Lise Hartfelt (f. 1956) er opvokset i de jyske skolemiljøer. Hun er uddannet cand.mag og har undervist på gymnasier og voksenuddannelsescentre fra 1983 til 2001, sidst som lektor på Frederiksberg VUC. Hendes første bog udkom i 2003, og hun er lige nu aktuel med sin nye bog Mødregruppen.
Her kan du møde hende i vores portræt af hende.
Hvornår startede du med at skrive?
– Jeg har altid skrevet. Jeg er datter af et lærerægtepar, der drev en landsbyskole med førstelærerbolig i den ene ende. Det var i 1960´erne, og jeg havde barnepige, men jeg måtte liste ind i skolestuen, hvis jeg kunne sidde musestille på min lille skammel bagerst i de yngste elevers klasselokale. Dengang skrev skolebørnene “luftskrift” og det gjorde lille Lise, 3 år, også. KO siger o.s.v. hører til mine tidligste erindringer.
Men min første roman skrev jeg i 2002 og den udkom året efter.
Hvorfor skriver du?
– Jeg skriver, fordi jeg kan.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
– Lige nu arbejder jeg på en idé om noveller, der handler om ældre, fordi jeg har fået en henvendelse fra en læser, der synes, der findes for lidt litteratur om gamle mennesker.
Hvor mange bøger har du skrevet?
– Jeg har skrevet 4 romaner (og tidligere en masse undervisningsmateriale og vejledninger til gymnasiet og HF, mens jeg var lektor i dansk og idræt). Og så er jeg med i en kogebog, hvor jeg giver gode råd om pandekager.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
– Jeg foretrækker trykte bøger, som tilhører min luksuslæsning, men faktisk læser jeg flest lydbøger, mens jeg for eksempel cykler, kører bil og laver forskellige praktiske ting.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
– Jeg beundrer et hav af forfattere. Min første læseoplevelse, der fik mig til at glemme tid og sted kom fra børnebogsforfattere. Som nyvoksen gav Martin Andersen Nexø mig en kæmpeoplevelse med Pelle Erobreren, og også Martin A Hansen med Løgneren var fantastisk. Edith Södergran, André Brink, Jesper Wung Sung, Stig Dalager, Knausgaard, Ida Jessen, Siri Hustvedt og Dea Trier Mørch må også nævnes og jeg har læst alt af Per Pettersson, Tine Høeg og Sally Rooney. Jeg har skrevet speciale om kvindelige forfattere i Det moderne Gennembrud og fra den periode beundrer jeg Erna Juel-Hansen og Amalie Skram. Nu må jeg hellere slutte, men jeg beundrer flere…
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
– Jeg oplever ikke skriveblokeringer, men det sker da, at jeg har dage, hvor jeg skriver til papirkurven.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
– Det bedste ved at være forfatter er friheden, den kreative proces og alt det, der opstår, tilsyneladende af sig selv. Og så den enorme tilfredsstillelse, når teksten til sidst samler sig til en roman – det er stadig overraskende og magisk for mig.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
– Hvis en læser vil vide mere om mig, kan han eller hun gå til min hjemmeside. Og det sker også, at en læser mailer og fortæller om sin læseoplevelse eller stiller et spørgsmål.
Om sin bog Mødregruppen, siger Lise
– Man skal læse min bog for at få en tankevækkende oplevelse og blive klogere på sig selv og andre. Læseren vil forhåbentligt overveje nogle vedtagne samfundsnormer undervejs og blive udfordret og underholdt. Romanen kommer med nye perspektiver på moderskab og forældrerolle og viser et vækstpotentiale. Sprogligt håber jeg, læseren kan få nogle dejlige sætninger med undervejs. Mænd/fædre vil nok få mest ud af at læse den, men kvinder/mødre vil lettest kunne identificere sig med de fire hovedpersoner.