Karina Watson Olsen

Karina Watson OlsenKarina Watson Olsen deler sine erfaringer med udgivelsen af sine bøger.

Hvornår startede du med at skrive?
I 1999 og i 2006 kom jeg alvorligt til skade først ved en rideulykke og senere ved en færdselsulykke. I årene efter skrev jeg dagbog og mange følelser, tanker og ikke mindst nye indsigter og erfaringer blev noteret deri. Det var en meget lærerig tid, også i forhold til igen at komme til at ride dressur på konkurrence plan.

Jeg blev meget bevidst om mig selv som menneske og rytter og denne opmærksomhed skulle vise sig at have afgørende betydning både for min egen ridning, men også for de andre ryttere, som jeg underviste. For at nå ud til flere ryttere, end jeg fysisk er i stand til i mit arbejde som underviser, fik jeg ideen om at dele mine erfaringer ved at skrive en bog. I 2014 var jeg endelig klar med et manuskript og det fremtidige samarbejdet med forlaget EgoLibris var på plads.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Min første bog “En halv parade – Fra god grundridning til de lette dressurklasser” udkom i marts 2016.

Min anden bog i “En halv parade”-serien “Træn din hest fra jorden” udkommer i marts 2018.

Hvorfor skriver du?
Mine fagbøger om dressurarbejdet med hestene skriver jeg, fordi jeg ønsker at dele mine forståelser, indsigter og erfaringer med alle, der ønsker at lære, det jeg kan og ved.

Efter min første bog udkom fik jeg vidunderlige tilbagemeldinger fra læserne, der opfordrede mig til at “skynde mig at skrive de næste”. Det glæder mig ufatteligt, når det jeg skriver, kan gøre en forskel for andre.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg arbejder lige nu ihærdigt på min anden bog i “En halv parade”- serien. Den får undertitlen “Træn din hest fra jorden” og hvor den første bog handlede om ridningen af hesten, handler denne om træningen af hesten fra jorden. Den er netop i skrivende stund i opsætningsfasen og planlagt til at udkomme i marts 2018.

Jeg har planer om flere fagbøger i denne serie de kommende år, og den næste bog i serien bliver til ryttere med islandske heste.
Men jeg har også drømmen om og ideerne til at skrive skønlitterære bøger. Så der kommer helt sikkert flere bøger fra mit hoved, mit hjerte og min hånd i fremtiden.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Der er noget helt specielt ved en trykt bog, synes jeg. At have bogen i hånden, at bladre i siderne og ikke mindst duften af bogen. At have bogen med i tasken på ferien eller lade bogen ligge og pynte på natbordet. Jeg kan såmænd godt se de mange fordele også ved e-bøger og lydbøger, men jeg foretrækker klart trykte bøger.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg beundrer alle forfattere, der virkelig formår at tage deres læsere med. Uanset hvilken genre bogen er. Forfattere der kan skrive, så man ikke har lyst at lægge bogen fra sig igen. Så man går tidligere i seng for at læse i bogen på natbordet.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Åh, der er mange.”Fifty shades of Grey” af E.L. James er en af dem. At skrive så fuldstændig fantastisk fængende bøger, der tillige med senere bliver filmatiseret, må være helt specielt.

“Nemeria Bind 1. De udstødtes mærke” af Karina Laurberg Bidstrup, en helt anden genre, men også en bog jeg slet ikke kunne lægge fra mig igen, skrevet så levende, at det fik mig til at se bogen som en film allerede. Bøger som læserne ikke vil undvære og læser igen og igen. Sådanne bøger vil jeg skrive.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Ikke andet end at der skal være ro omkring mig, når jeg skriver. Hunden er luftet, hestene passet og manden er ude af huset.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg har endnu ikke prøvet det. Hvis jeg har lidt udfordringer ved et bestemt afsnit, går jeg til et andet afsnit og vender tilbage senere eller en anden dag. En ekstra tur med min hund, en ridetur på hesten eller en biograftur med manden, kan også give mig ny energi og nye ideer til, når jeg igen sidder ved tasterne.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det bedste er, at jeg kan dele mine erfaringer med dem, der ønsker at høre det.

At jeg kan gøre en forskel. At jeg kan nå ud til andre menneskers tanker, følelser og liv. At jeg kan få mennesker til at grine, græde, føle, mærke efter, tænke og være.

Og så kan jeg rigtig godt lide selvstændigheden og det daglige arbejde.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Det er, at man ikke kan forvente, at kunne leve af det. Og uvisheden om at man aldrig ved om ens næste bog giver under- eller overskud.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg ville ønske at jeg havde prøvet det før!
Jeg synes mange ting er nemmere, nu hvor jeg skriver min 2. bog. Nu kender jeg proceduren og arbejdsopgaverne. Men der er stadig så meget at lære omkring det at være forfatter og at få udgivet bøger og så mange forskellige måder at gøre det på.

Så måske ville jeg ønske, at jeg havde vidst, at det var helt ok ikke at have styr på det hele.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Skriv! Vær ikke bange for at kaste dig ud i det.

Vær seriøs med dit daglige arbejde. Gør hvad der skal til for dig for at støtte dig selv i arbejdet som forfatter og tag ved lære undervejs.

Vær åben for lærdom og udvikling. Indhent information og deltag i de kurser du finder interessant i forhold til det at skrive og udgive bøger.

Find din stærke selvdisciplin frem og husk at rose og anerkende dig selv for det du allerede har gjort.

Vær den første til at se dig selv som forfatter.

Du kan læse mere om Karina og bøgerne på hjemmesiden enhalvparade.dk og på Facebook

Annoncer