Henrik Ørnstrup er forfatter til bogen Hvem er jeg – og hvad med de andre? Han er idéhistoriker, musikkritiker og tidl. kommunikationschef. Desuden har han skrevet om filosofi og sociologi i en række tidsskrifter.
Hvornår startede du med at skrive?
Jeg har skrevet siden gymnasietiden, men først for alvor da jeg begyndte på universitet. Jeg har skrevet om filosofi, musik og samfund lige siden.
Hvorfor skriver du?
Jeg skriver for at blive klogere på virkeligheden og mig selv.
Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er lige blevet færdig med Hvem er jeg – og hvad med de andre?, som er udkommet her på forlaget. Jeg er så småt i gang med noget, der skal blive bind 2, og som efter planen kommer til at handle om gnostisk og kristen mystik og selverkendelse. Det lyder langhåret, men det er det ikke nødvendigvis – har jeg en ide om.
Hvor mange bøger har du skrevet?
Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg foretrækker rigtige bøger, fordi de samtidig er en sanselig oplevelse.
Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg har en række husguder, som er gudsbenådede stilister, som Franz Kafka, Henrik Pontoppidan, Thomas Mann, Arthur Schopenhauer, H.C. Andersen, Kurt Vonnegut, Saul Bellow, Roth og mange flere. Men hvis jeg skal vælge en, må det blive Europas første og største, nemlig Homer, der har skrevet verdens bedste historie i form af Odyseen, der er over 2000 år gammel. Det er en bog, som på forbløffende vis har alle de elementer som den europæiske litteratur efterfølgende har udfoldet. Og den er nem at læse og vildt spændende. Jeg forsøger at læse den mindst en gang om året i december måned som en julekalender, fordi den har 24 kapitler. Af nyere romaner vil jeg vælge Herman Melvilles Moby Dick, som er en rystende god bog.
Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Min næste bog.
Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg er ret systematisk, så i de perioder, jeg aftaler med mig selv at skrive, skriver jeg 3-4 timer begyndende efter morgenmaden.
Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Det har jeg aldrig prøvet.
Hvad er det bedste ved at være forfatter?
At glemme sig selv.
Hvad er det værste ved at være forfatter?
At miste troen på værket.