Jens Henrik Jensen

Jens Henrik JensenJens Henrik Jensen. Sig navnet og en lang række spændingsbegejstrede læsere vil straks tænke trilogierne om Oxen, Nina Portland og Kazanski.

Jens er oprindeligt uddannet som journalist, men har de seneste mange år levet som fuldtidsforfatter med stor succes. Hans bøger er solgt til udgivelse i flere lande og i foråret blev det meddelt at SF Studios arbejder på at filmatisere serien om Niels Oxen.

Jens Henrik Jensen har de seneste år høstet mange anmelderroser og ligget på toppen af bestsellerlisten.

Hvor længe har du skrevet?
Jeg begyndte på min første bog i 1994. Altså for 23 år siden…

Hvornår blev din første bog udgivet?
Den blev udgivet i 1997 (Titlen er: Wienerringen) men først efter en hel stribe af afvisninger på de store, etablerede forlag. Den udkom hos en ældre forlægger, der drev sit eget lille forlag.

Hvorfor skriver du?
I virkeligheden simpelt: Fordi jeg ikke kan lade være… Fordi der altid er en ny bog, der skal skrives. Det berømte spørgsmål til den lige så berømte bjergbestiger, hvis navn jeg ikke husker: ”Hvorfor bestiger du bjerge?” Han svarede: ”Fordi de er der…”
En anelse mere nuanceret vil jeg sige, at det at skrive en bog, er den største udfordring, man omtrent kan stille sig selv, synes jeg. Og selve udfordringen i altid at forsøge at være bedre end sidst driver mig frem.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Lige nu arbejder jeg på en selvstændig fortsættelse af Oxen trilogien (De hængte hunde, De mørke mænd, De frosne flammer) med min hovedperson, krigsveteranen Niels Oxen.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg har aldrig læst en e-bog og kun hørt bidder af lydbøger. For mig er bogens natur og væsen indbegrebet af papir. Den skal være fysisk. Der skal kunne lægges et bogmærke i – og den skal finde sin plads i reolen.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
H.C. Andersen. Uden fantasi ingen fortælling. Det gælder eventyr, krimier og alt andet.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Der skal til hver en tid være en kop kaffe inden for rækkevidde. Og der skal være stille. Ikke noget med radioen tændt eller musik. Tidligere kunne jeg sagtens høre musik og skrive på samme tid. Det duer ikke længere for mig. Jeg vil være 100 procent fokuseret.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Altså … Jeg har aldrig oplevet en skriveblokering. At skrive er noget jeg har et yderst professionelt og håndværksbetonet forhold til – måske qua min uddannelse som journalist.
Der er absolut dage, hvor jeg mærker, at jeg skriver mindre godt, men jeg fortsætter fremad – for at drive historien frem. Og så noterer jeg mig, at jeg skal huske at gå tilbage og udbedre sprog etc. etc.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Friheden! Det er sgu dejligt ikke at have en anden chef end en selv…

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg vil måske ikke sige ”værste” – men jeg savner nogle gange at være en del af et fagligt fællesskab, som jeg var som journalist. At have nogen at stå til søs med.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg ville på en eller anden måde gerne have været mere bevidst om, at journalistik slet ikke er det samme som at skrive skønlitteratur. Omvendt … Havde jeg vidst det, havde jeg måske ikke kastet mig ud i det.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Giv ikke op. Vær ydmyg og lyt til de gode råd, du måske er så heldig at få som feedback fra forlag, hvis du sender dem noget.
Og puds brillerne, når du selv læser: Hvis noget fungerer supergodt, så læs ikke videre, før du har fundet ud af, hvorfor. Likewise med noget, der fungerer dårligt.

Hvis du vil vide mere om Jens Henrik Jensen kan du besøge hjemmesiden her eller klikke forbi facebook lige her

Fotocredit: RED STAR PHOTO  og www.jenshenrikjensen.dk

 

 

Annoncer