Sidestørrelse

Sidestørrelse. Ja, ordet er ikke ligefrem ophidsende, men det er et af de emner vi meget ofte bliver spurgt om i skriveskolen.

Hvad er en normalside?
Hvor stor skal en bogside være?
Hvor mange linjer skal der være per side?
Og hvor mange tegn svarer det til?
Og tæller punktum og mellemrum med?

Der er mange spørgsmål og der er ikke nogen facitliste. Der er nemlig ingen faste regler for hvor meget tekst, der må være på en side.

Man kan ikke bare henvise til den store boglov og sige Der skal være 1800 tegn – hverken mere eller mindre. Ja, det ville være let hvis man kunne. Men måske også lidt kedeligt.

Mange ting spiller ind, når man skal vurdere tekstmængden på en bogside. Fontstørrelsen, sidestørrelsen, illustrationer, afstanden mellem linjerne og marginerne i bogen. For bare at tage de mest åbenlyse aspekter. Der er også forskel på voksen- og børnelitteratur.

Vores besvarelse af spørgsmålene tager altid udgangspunkt i en normal romanstørrelse, som er cirka 14 x 22 cm (prøv selv at måle efter med en lineal på en af boghyldens udvalgte titler).

For at finde antal tegn på siden, skal man i princippet tælle antal linjer på siden og gange med antal tegn per linje. Det ligger typisk mellem 55 og 65 tegn per linje og 30-35 linjer per sider. Det svarer til et sted mellem 1.650 og 2.275 tegn per side.

Flere steder vil du kunne læse at en “normalside” er cirka 1800-2000 tegn. Her er det vigtigt at huske, at tegn inkluderer ALT. Også punktum, komma, tankestreg og mellemrum.

Hvis du har meget dialog med linjeskift, vil antallet af tegn også kunne variere.

Der er med andre ord, rigtig meget at holde styr på. Og bedre bliver det ikke, når man ved, at forlaget, som laver opsætningen af bogen inden tryk, sagtens kan have en anden holdning end dig. Og måske vælge at lave en ekstra linje eller to per side, for at få teksten til at passe med et bestemt antal sider.

Men hvad gør jeg så? Jeg vil jo bare gerne have en nogenlunde føling med hvor lang min bog er på nuværende tidspunkt.

Fortvivl ej – tilmed dig nyhedsbrevet og få tilsendt skabelonen med det samme

Den passer til et normalt skønlitteratur og har godt 2000 tegn per side. Skabelonen er lavet i word og passer til et format på cirka 14 x 21 cm. Den indeholder også forslag til formatering af dialog og indrykninger ved linjeskift.

LEKTIONENS TAKEAWAYS

# Alle bøger er forskellige

# Antal karakterer = bogstaver + tegn + mellemrum

# En normal bogside er cirka 1800-2000 karakterer.

# Font og fontstørrelse påvirker siden

# Bogens størrelse har naturligvis også stor betydning