Alt om Morten Ellemose

mortenellemoseHvorfor vil du gerne være forfatter?
Jeg har ikke noget valg. Hvis jeg ikke skriver det ned, eksploderer mit hoved. Tror jeg. Det kan ingen være tjent med.

Hvilken bog læser du lige nu?
Jeg læser korrektur på mine egne bøger. Ja, det lyder kedeligt. Og det synes jeg også det er. Men de fleste bøger bliver bedre af en god omgang korrektur. Mine gør i hvert fald. Men jeg savner at kunne læse mere af andre forfattere. Jeg mangler f.eks. stadig bind 6 og 7 i serien om Harry Potter.

Hvilken bog skal du læse bagefter?
Jeg er ved at genlæse sagaen om Prins Valiant. For mig er det en betydningsfuld tegneserie, som jeg har elsket siden jeg var ganske lille. Jeg læser også De Tre Detektiver, Sherlock Holmes og Biblen.

Hvilken bog ville du gerne selv have skrevet?
Biblen – det må da give ret gode penge. Eller en hvilken som helst anden bestseller, som kunne give mig friheden til at skrive de bøger jeg gerne ville, uden at gå i panik over udgifterne realkredit og nye vinterdæk til bilen.

Hvilken uddannelse har du?
Matematisk studentereksamen; ja, det er lyder måske lidt underligt at en forfatter ikke ville være sproglig student. Måske var jeg nervøs ved tanken om at være ene hane i kurven med søde studiner. Nej, det holder jo slet ikke, når jeg tænker over det. Måske var meget gået anderledes hvis jeg var blevet sproglig… men spøg til side; egentlig har det ikke betydet så meget. Gymnasiet var det rette sted for mig og der var her jeg for alvor fandt interessen for at skrive. I stilehæfterne med blyant og faktisk også på en gammeldags skrivemaskine. Hyggeligt, men lidt larmende og yderst vanskeligt at lave korrektur. En computer er meget bedre til den slags, selvom drømmen om at være gammeldags forfatter med fjerpen og blækhus også lokker.

Hvordan er din karriere forløbet?
Mit CV er det man kunne kalde temmelig broget. Enhver headhunters mareridt, hvis man leder efter en person med dedikation og fokus. Eller uddannelse, for den sags skyld. Efter folkeskole og gymnasiet, vendte jeg bøffer på McDonalds – og var ret glad for både jobbet og maden. Så jeg blev der nogle år og fik en lederuddannelse, som de fleste ser skævt til, men som rent faktisk har været meget brugbar, fordi den er så praktisk orienteret. Efterfølgende har jeg solgt både biler og boliger, inden jeg startede som selvstændig. Og blev nogle erfaringer rigere og en hel del penge fattigere. Siden da jeg således bare været enormt livsklog … og haft fast arbejde for at betale af på den enorme gæld.

Hvad laver du når du ikke skriver eller læser?
Passer min familie og to skønne unger. Ser en lille smule fjernsyn og forsøger at komme i biografen så tit som muligt. Løber en tur i skoven og kæmper mod overvægten i fitnesscentret. Forsøger at undgå det truende kropslige forfald som banker stadig hårdere på døren i takt med at fødselsdagslagkagen bliver mere og mere belyst.

Hvad er det vigtigste for en forfatter?
At blive læst. Og anbefalet til andre. Nogle bøger i dag bliver jo kun læst fordi de er skrevet af en kendt eller fordi et forlag har kørt en dyr kampagne for dem. Uden at bogen alene kan bære eksponeringen. Jeg vil meget hellere skrive en bog, få den trykt i et enkelt eksemplar og så give den til en jeg holder af, i håbet om at vedkommende vil give den videre, når den er læst færdig. En slags kædebog, om du vil. Hvor det gjaldt om at give den videre, fordi man gerne ville dele oplevelsen med en anden. Det er en tanke som tiltaler mig og som sikkert bliver til noget på et tidspunkt. Men den slags litterær filantropi kræver jo en fast indtægt, så derfor vil jeg også gerne at folk starter med at købe mine bøger. Eller låner dem på biblioteket. Det er vigtigt at støtte bibliotekerne. Jeg kommer der stadig, alene eller sammen med mine børn, så jeg har et alibi for at låne tegneserier.

2 thoughts on “Alt om Morten Ellemose

  1. Så tal dog dansk,please.Fint indlæg som jeg fuldt ud kan tilslutte mig.Og så af en så “ung”mand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.