Jim Højberg er bibliotekar og ordblind forfatter til lidt over 100 bøger. Han er aktuel med romanen Spar på kartoflerne der er fisk nok.
Her kan du møde ham i vores forfatterportræt af ham.
Hvornår startede du med at skrive?
Som barn fortalte jeg historier, når vi var på spejderlejr eller lejrskoler. Jeg fandt tit selv på historierne, og var således allerede ”forfatter”. Men jeg skrev dem ikke ned. Jeg er nemlig ordblind og havde lidt svært ved at få stavet rigtigt. Jeg overvandt problemet og forsøgte mig og i 1981 fik jeg som 27-årig min første bog ”Kampen for et frit land” udgivet. Den er skrevet på baggrund af et længere ophold i Guinea-Bissau i Vestafrika, og handler om drengen Tamuda, der vokser op under befrielseskampen.
Hvorfor skriver du?
Det er en tilfredsstillelse at prøve at skabe noget. Jeg tror, at alle har et behov for at skabe, det kan være malerier, musik, digte, men også håndværk, hvor man laver møbler, strikke trøjer eller reparerer biler. Jeg har fundet mig tilrette med at fortælle historier – både mundtligt og skriftligt.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg har mødt en ghanesisk fodboldspiller, der spillede i den danske superliga, nemlig i Vejle Boldklub. Han har fortalt sin historie, hvor han som 8årig startede på et fodboldakademi. Da jeg spurgte ham om, hvad han først tænkte på, når han tænkte tilbage på akademiet, sagde han straks, at han altid var sulten. Derfor blev jeg overrasket, da han på mit spørgsmål om muligheden for at besøge Akademiet, straks svarede at det skam var muligt, og at gerne ville hjælpe mig med kontakten. Jeg besøgte Akademiet i Kumasi og forstod, hvorfor han gerne ville vise det frem – Han havde nemlig sponsoreret et helt nyt Akademi. Selv om han havde sultet, var han Akademiet og ikke mindst lederen af det meget taknemlig. Han kaldte lederen for sin fodbold far. Men han slog også igennem og kom både på landsholdet og fik kontrakt i Europa. Men jeg snakkede også med nogle af hans venner fra barndommen, som ikke slog igennem. Mange går med drømmen, kun få lykkes det for.
Hvor mange bøger har du skrevet?
Jeg er egentlig børnebogsforfatter og har skrevet 130. Mange af dem er letlæsningsbøger, da jeg som ordblind ønsker at hjælpe børnene i gang med den svære disciplin at læse. Jeg tager også ud og fortæller om det at være ordblind forfatter og forsøger at være en rollemodel. Jeg har desuden skrevet børnekrimier og spionhistorier, fantasy og historier om sport. Og så står Afrika mit hjerte nært, og jeg har skrevet flere bøger herfra. Bl.a. ”Min farfar er høvding i Ghana”. Min eneste tidligere voksenbog foregår også i Ghana og hedder ”Min afrikanske arv”. Så har jeg skrevet til Radioen, idet jeg i 10 år arbejdede som freelance på DR-Radio Fyn.
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
For mig drejer det sig om den gode historie, hvor man bliver fanget ind og i bedste fald lærer lidt om sig selv og den verden man lever i. Så er jeg lige glad med mediet. Jeg læser selv mange trykte bøger, men som ordblind læser jeg langsomt, og derfor lytter jeg også til mange lydbøger.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg er uddannet bibliotekar og har derfor haft et langt liv med bøger, og der er rigtig mange jeg har elsket og nydt gennem tiderne. Lad mig blot nævne: Haruki Murakami, Peter Høeg, Gabriel Garcia Marquez, Svend Åge Madsen. Og blandt børnebøger Josefien Ottesen, Bjarne Reuter og ikke mindst Astrid Lindgren.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Ronja Røverdatter.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, jeg kan sætte mig til computeren og skrive i 5 minutter, eller jeg kan blive hængene ved tasterne i mange timer.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Lader være med at skrive. Jeg presser ikke mig selv. Og når jeg skal nå noget, kan jeg altid skrive.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Man bestemmer alting. Jeg kan skrive om mig selv som modig og stærk, jeg kan opleve alt muligt spændende.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg plejer at sige, at man som forfatter går op til eksamen 3 gange. Først skal forlaget synes om bogen og ville udgive den. Så skal anmelderne (lektørudtalelsen) helst være god, og allervigtigst skal læserne kunne lide den. Det kan være meget hårdt, hvis man ikke består alle tre steder. Det er jo ens hjerteblod der bliver bedømt.
Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
At det kræver tid og anstrengelser at skrive. Hvis man har en ide, også begynder at skrive, men så støder på problemer, akn det være fristende at begynde på en ny ide. Men man bliver kun forfatter på de bøger man kæmper sig igennem, ikke på halvfærdige ideudkast.
Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Træn, træn, træn. En fodboldspiller kommer ikke på landsholdet, hvis han ikke træner. Men selv om han træner, er der ikke en garanti for, at han kommer på landsholdet. Sådan er det også med musik og – ja altså skrivning. Hvis man vil være forfatter skal man skrive og læse meget. Men det er ikke en garanti for succes.
Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?
Man kan finde mig på Forfatterweb.
På Fortællingen.dk.
Jeg er også på Facebook. Min hjemmeside er desværre nede lige nu, men se på www.jimhojberg.dk. Jeg håber jeg snart får den op at køre igen.