#63 Ordenes fond

I den gastronomiske verden er en fond den velsmagende reduktion af ingredienser.

Man starter måske med at svitse ben eller tage kyllingeskrog og putte det i en stor gryde sammen med alskens grøntsager som gulerødder, løg, porrer og hvad man nu trænger til at rydde ud fra køleskabets hylder.

Man hælder vand ved og lader det langsomt simre, og snart har man forvandlet 10 liter til måske en halv liter koncentreret og velsmagende fond.

Fond kan bruges i mange sammenhænge, ikke mindst til saucer, og vil tilføre retten en helt ny smagsmæssig dybde.

I denne skriveøvelse skal du koge ordene ned.

Til så lidt som muligt. Du skal prøve kræfter med kunsten at fatte dig i korthed – og alligevel få pointen med.

Sådan gør du

Tag et afsnit fra den bog eller tekst, du arbejder med.

Du skal tage mindst 10 linjer og højst en hel side.

Skriv så en reduceret og komprimeret udgave, hvor du gør dig umage med at luge ud blandt gentagelser og overflødige ord.

Hvilke sætninger kan optimeres?

Hvilke ord skal koncentreres?

Hvilke ord kan undværes?

Og hvordan smager det så til sidst?

Husk også, at du skal have noget på hjerte før du reducerer og koger dine ord ind.

Hvis du bare har vand i din tekst vil det ikke komme til at smage bedre bare fordi du reducerer det.

Og husk at gemme begge versioner af teksten, så du kan se forskellen. Og lære af det.

Tid og tegn

Sæt højst 120 minutter af til skriveøvelsen.

Hvis du foretrækker alle skriveøvelserne i FORFATTERDRØMME i en samlet bog, kan du bestille dem ved at klikke på annoncen lige herunder.

Annoncer