Inger Gammelgaard Madsen

Inger Gammelgaard Madsen
Ugens gæsteblogger er den aarhusianske krimidronning, Inger Gammelgaard Madsen.

Hvornår startede du med at skrive?
Jeg har skrevet, siden jeg var barn. I skolen elskede jeg at skrive stile, og de blev ofte læst op i de andre klasser. Jeg har nok altid skrevet til skrivebordsskuffen. Men at skrive helt seriøst begyndte jeg først med i 2001, da jeg sagde mit fuldtidsjob som grafiker i Salling stormagasins reklameafdeling op efter 18 års tro tjeneste for at blive selvstændig i min egen grafiske virksomhed. Jeg fik pludselig tid til at skrive, da jeg nu kunne planlægge min egen tid. Det blev til Dukkebarnet, som udkom i 2008 på Forlaget Darklights, som også udgav min anden krimi året efter. I dag er Forlaget Darklights desværre lukket. Da jeg i 2010 valgte at etablere mit eget forlag, Forlaget Farfalla, tog det rigtig fart, så meget, at jeg i 2014 valgte at lukke den grafiske virksomhed, så der blev endnu mere tid til at skrive. I dag lever jeg af at skrive og udgive mine egne krimier.

Hvor mange bøger har du skrevet?
Det er blevet til ni bøger siden 2008 – en om året.

Hvorfor skriver du?
Jeg kan bare ikke lade være, og så bliver jeg også ”presset” lidt af mine læsere, som bliver ved med at efterspørge flere. Det er en rigtig god situation som forfatter, når der er en god læserskare, som bare venter på den næste. Det er også læserne, der giver ventelister på bibliotekerne og efterspørgsler hos boghandlerne, så de presses til at købe flere bøger, end de måske havde planlagt. Det giver gode bibliotekspenge, som udbetales en gang om året fra biblioteksstyrelsen, og indtægter fra bogsalget. Som forfatter skal man altid huske, at det er læserne, der holder en i live. Når man skriver noget, som andre vil læse, kan man også tage fat i ting i hverdagen og samfundet, som man gerne vil have andre til at tænke over.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg skriver på den 10. bog i min serie om den italienskfødte efterforsker Rolando Benito. Arbejdstitlen er Falkejagt, det er ikke, fordi den handler om emnet som sådan, men der er en god grund til titlen. Den kan selvfølgelig ændre sig, som fortællingen skrider frem. Den skal udkomme til april 2017.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Uha, der er mange gode forfattere. Jeg beundrer dem alle sammen, fordi de har kæmpet for at få deres fortællinger ud til deres læsere.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Jeg synes ikke rigtig, jeg er stødt på bøger, hvor jeg tænker sådan. Der er genre, jeg godt kunne tænke mig at skrive, men hvor jeg ikke har den rigtige baggrund for at kunne gøre det. Det må være spændende at kunne skrive bøger som Puk Damsgård med baggrund i virkelige barske begivenheder. Bøger der betyder noget menneskeligt og giver viden om verdenssamfundet, som fortæller noget vi andre ikke har forudsætninger for at vide. Men jeg er ikke journalist, og jeg ville alligevel aldrig turde arbejde ude i krigszonen som Puk.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det er at kunne fortælle historier til folk, som synes, det er spændende, hvad man fortæller. Når jeg skriver, ser jeg en film for mit indre blik, og så skriver jeg ned, hvad jeg ser. Så egentlig er det som at se film hele dagen, hvor jeg vel at mærke selv bestemmer handlingen og slutningen. Kan man tænke sig noget bedre job? Men ellers er friheden fantastisk. Det ikke at være bundet af faste arbejdstider med en chef der bestemmer over én.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg synes ikke, der er noget, der er rigtig slemt. I starten havde jeg det meget svært med at skulle i medierne og ud at holde foredrag for folk, og jeg sagde faktisk nej tak til forespørgsler i meget lang tid, indtil jeg fandt ud af, hvor vigtigt det er, at man også møder læserne og samtidig gør noget til gengæld for dem, der gerne vil hjælpe en med at sælge bøgerne. Men jeg bryder mig stadig ikke om at være på tv og stå til skue. Som forfatter er det, man nyder, at sidde i fred og ro og koncentrere sig om at skrive. Det er i det hele taget et meget isoleret job, derfor er det svært pludselig at skulle være ”på”.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Det er vigtigt, at man virkelig har noget på hjerte, når man fortæller historier. Man skal ikke skrive, fordi man hurtigt vil være rig og berømt som Harry Potters ”mor” eller Jussi Adler-Olsen, men fordi der er noget, man brænder for at fortælle. Det tager lang tid at blive kendt som forfatter og få trofaste læsere. Det er hårdt arbejde, og det sker ikke fra dag til dag. De fleste af de store forfattere er også startet et sted, hvor de ikke kunne findes på hylderne i boghandelen. Mange af dem er først blevet rigtig kendt og har kunnet leve af at skrive ved deres fjerde eller femte bog. Der skal meget tålmodighed til, så skriv, skriv, skriv og bliv ved med at skrive, også selvom det ser håbløst ud, og de første anmeldelser måske er hårde. Og lyt for alt i verden ikke til negative boganmeldere. Det er læserne og deres anmeldelser, som er de vigtigste. Og så vil jeg ønske held og lykke til alle forfatterspirer. Kæmp, det er det hele værd!

Hvis du vil vide mere om Inger Gammelgaard Madsen, kan du følge med på www.inger-gammelgaard-madsen.dk samt www.forlaget-farfalla.dk
Hvis du er mere til Facebook kan du finde Inger her 

Foto: Anne Kring

Annoncer