Sven Hazel

 

Kulørt og kontroversiel er begge ord, der meget passende beskriver manden i dette forfatterportræt.

Meget er usikkert, bibliotekerne udlåner ham stort set ikke, og mange vil slet ikke indrømme, at de har læst ham.

Ikke desto mindre er han en af de danske forfattere, der har solgt flest eksemplarer af sine bøger. Formentlig overgås han kun af H.C. Andersen hvad salgstal angår.

Sven Hazel eller Sven Hassel er forfatterpseudonymet for Børge Willy Redsted Pedersen, der blev født den 19. april 1917 i Nyhuse.

Skønt de færreste kender ham i dag, så har han solgt over 53 millioner bøger om sine oplevelser som straffefange og soldat.

14 bøger om krigen

De i alt 14 bøger, der er oversat til adskillige sprog, er De fordømtes legion, Gestapo, Jeg så dem dø, Likvider Paris, Frontkammerater, Døden på larvefødder, Monte Cassino, Marchbataillon, SS-generalen. Kommando Reichsführer Himmler, Glemt af Gud, Krigsret, GPU-fængslet og endelig Kommissæren.

Flere af bøgerne blev af Hazel selv regnet som biografier, herunder debutromanen De fordømtes legion fra 1953, og ifølge forfatteren var alle bøgerne baseret på virkeligheden.

I 1987 blev bogen Døden på larvefødder filmatiseret med titlen Wheels of Terror.

Sven Hazel beskriver krigens umenneskelighed, kammeratskabet i håbløse situationer, propagandaens ødelæggende kraft og civilbefolkningens tab.

Kontroversiel forfatter

Sven Hazels forfatterskab og hans person var imidlertid stærkt kontroversielle.

De få selvbiografiske oplysninger stammer fra forfatteren selv.

Ifølge en af dem havde han sejlet i handelsflåden som dæksdreng, men i 1937 drog den arbejdsløse Sven Hazel og en kammerat til Tyskland, hvor han fik tysk statsborgerskab og lod sig rekruttere til 7. kavaleriregiment. Da han ikke returnerede efter en kort orlov, blev han straffet som dessertør og overført til et strafferegiment.

Ifølge egne oplysninger gjorde han tjeneste på alle tyske fronter med undtagelse af den nordafrikanske, og han blev såret adskillige gange. Han blev angiveligt forfremmet til løjtnant og modtog Jernkorset af første og anden klasse. Han overgav sig til sovjetiske tropper i Berlin i 1945 og tilbragte flere år i krigsfangelejre.

Han blev løsladt i 1949 og ville melde sig til den franske Fremmedlegion, men i stedet mødte han Laura Dorthea Guldbæk Jensen, som han giftede sig med 6. januar 1951. De to samarbejdede herefter om at skrive bøger om hans oplevelser.

Afsløret efter krigen

Efter krigen afslørede journalisten George Kringelbach, at Sven Hazel i virkeligheden var den dømte landssviger Børge Willy Redsted Pedersen, og at han muligvis havde arbejdet for en tysk efterretningstjeneste. Angiveligt havde Sven Hazel slet ingen militær karriere.

Andre kritikere har rettet skarpe anklager mod myten om Sven Hazel, men uanset dette anses hans beskrivelser af krigens gru ved østfronten som autentiske.

I 1964 bosatte Sven Hazel sig i Barcelona i Spanien, hvor han døde som 95-årig den 21. september 2012.

Sven Hazel – eller Børge Willy Redsted Pedersen – forbliver en af dansk litteraturs grimme ællinger, når det kommer til anmeldere og anerkendelse, men læserne var ikke i tvivl.

Af danskere forfattere er det formentlig kun H.C. Andersen, der har solgt flere bøger.

Vi har læst Sven Hazel for de gruopvækkende beretninger om krigens terror, og hans forfatterskab glorificerer på ingen måde krigen, men beskriver tværtimod det menneskelige ragnarok med død, ødelæggelse og lemlæstelse.

Og vi erindrer, at bøger kun sælges i så store oplag fordi læsere anbefaler dem til hinanden.

Annoncer