Tanja Lønberg Rasmussen

Tanja Lønberg Rasmussen udkommer med med børnebogen “Mosekonens dansedyst” på Forlaget Forfatterskabet.dk.

Vi har i den forbindelse bedt Tanja om at svare på nogle spørgsmål om hendes liv med ord.

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg har altid skrevet. Lige fra jeg lærte at skrive. Jeg startede med at digte små historier til mine tegninger. Så udviklede det sig til noveller, tegneserier, eventyr og siden til romaner. Min første lange roman skrev jeg som 13-årig. I en lang periode skrev jeg ungdomsromaner. De gav desværre ikke det store resultat, hvilket resulterede i, at jeg endte med at holde en lang pause fra mine skriverier.

I 2013 besluttede jeg mig dog for at give det et forsøg igen, og i 2014 var jeg heldig at få udgivet min første spændingsroman/thriller.

Hvorfor skriver du?

Jeg skriver, fordi jeg ikke kan lade være, og fordi jeg har en masse på hjerte. Det at være forfatter er ikke noget, jeg selv har valgt. Det er en del af min personlighed. Noget medfødt.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg skriver på ”Dødefolket 2” lige pt, men ellers har jeg en masse ideer klar.

 

 

Hvor mange bøger har du fået udgivet?

Indtil videre har jeg fået udgivet 4 bøger på Forlaget COSMOS. Første bog udkom i maj 2014 og fjerde bog udkom i juni måned 2016. Bøgerne hedder: ”Sarahs skytsengel”, ”En ny mission”, ”Freylands hemmelighed” og ”Krigens smerte”. Den 14. februar får jeg udgivet en YA på Forlaget Ulven & Uglen. Det er en paranormal romance, der hedder ”Dødefolket – Gråzonen” og bliver i 2 bind.

Samme dag udkommer min børnebog: ”Mosekonens dansedyst”. Den udkommer her hos Forlaget Forfatterskabet.dk.

Da det er en ungdomsserie og en børnebog, har jeg valgt at skrive under navnet: Aura Isolde. Fordi jeg gerne vil adskille mine voksenbøger fra mine ungdoms- og børnebøger.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg fortrækker helt klart en trykt bog. Der er ikke noget bedre end at sidde med en bog foran sig og vende den ene side efter den anden, mens man lader sig opsluge.

Jeg ser dog store fordele i både lydbøger og e-bøger, når man er på farten eller på ferie.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Jeg har i en årrække ikke læst bøger og er først begyndt på det igen i 2015, så det er nyere forfattere, jeg har at referere til. For mig er det vigtigt, at forfatteren formår at trække mig ind i bogens univers, og at jeg kan føle karaktererne.

En af de forfattere, der uden tvivl kan det, er Jojo Moyes. Hun kan få mig til både at grine og græde og ikke at kunne give slip på hendes bøger igen. Det er en fantastisk egenskab at besidde, og det beundrer jeg hende for. Jeg synes dog, der er flere forfattere, der kan det, men hun er nok den, der har sat flest tanker i gang i mig.

Jeg er også vild med Lauren Kate og hendes Fallen-serie, der har givet mig inspiration til min paranormal romance.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Helt klart Fallen-serien. Den er virkelig skøn og har et fantastisk univers.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Ja, jeg har nogle bestemte ting, jeg gør. Det starter med, at jeg kontakter en forfatterkollega, når jeg får en god ide til et plot, og fortæller hende om det. Når min ide så er udviklet, og jeg ved, hvad der skal ske, tager jeg på forfatterweekend hos hende. Her får vi drøftet ideen helt til bunds og laver karakteristikker på samtlige personer, hvor vi for alvor går i dybden med det hele. For mig virker den her pingpong-dialog rigtig godt. Især når jeg får sat ord på karakterernes indbyrdes følelser for hinanden. Og når dét først er på plads, føler jeg, det hele bliver mere livagtigt for både mig selv og mine læsere.

Jeg vil sige, at sparring med en anden er en af de vigtigste ingredienser i en skrivefase. Det åbner op for en masse tanker og ideer, som ellers ikke ville være dukket op. Og det er også sundt at få en andens syn med ind over så tidligt som muligt i forløbet.

Mine andre ritualer er lange gåture, så ideerne flyder lettere, og musik i ørerne, mens jeg skriver. Det er, som om ordene kommer nemmest til musik, så jeg har oprettet bestemte spillelister på YouTube, der kører imens.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg har prøvet at have skriveblokering flere gange. Nogle gange har det hjulpet at skrive mig igennem det og tvinge ordene frem på den måde. Bare det, at skrive et par få linjer hver dag gør underværker, og med tiden løsner det mere op for skriveblokaden. Andre gange har det hjulpet at gå en lang tur eller at få en pause fra manuskriptet.

Jeg har lige været bremset af en skriveblokering de sidste par måneder. Jeg sidder fast i en slags ”efterfase” – efter at have afsluttet en serie, som jeg de sidste par år har brugt mange ressourcer på. Når man har arbejdet på de samme karakterer og pludselig skal i gang med nye, kan det godt føles lidt tungt. Det er, som at skulle sige farvel til en stribe gode venner, der nu pludselig ikke skal være en del af ens liv længere.

Selvom nye ideer banker på, og der er nok at tage fat på, så er det svært at bryde muren og komme i gang. Dog hjælper det at snakke de nye ideer og karakterer igennem, og jeg er så småt ved at komme i gang igen.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

For mig er selve skrivefasen noget af det bedste. Den følelse man sidder med, når ordene bare kommer flyvende, og man kan se ens manuskript vokse.

Der er nu heller ikke noget større end at få en dialog i gang med ens læsere omkring bogen og at opleve, at ens tekst har givet mening for en anden. Det er stort, at andre giver sig tid til at læse ens værk.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Det værste er kampen, når man skal trænge igennem til medierne, læserne og ikke mindst bibliotekerne. Der er så mange andre bøger at slås med, og hvis man er et forholdsvist ukendt navn, er kampen bare endnu hårdere. Men i sidste ende er det hele ventetiden værd, og har man fanget bare én læser, så har bogen virket efter hensigten.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg forsøgte uden held at sende ubearbejdede manuskripter ind til forlag i 2001 og 2003. Her ville det have været fedt at vide, hvor meget arbejde man er nødt til at lægge i sit værk, inden man sender ind. Så man selv har læst det igennem flere gange først og har fået det rettet til. Men at man også har benyttet sig af både betalæser og korrekturlæser. Hvis jeg havde vist det, kunne det have sparet mig for en masse spildte kræfter.

Også i forbindelse med markedsføring ville det have været rart at vide, hvor meget arbejde der er. Både imens man skriver, og efter at bogen er færdig. Det er oftest for sent, når først den er skrevet og udgivet, for så er den blevet ”gammelt nyt” for pressen. Derfor skal der laves pressemeddelelser, som skal sendes ud til aviser, magasiner og tv-stationer inden udgivelsen.

Noget andet, der også ville have været rart at vide inden, er, hvor vigtigt det er at være en del af et forfatternetværk, som man kan hente vejledning og støtte hos. Jeg er blevet medlem af netværksgruppen NewPub, hvor jeg en gang om måneden deltager i møder i Århus. Herigennem har jeg fået kontakt med andre, der har samme passion som mig. Dem har jeg flere gange trukket hjælp hos, når jeg har haft brug for det. Men det har også givet mig mod på at stå foran andre og fortælle om mine bøger, hvilket har betydet, at jeg har deltaget i Ordets Dag i Randers et par gange, og at jeg til november skal med NewPub-gruppen til bogmesse i Bellacenteret med min egen lille stand.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Det, der har hjulpet mig mest, er at skrive en hel masse. Jo mere jeg får skrevet, jo bedre lyder det. Så jeg vil helt klart anbefale, at man skriver, alt det man kan. Gerne hver dag.

Men også at læse andre forfatteres værker og studere deres skriveteknikker. Ofte hænger læste ord ubevidst fast og kan dukke op, når man får behov for det.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Jeg har en forfatterprofil på Facebook under navnet Aura Isolde: https://www.facebook.com/auraisoldeforfatter/

Og en hjemmeside under navnet Tanja Lønberg Rasmussen:

http://www.tanja-lonberg-rasmussen.dk/

Du kan også finde mig på Instagram:

auraisolde

 

 

Annoncer