Morten Ellemose

Jeg hedder Morten … og jeg elsker at læse og skrive.

Ja, så meget at jeg har udgivet 20 bøger 🙂

Sammen med min tvillingebror Søren, driver jeg Forlaget Forfatterskabet.dk

Når jeg ikke skriver vores egne bøger, hjælper jeg andre forfatterspirer med at få tankerne ned på papir – og papirerne til at blive til en bog.

Vi har skabt bogserien “Forfatterdrømme” som indeholder alt hvad en forfatterspire skal bruge.

Læs mere om serien lige her

 

Hvis du gerne vil vide lidt mere om mig, inden du besluttet dig, så svarer jeg spørgsmål fra læsere lige her:

Hvorfor vil du gerne være forfatter?
Jeg har ikke noget valg. Hvis jeg ikke skriver det ned, eksploderer mit hoved. Tror jeg. Det kan ingen være tjent med.

Hvor længe har du skrevet?
Altid. I hvert fald lige siden jeg lærte alfabetet. Skrev den første roman som 20-årig, men den blev afvist hos alle forlag. Man kan lære meget af afslag, hvis man tør.

Hvornår blev din første bog udgivet?
I 2009. Jeg kludrede rundt i arbejdslivet og gik over et helt hav efter vand. For det eneste jeg ville være var forfatter, men jeg var alt for ustruktureret og der var jo også hele tiden regninger som skulle betales, så jeg skrev til skuffen i mange år, mens jeg passede “almindeligt” arbejde.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg arbejder altid på en halv snes bøger. Eller mere. Men så pisker min tvillingebror mig til at fokusere. Derfor arbejder jeg p.t. “kun” på tre manuskripter.
Den tynde mand i Texas
Ligpest på Langeland
“Hemmeligt bogprojekt” … ja, det er en teaser, men den kommer 🙂

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Hvert medie har sin charme eller fordel. Hvis bogen er tilstrækkeligt velskrevet, spiller formatet en mindre rolle i min optik.

Men der er noget over trykte bøger, som jeg ikke kan se blive overgået. De kan stadig noget helt særligt. Det er bærbare portaler til en anden verden. Og de løber aldrig tør for strøm.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Alle dem, som kan få mig til at glemme tid og sted.

Der er mange gode at vælge mellem. Jeg var trofast gæst på det lokale bibliotek og har haft mange gode læseoplevelser.

Skal man udpege favoritter, må det være Bjarne Reuter og Dennis Jürgensen. De har begge været en stor inspiration, og jeg læser dem stadig med stor fornøjelse.

Der er dog også en lang række tegneserieskabere, hvis værker bør nævnes, for de fylder en stor del af min barndom og min bogreol. Tintin, Asterix, Prins Valiant, Steen & Stoffer, Blake & Mortimer og en lang række andre.

Poesi er ikke finere end et Anders And blad – det vigtigste er, at du læser 🙂

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg lytter meget gerne til musik, mens jeg skriver. Helst klassisk eller filmmusik, som sætter stemningen til ordene.

Du kan lytte med til min playlist på Spotify, hvor jeg har samlet en række klassiske værker, som hjælper med at overdøve tastaturet.


Jeg elsker at høre musik, men jeg kan skrive hvor som helst og når som helst. Med mindre jeg er fuld. Jeg kan slet ikke skrive, når jeg drikker alkohol. Hvilket er en af årsagerne til, at jeg stort set aldrig drikker.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Det har jeg heldigvis aldrig oplevet selv. Og hvis jeg gjorde, ville jeg skrive en bog om en forfatter med skriveblokering 🙂

Morten Ellemose

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
At gøre en forskel med sine ord og skabe noget, der rækker ud over ens eget liv.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Det oplagte er, at det er meget svært at tjene en anstændig løn. Og det er ikke fordi jeg har ambitioner om at tjene millioner – jeg skal bare tjene nok til at kunne skrive fuld tid 🙂

Mange vil sikkert sige frygten for fiaskoen ved aldrig at blive udgivet. Eller angsten for ikke at magte den svære toer, hvis man er så heldig at komme gennem nåleøjet i første omgang. For mig er det værste dog tanken om ikke at nå at skrive alle de bøger jeg har på hjerte. Jeg tror oprigtigt ikke, at jeg kan nå at trække brønden tør for ideer, før min tid er omme. På den måde er mit svigt givet på forhånd.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Alt det jeg ved nu. Det ville have gjort mange ting meget nemmere. Og sandsynligvis nogle ting, en hel del ringere.

Jeg har faktisk skrevet en hel bog om alle de fejl jeg har begået som forfatter. Den ville jeg meget gerne have læst for 20 år siden 🙂

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Giv aldrig op. Sig farvel til din normale tilværelse. Og åbn dit sind for en helt ny verden.
Tro på, at du kan forandre verden med dine ord. Og sørg for at denne forandring bliver positiv.
Men først og fremmest; vær tro mod dig selv og skriv om det som betyder allermest for dig.

Hvilken bog læser du lige nu?
Jeg læser korrektur på mine egne bøger.
Ja, det lyder kedeligt. Og det synes jeg også det er. Men de fleste bøger bliver bedre af en god omgang korrektur. Mine gør i hvert fald.
Jeg elsker også tegneserier og er ved at genlæse serien om Prins Valiant. Det er ren nostalgi og hyggelæsning.

Hvilken bog ville du gerne selv have skrevet?
Biblen – det må da give ret gode penge. Eller en hvilken som helst anden bestseller, som kunne give mig friheden til at skrive de bøger jeg gerne ville, uden at gå i panik over udgifterne til husleje og nye vinterdæk til bilen.

Hvilken uddannelse har du?
Matematisk studentereksamen; ja, det er lyder måske lidt underligt at en forfatter ikke ville være sproglig student. Måske var jeg nervøs ved tanken om at være ene hane i kurven med søde studiner. Nej, det holder jo slet ikke, når jeg tænker over det. Måske var meget gået anderledes hvis jeg var blevet sproglig… men spøg til side; egentlig har det ikke betydet så meget. Gymnasiet var det rette sted for mig og der var her jeg for alvor fandt interessen for at skrive. I stilehæfterne med blyant og faktisk også på en gammeldags skrivemaskine. Hyggeligt, men lidt larmende og yderst vanskeligt at lave korrektur. En computer er meget bedre til den slags, selvom drømmen om at være gammeldags forfatter med fjerpen og blækhus også lokker.

Hvordan er din karriere forløbet?
Mit CV er det man kunne kalde temmelig broget. Enhver headhunters mareridt, hvis man leder efter en person med dedikation og fokus. Eller uddannelse, for den sags skyld. Efter folkeskole og gymnasiet, vendte jeg bøffer på McDonalds – og var ret glad for både jobbet og maden. Så jeg blev der nogle år og fik en lederuddannelse, som de fleste ser skævt til, men som rent faktisk har været meget brugbar, fordi den er så praktisk orienteret. Efterfølgende har jeg solgt både biler og boliger, inden jeg startede som selvstændig. Og blev nogle erfaringer rigere og en hel del penge fattigere. Siden da jeg således bare været enormt livsklog … og haft fast arbejde for at betale af på den enorme gæld.

Hvad laver du når du ikke skriver eller læser?
Passer min familie, kæreste og to skønne unger. Ser en lille smule fjernsyn og forsøger at komme i biografen så tit som muligt. Krydser fingre for at Corona, klimakrise, krig og anden ondskab forsvinder.
Går lange ture i skoven og langs stranden og kæmper mod overvægten. Forsøger at undgå det truende kropslige forfald som banker stadig hårdere på døren i takt med at fødselsdagslagkagen bliver mere og mere belyst.

Hvad er det vigtigste for en forfatter?
At blive læst. Og anbefalet til andre.

Nogle bøger i dag bliver jo kun læst fordi de er skrevet af en kendt eller fordi et forlag har kørt en dyr kampagne for dem. Uden at bogen alene kan bære eksponeringen. Jeg vil meget hellere skrive en bog, få den trykt i et enkelt eksemplar og så give den til en jeg holder af, i håbet om at vedkommende vil give den videre, når den er læst færdig. En slags kædebog, om du vil. Hvor det gjaldt om at give den videre, fordi man gerne ville dele oplevelsen med en anden. Det er en tanke som tiltaler mig og som sikkert bliver til noget på et tidspunkt.

Men den slags litterær filantropi kræver jo en fast indtægt, så derfor vil jeg også gerne at folk starter med at købe mine bøger. Eller låner dem på biblioteket. Det er vigtigt at støtte bibliotekerne. Jeg kommer der stadig.

Hvis man gerne vil vide mere om dig? 
Du er altid velkommen til at skrive en mail til info@forfatterskabet.dk
Du må selvfølgelig også gerne læse mine bøger 🙂

 

Hvis du selv drømmer om at blive forfatter, eller ønske at udfordre din skrivestil, så se denne: Forfatterdrømme – 101 skriveøvelser her

Annoncer