Babettes Gæstebud

”Der er mange veje til sandheden – en af dem er Bourgogne.”

Sådan sagde den store danske forfatter, Karen Blixen, og hun kredsede ved flere lejligheder om emnet god mad og god vin.

Det mest iøjnefaldende eksempel kom med novellen Babettes Gæstebud, hvor den franske kok, Babette, i 14 år har levet som flygtning i Norge og arbejdet som husholderske for et par søde gamle provstedøtre.

Babette var en berømt køkkenchef i Frankrig før sin flugt, men i fjorten år har hun trofast tilberedt klipfisk og øllebrød, der unægteligt stiller færre krav til hendes gastronomiske talenter.

Ved et særlig held får hun dog mulighed for at udfolde alle sine talenter, da den gamle lotteriseddel, hun havde med i sin bagage, kommer ud med den store gevinst.

Nu spenderer den franske mesterkok hele gevinsten på 10.000 francs på en enkelt middag, der bringer glæden til bords i takt med, at mad og vin går op i en højere enhed.

Babettes Gæstebud udkom først under Blixens pseudonym Isak Dinesen, men blev i 1952 udgivet som en del af novellesamlingen Skæbne-anekdoter.

Novellen blev senere filmatiseret og vandt en Oscar for bedste udenlandske film. Filmens omdrejningspunkt er den eventyrlige middag, hvor der skænkes blandt andet Hine Cognac, rødvinen Clos Vougeot Louis Latour årgang 1845, Amontillado sherry til ægte havskildpadde og champagne fra Veuve Clicquot i årgang 1860.

Vi læser Karen Blixen for de fantastiske fortællinger, som stadig står uimodståelig levende.

Babettes Gæstebud er fremragende,