Tommy Thorsteinsson

TommyTommy Thorsteinsson fra Vejle er tidligere elev på Forfatterskabets skriveskole.

I oktober 2017 fik han udgivet krimithrilleren “Ensom Ulv” hos Forlaget Forfatterskabet.dk, og bogen har været en kæmpe succes med begejstrede anmeldelser, en super lektørudtalelse og flotte salgstal.

Hvor længe har du skrevet?
Jeg har tidligere arbejdet som studievært samt nyhedsoplæser på to radiostationer. I den forbindelse skrev og redigerede jeg nyheder og portrætprogrammer. Desuden har jeg skrevet reklametekster til radiospots. For 8-10 år siden begyndte jeg at lege med tanken om at skrive min egen krimiserie. Det meste havnede i skuffen eller papirkurven. Jeg var enormt selvkritisk, og samtidig manglede jeg ”værktøjskassen” til at komme videre. Disse værktøjer, som f.eks. persongalleri og tidslinje, har jeg tilegnet mig gennem forfatterskabets skriveskole, som jeg har fulgt lige siden Writers Day i Aarhus i efteråret 2015.

Jeg startede på min krimi ”Ensom Ulv” i sommeren 2016 og blev færdig i dette efterår.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første skønlitterære bog, krimithrilleren ”Ensom Ulv,” er udgivet 18. oktober 2017.

Hvorfor skriver du?
Jeg skriver, fordi jeg har noget på hjerte. Jeg har lyst til at fortælle en spændende historie. Storytelling tænder en glød i mig. Desuden har jeg et ønske om at ”efterlade” et litterært aftryk, inden jeg stempler ud. Forhåbentlig går der mange år inden der sker, for jeg har mange gode idéer.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Blækket i min første bogudgivelse er knap tør endnu. Al min fritid går med markedsføring og salg af ”Ensom Ulv.” Derfor er min næste bog i udviklingsfasen. Jeg skriver alle idéer ned, og har lavet synopsis og et delvist persongalleri. Det bliver bind to i Anna Blaafalk serien, med det samme team af efterforskere man møder i ”Ensom Ulv.”

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg foretrækker helt klart trykte bøger. Jeg nyder at holde den fysiske bog mellem hænderne. Duften og den knitrende lyd af jomfrueligt frisk papir når den ene side efter den anden vendes.

E-bøger har kun min interesse, hvis jeg er tvunget til at læse dem. På et kursus fik jeg en fagbog som e-bog, da den ikke fandtes på tryk. Det var en udfordring. Jeg har endnu min første oplevelse med lydbøger til gode, men det er fint de findes, så alle kan få glæde af de gode historier.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Hvis jeg skal holde mig til krimi-genren, så må jeg fremhæve Jo Nesbø. Hans skrivestil og evnen til at lede læseren gennem plot-labyrinten er genial. Jeg er ofte blevet overrasket, ja nærmest chokeret, når jeg læser Nesbøs serie om Harry Hole, den hårdkogte efterforsker fra Oslo.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Før jeg skriver, laver jeg altid en god kop kaffe. Måske fordi jeg ofte skriver midt om natten eller i de tidlige morgentimer. Hvis jeg er på skriveophold, skal jeg ud at gå en lang tur – helst langs havet – for at klare hjernen og strække benene. Musik er også væsentligt. F.eks. hørte jeg ”for evigt” med Volbeat på fuld volumen, mens jeg skrev en af bogens action scener.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg har endnu ikke oplevet en skriveblokering. I et af kapitlerne nåede jeg til et punkt, hvor jeg skulle skrive en del om droner. Min research var ikke på plads endnu. Derfor ventede jeg med droneteksten og begyndte at skrive næste kapitel. 

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Stilheden. At blive opslugt af sit eget univers. Nogle gange tager historien magten, og leder mig på afveje. Det er faktisk overraskende tit disse momenter, der står stærkest i fortællingen.

Jeg holder utrolig meget af research. I alle afskygninger. Jeg har været på næsten alle de lokations, der er med i min bog. Det var fantastisk at traske rundt på Refshaleøen, gå ind i B&W Hallen og inhalere duften af tidligere tiders industriel storhed og fald. Høre alle lydene fra vindmøllerne, skibene, maskinerne og vandflyene fra Aarhus, der letter og lander ved Nordre Toldbod.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Mangel på tid! Med et fuldtidsjob og familie kan det godt være en udfordring at få tid til det hele. Det handler om at prioritere sin tid rigtigt. Jeg ville elske at være forfatter på fuld tid. Hvem ved, det sker måske en dag!

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg blev overrasket over den benhårde proces man skal gennem NÅR bogen er skrevet. Gennemlæsning, gennemskrivning og korrekturgang. Det er enormt tidskrævende.

Dog havde Morten og Søren Ellemose varskoet mig om det, men jeg tænkte: ”så er det vel heller ikke værre …”

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Når du ikke læser – skriv! Når du ikke skriver – læs!

Tro på dit eget projekt, men få en betalæser eller to til at kigge det efter i sømmene.

Det du skriver er i virkeligheden til dig selv, men resultatet skal læses og bedømmes af andre. Derfor er det altid en god idé med betalæsere.

Lad være med at regne din timeløn ud, det vil udmønte sig i gråd og tænders gnidsel.

Bogen Ensom Ulv kan købes lige her 

Du kan læse mere om krimien og følge Tommy på Facebook