Camilla Wandahl

Camilla Wandahl (f. 1986) er uddannet folkeskolelærer og debuterede i 2009 med den anmelderroste ungdomsroman Hjerte i vente. Hun har siden skrevet mere end tyve bøger for børn og unge, herunder den populære pige-serie Veninder for altid, den humoristiske pigeserie Alt om at være pige, den letlæste eventyr-serie Søstre på De Syv Have og havfrue-romancen Havets Tåre.

Hvor længe har du skrevet?

Min mor sagde, at jeg fortalte om hver en sten på min vej, når vi gik hjem fra børnehaven, og det er vist sandt. Jeg tror altid, jeg har fortalt historier. Som barn tegnede jeg dem, så fortalte jeg dem og nu skriver jeg dem ned. Jeg begyndte at arbejde målrettet på at blive forfatter, da jeg var 16 og tog mit første skrivekursus, men jeg har skrevet historier siden jeg var 9 år gammel.

Hvornår blev din første bog udgivet?
I 2009, da jeg var 22 år. Jeg fik udgivet min første novelle, da jeg var 15 år.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Efterhånden er det vel blevet rimelig mange. Måske 25, jeg tæller ikke længere;)

Hvorfor skriver du?
Det er jeg nødt til! Hvis jeg i en periode ikke har skrevet (fordi jeg har redigeret, haft ferie eller lignende) så får jeg nærmest abstinenser. At skrive er simpelthen min måde at fordøje og fortolke min omverden på. Jeg kan ikke lade være. Jeg tror den eneste anden udvej ville være, hvis jeg blev en anden type kunstner – musiker eller maler fx. Jeg føler mig nødt til at skabe! Og jeg elsker det skrevne ord.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er altid i gang med mange projekter samtidig, men netop nu er jeg ved at redigere en børnebog, som jeg har skrevet sammen med min mor. Og så fifler jeg lidt med en helt ny og super romantisk coming of age YA-roman, der banker pænt meget på.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Trykte bøger. Jeg elsker fornemmelsen af at vende bogsider.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Josefine Klougart. Hun kan VIRKELIG noget med sproget. Men der er også alle mulige andre, jeg beundrer. Faktisk beundrer jeg lidt alle, der kan skrive en bog fra start til slut uden at give op. Det er en lang proces!

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
“Det år hestene kom” af Mary Mackey, tror jeg. Jeg læste serien første gang, da jeg var 13 (selvom den er for voksne), og den har bare det hele: Kærlighed, spænding, ondskab, godhed – og så foregår den for over 6000 år siden.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, jeg skriver bare:)

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Så sætter jeg mit ur på 20 minutter, hvor jeg SKAL skrive uafbrudt uden at stoppe op. Det virker håbløst, når jeg går i gang, men bagefter har jeg som regel produceret en hel masse ord. Nogle er bedre end andre – men når jeg redigerer det, får jeg næsten altid noget brugbart ud af det. Jeg lærte metoden på Hemingway Skriveskoles kursus Skriv en bog på en uge, og den har ændret mit liv. Det har bogen “Slug frøen” om effektivitet i øvrigt også.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
At jeg kan leve af at fortælle historier. Det er fantastisk.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
At når jeg først har fortalt en historie, skal jeg redigere den i gennem MANGE gange. Det kan godt blive lidt langtrukkent i længden;)

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
At en bog ikke nødvendigvis behøver at være genial eller super original for at være god. De fleste mennesker elsker en god fortælling, og en god fortælling er tit bygget på helt faste byggeklodser. Det er det man fylder rundt om byggeklodserne, der gør ens fortælling unik. Og det kan man arbejde med undervejs, mens man skriver. Så idéen i sig selv behøver ikke at være unik.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Skriv meget, skriv ofte og skriv om!

Hvis du vil læse mere om Camilla, kan du besøge hendes hjemmeside på camillawandahl.dk

 

Fotocredit: Agnete Schlichtkrull.

Annoncer