An-Magritt Wibell Nygaard-Ech

I 2019 udgav An-Magritt “Kongekroner og Rubinens hemmelighed” på Forlaget Forfatterskabet.dk.

Februar 2021 udkommer “Løve-Hertugen og Tvillingsmaragdernes hemmelighed”.

Hvornår startede du med at skrive?

Som barn på skolen og i fritiden. Det begyndte med stilskrivning i Norsk på skolen.

Mine lærer kom på arbejde for sin løn da de tit skulle rette 30 – 50 sider håndskreven stil.

Det fangede min bedstefar, der gav mig en gammel Remington Skrivemaskine.

Så skrev jeg i fritiden.

Hvorfor skriver du?

For mig har det altid været en nødvendighed. Formidling, noget at fortælle, gerne glemte historier. Sætte ord på verden rundt om mig. Retfærdighed, ærlighed, sandhed. Der er noget forløsende i det.

Det lyder måske underlig, men jeg kan lide ord og sætninger og at udforske sprog. Finde dybden. Jeg er meget nysgerrig og søgende efter svar – hvordan ting hænger sammen, og hvordan en hændelse leder til noget andet, og derfor kan researchdelen være rigtig god til dette. Få øje på de små detaljer. Jeg elsker at finde dem. Jeg læser derfor meget.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

En slægtsroman, hvor en hændelse sidst i 1500-tallet ændrede skæbnen for en dansk adelsdame ved Frederik II.´s  Hof. og et lille mysterium.

Dette er bagrunden for to stærke kvinder i nutid, der påvirkede deres fremtidige skæbne.  Den ene en bosnisk flygtning og hendes historie – den anden dansk. Den bosniske flygtnings historie er sand. Den danske har jeg hentet fra egen slægtshistorie.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Fem i Danmark. Den ene er oversættelse, men jeg har publiceret adskillige romaner i magasiner rundt i Skandinavien.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker trykte bøger. Det er en helt anden måde at fange historiens dybde på. Jeg kan lide at mærke bogen i hænderne og duftene. Jeg nyder at se bøger i et bibliotek eller på boghylderne. Der er en anden frihed i at sidde med en fysisk bog i hænderne i forhold til på nettet. Det kan skabe distance, men jeg tror det er en smagsag.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Ingen nævnt, ingen glemt.

Der er mange og i mange forskellige kategorier.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Bøgerne til Phillippa Gregory.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg har nogle teknikker jeg bruger for at komme ind i min skriveboble og lukke virkeligheden ude og leve mig ind i historien. Det varierer hvad jeg bruger. Nogle gange lytter jeg til musik, andre gange tager jeg en køretur, opsøger specifikke steder, men også at sætte en film på, fra perioden jeg er i, eller læse en andens romanfortællinge. Selv om det jeg skriver slettes ikke har noget med hvad en anden forfatters bog handler om, så kan en forfatterkollegas engagement sætte min egen i gang.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Går i skrivestrategi mode. Da venter jeg med det egentlige manus, lægger det lidt væk, men skriver andre ting. Jeg har et minimum jeg skal skrive hver dag. Kan være hvad som helst. Det vigtigste er at skrive. Fokusset er at få løsnet det der er låst. Jeg træner koncentration og fokus. Læser sprog og studerer billeder. Bruger meget billeder til at fjerne blokade, hvis den opstår.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

At leve sig ind i en anden verden, og for mit vedkommende formidle glemte historier.

Jeg vil sige formidling, at give læseren en oplevelse. Jeg bliver derfor utrolig ydmyg, hvis jeg bare har ramt én med min fortælding.

Jeg kan også lide at hjælpe folk, og det skinner nok igennem i en del af mine historier. Jeg kan provokere for at finde en oprindelse i researchfasen. Men også i manus. Frihed. Udfolde andre sider af mig end dem jeg har og er måske?

Jeg kan lide at opsøge grænseoverskridende emner og udforske og udfolde dem.

Og at træffe mange forskellige mennesker og kulturer.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Det er ikke noget jeg tænker der er værst. Alt man gør har positive og negative sider, og jeg ser på begge dele som en nødvendig sammenhæng. Jeg forsøger at se på det negative konstruktivt eller som lærdom. Det kan åbne nye døre.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Den er svær. Hvordan forlagene arbejder måske, nu kontra før? Jeg har jo kun en historie at fortælle. Jeg tror man dyrkede forfattere mere før, end man i gør i dag? Men ellers gik jeg ind i dette uden specifikke forventninger.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Bliv ved. Skriv fra hjertet. Forbered dig på alle afslagene. Det betyder ikke nødvendigvis at man er en dårlig forfatter. Selv de mest anerkendte forfattere kan få sit manus afvist. Behold troen og træn din skrivning. Hver dag og giv aldrig op.

Mit indtryk er at forlagenes værste fjende i dag, er tid og kommercielle strukturer og mål.

Men hvis man skriver for penge, skal man revurdere sin skrivning. Skrivingen skal sidde i hjertet. Man skal have lidenskab for sit skrivevirke og brænde for det. Og tålmodighed. Skrivning er en process med mange faser.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Jeg arbejder med min nye hjemmeside og indtil da kan du følge mig her:

Dansk Forfatterforening

Facebook

Instagram

Annoncer