Henning Mortensen

Denne uges gæsteblogger er den meget flittige og anmelderroste forfatter, Henning Mortensen. Han er født i 1939 og debuterede i 1966. Det er med andre ord en erfaren herre, som har taget sig tiden til at sætte sig i gæstebloggerens stol.

Hvornår startede du med at skrive?
Da jeg var dreng. Jeg skrev dagbog. Som elleveårig begyndte jeg at skrive en historisk roman, som startede sådan: ”General van Slawenhof sad ved sit skummende ølkrus i Walburgskroen. Hans kappe hang på væggen sammen med hjælmen. Op ad det store, tunge egetræsbord stod generalens sværd, og på bordpladen lå hans pistol. Før vi begynder fortællingen, vil vi først beskrive ham nærmere. Hans skarpe ansigtstræk og grove hud samt et hug tværs over panden tydede på, at han havde været ude for lidt af hvert… etc.”.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Cirka 50. Har ydermere skrevet cirka 30 høre- og scenespil til DR, Århus Teater, Svalegangen og Københavneren.

Hvorfor skriver du?
Fordi jeg ikke kan lade være.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
En thriller, ”Hærfuglen skriger ikke”, hvis første kapitel er trykt i det litterære tidsskrift, Texas Longhorn nr. 3.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Den smukkeste skulptur er en bog af papir. Den er skøn at røre ved, at bladre i, at snuse til. Alle andre bøger er andenrangs (skønt der kan være fine hensigter bag)

Henning Mortensen
Foto: Hanne Vienberg

.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Hvem kan svare på det? Blandt tusindvis af skrivende genier kan et læsende og vidende menneske ikke blot hale et enkelt frem. Jeg gør det så alligevel: Bruno Schulz.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Jeg vil aldrig ”helst” have skrevet en anden forfatters bog. Jeg forestiller mig ikke, at jeg skriver andre bøger end mine egne. Hvis noget sådant imidlertid skulle være tilfældet, så ville det jo betyde, at jeg i en periode skulle være en anden bevidsthed, en anden sjæl, end den, der netop er min. Og det er jo noget vrøvl.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
To af mine kolleger og meget gode venner, Dan Turèll, den desværre afdøde, og Peter Laugesen, den endnu lyslevende, oplevede aldrig skriveblokering, fordi det at skrive for dem var/er lige så naturligt som at trække vejret. Og hvis du holder op med at trække vejret, dør du. Selv har jeg aldrig oplevet skriveblokering, fordi skriften er en integreret del af min krop, mit liv. Sidder man og jamrer over skriveblokering, skal man finde sig et andet arbejde. Borum: SKRIV SOM DU LEVER – LEV SOM DU SKRIVER!

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
At du er fri. Ingen bestemmer over dig. Ingen svinger pisken. At være forfatter er et privilegium. Du arbejder altid med det, du bedst kan lide. Du gør det livslangt. Du bliver aldrig pensioneret. Du skriver – indtil du falder som et træ i skoven.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
At have i tankerne at tusindvis af kolleger rundt omkring i verden bliver fængslet, mishandlet, henrettet af én grund: At de skriver!

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg har altid vidst, hvad det vil sige at være forfatter, fordi jeg har læst og læst og læst – ikke blot deres værker – men også om disse mennesker, for hvem det er en livsnødvendighed at skrive.

Hvilke råd vil du give en kommende forfatter?
Lad være! Med mindre du mærker denne tvingende livsnødvendighed! Den bedste forfatterskole er den virksomhed, som består i at læse tonsvis af fremragende litteratur, at glæde sig over de dybe, spændende og morsomme historier, som fortælles, og få indsigt i den fornemme balance mellem substans og æstetik.

Klik her hvis du vil vide mere om Henning Mortensen. 

Annoncer