Jeanet Kirch Nielsen

Jeanet Kirch Nielsen har været elev på Forfatterskabets skriveskole.

I december 2017 fik hun udgivet sin første bog.

Her kan du læse mere om både bog og forfatter.

Bogen kan købes her.

Hvor længe har du skrevet?
Siden jeg begyndte at mestre stileskrivning i skolen. Jeg var vel omkring 10 år da jeg fik min første idé til en roman. ”Da sommeren blev væk”. Men den blev aldrig til mere end skriblerier i et hæfte og en masse tegninger.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første bog, Baronessen, blev udgivet i december 2017.

Hvorfor skriver du?
Jeg skriver for at huske alle mine historier og med håbet om en dag at kunne fortrylle læsere med fantastiske fortællinger på samme måde som jeg har været tryllebundet af vidunderlige historier.
Jeg tror eskapisme gennem litteratur tilbyder et tiltrængt frirum fra virkeligheden samtidig med læseren, og forfatteren, får udvidet sin horisont.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er i gang med det store Fantasy projekt som jeg har kredset om i 20 år. Det er en blanding af mit eget bidrag til den slags fantasy jeg er vokset op med, og elsker, samt erfaring samlet gennem 23 års scenarieskrivning og rollespil.

På sidelinjen står der en efterfølger til Baronessen og der er også en satirisk historie på tasterne.

Jeg brænder for at dele dette budskab, for lykken er ikke min alene at glædes over. Den er til for os alle!

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg fortrækker helt klart trykte bøger. Faktisk har jeg kun læst 2 e-bøger og aldrig lyttet til en lydbog.
Jeg elsker de trykte bøgers udseende og at kunne beundre dem på hylderne. Selvom jeg er en ivrig computerspiller er jeg slet ikke begejstret over at læse bøger på en tablet. Jeg bruger egentlig ikke hverken iPad eller telefon særlig meget. Måske er det et lille oprør over alle de mennesker, der konstant har næsen begravet i en eller form for teknologi.

I forhold til lydbøger kan jeg ikke sige om jeg bryder mig om dem, eftersom jeg ikke har prøvet. Men jeg har aldrig haft trangen, og kan godt lide at styre tempo og udtalelse selv når jeg læser. Jeg kan sågar finde på at læse højt (når jeg er helt alene).

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Min fortrukne genre er fantasy – derfor er jeg naturligvis meget betaget af de fantasyforfattere, der har tryllebundet mig gennem tiden.
Jeg elsker CS Lewis og leder stadig efter en portal i mit klædeskab. Jeg har læst Margaret Weis og Tracy Hickmans Dragon Lance bøger et utal af gange og er fuld af beundring over hvordan de kunne bruge rollespil til at skabe en verden, og en fortælling, der definerede fantasygenren i 80erne. Deres univers er efterfølgende blevet brugt af andre forfattere og danner baggrund for omkring 200 bøger.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, ikke specielt. Jeg er så heldig, at jeg kan skrive hvor som helst og når som helst. Jeg kan dog blive meget inspireret af musik og bruger det ofte som redskab når jeg skriver. Og så skader en stor kop kaffe heller ikke…

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg har heldigvis ikke oplevet en decideret skriveblokering. Jeg har oplevet at hellere ville lave noget andet end at skrive og hvis mine deadlines tillader det, så følger jeg den indskydelse og laver noget andet. Men hvis skrivning er sat på programmet, så tvinger jeg mig selv til tastaturet og får det bedst muligt ud af det.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det er helt klart at kunne underholde andre og dele mine historier. Jeg elsker at bruge min fantasi og gå på opdagelse i fremmede verdner. Det er en hel utrolig fornemmelse hvordan noget, der starter som en idé i mit hoved, kan blive til noget virkeligt for modtagerne af mine historier. Det er både stort og ydmygende på samme tid.
Jeg må indrømme at jeg også nyder at se mine ord i en trykt bog og måske er drømmen om forevigelse et sted mellem alle ordene…

Hvad er det værste ved at være forfatter?
For mig kan det være at skrive selve historien. Ja, det lyder måske mærkeligt. Men jeg elsker idéprocessen mere end selve skriveprocessen. Dér hvor jeg skaber en verden, et plot og mine personer. Det er næsten magisk når fortællingen springer til live gennem spontane idéer, brainstorming, research, korttegning og tidslinjer. Jeg elsker når det hele tager form i utallige dokumenter og opslagsværk. Ideprocessen er så fantastisk dynamisk, hvorimod skriveprocessen kræver en anden fordybelse og koncentration.
Uvisheden er også svær. Uvisheden i om mine fortællinger overhovedet bliver læst. Men når den lammende tanke rammer, så fokuserer jeg på at skrive for min egen skyld.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg har ikke sådan en specifik ting jeg ville rejse i tiden for at fortælle forfatterspiren Jeanet. Jeg tror at jeg var godt rustet til at komme i gang med forfatterkarrieren da jeg for alvor gik i gang. Men i bagklogskabens lys kan jeg godt se, hvorfor den yngre udgave af mig selv ikke magtede at få en bog udgivet. Jeg var simpelthen ikke klar til at bruge den fornødne tid på at skrive eller lave de ofre der skal til for at komme i mål med en udgivelse.
Nu vil jeg ikke advokere for, at det er umuligt at skrive en roman sideløbende med familielivet, arbejde, venner og hobbyer. Det lykkes – trods alt – for mig. Men jeg vil sige, at det kræver planlægning, disciplin og en god portion forståelse fra ens nærmeste.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Klø på! Overvej meget grundigt hvorfor du vil skrive en bog og gør op med dig selv om det er tiden værd. Brug tid på at lære lidt om branchen og øv dig i at sortere i de mange guides, fora, manualer og tjeklister til kommende forfattere. Brug i stedet tiden på at skrive!
Der skal også nok være nogen, der fortæller dig at det ikke er sikkert din bog får nogle læsere. Det er måske rigtigt, men faktum er, at den slet ikke når ud til nogen, hvis du ikke skriver den.

Du kan læse mere om Jeanet Kirch og hendes forfatterskab lige her

One Comment

  1. Pingback: Baronessen af Jeanet Kirch

Comments are closed.