Krimikongen Jussi Adler-Olsen

Han kom til verden 2. august 1950 og er bedst kendt for sin serie om Afdeling Q med Carl Mørck og hans to medhjælpere Assad og Rose.

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen er både forlagschef, skribent, redaktør, forfatter og iværksætter.

Krimikongen vil ikke være for stort et ord, når man skal beskrive Jussi Adler-Olsens karriere. Han er Danmarks bedst sælgende forfatter i nyere tid, og er formentlig den forfatter, der tjener flest penge på sine ord.

I det netop offentliggjorte 2018-regnskab for hovedselskabet ADLEROLSEN.DEP ApS var overskuddet efter skat på godt 1,3 millioner kroner, og formuen i forfatterens selskaber er nu 88 millioner kroner.

Forfatterens drivkraft er dog hverken  penge eller gode anmeldelser: “Jeg skriver først og fremmest for at blive læst,” siger Jussi Adler-Olsen selv.

Opvækst for Jussi

Han er født i København som yngste og eneste dreng i en søskendeflok på fire. Faderen var den kendte sexolog og psykiater, Henry Olsen, og Jussi boede med familien i embedsboliger på flere sindssygehospitaler i Danmark. I sin tidlige ungdom spillede han guitar i flere bands. Han blev student fra Rødovre Statsskole i 1970 og studerede derefter på universitetet, hvor han læste medicin, samfundsfag og filmvidenskab.

Han har også komponeret musik til tegnefilmen Valhalla, været freelanceredaktør på Pressens Illustration Bureau, administrerende direktør i Semic Interpresse, forlagschef på TV Guiden og skrevet to bøger om Groucho Marx.

Og så var han også idemand, redaktør og udgiver af Danmarks første tegneserieleksikon, Komiklex alias Dansk Tegneserie Leksikon.

Jussi Adler-Olsen på loftet. Foto: Politikens Forlag

Debut som forfatter

Jussi Adler-Olsen debuterede som skønlitterær forfatter i 1997 med Alfabethuset. Det var dog først i 2007, at han bragede igennem med ”Kvinden i buret”, der blev den første bog om Afdeling Q.

Siden er det blevet til Fasandræberne (2008), Flaskepost fra P (2009), Journal 64 (2010), Marco Effekten (2012), Den Grænseløse (2014) og Selfies (2016).

Den 14. juni 2019 udkom “Offer 2117” som det 8. bind i serien. Der er planlagt yderligere to bind i serien, så man når 10 bind i alt.

Indeholdet i bind ni og ti er mere eller mindre på plads, og den sidste bogs sidste sætning er også skrevet. Den ligger sikkert opbevaret i en bankboks.

Plotmageren

Den Grænseløse udkom i øvrigt i et førsteoplag på 230.000 eksemplarer i Danmark, hvilket var rekord.

Også “Offer 2117” udkom i et oplag herhjemme på over 200.000 eksemplarer.

Jussi Adler-Olsen fremhæves ofte for sine evner som plotmager, og han fokuserer på at skrive en god afslutning på bøgerne.

I et interview til Berlingske i sommeren 2015 sagde Jussi Adler-Olsen således: ”Jeg kan ikke med dårlige afslutninger. Derfor må man spørge sig selv, før man går i gang, om der er en ordentlig afslutning. Hvis man kan forestille sig en afslutning, som vil gøre én selv fuldstændig kold af sved, så er man ved at være der.”

Filmatiseringer

Siden 1995 har han været forfatter og dramatiker på fuld tid. Han har samtidig opbygget en større selskabsgruppe, der varetager de økonomiske interesser i forfatterskabet. Hans romaner er udgivet på over 40 sprog, og han topper jævnligt bestsellerlisterne i Danmark, Norge, Tyskland og Holland

Da han begyndte at skrive romaner drømte han om, at hans historier en dag ville blive filmatiserede. Den drøm er gået i opfyldelse. De første fire bøger i Afdeling Q er alle blevet filmatiseret af Zentropa og er blandt de mest sete biograffilm herhjemme i de senere år.

Film nummer 4 – Journal 64 – havde premiere herhjemme i efteråret 2018, og publikum strømmer stadig til. Journal 64-filmen satte med 215.052 solgte billetter i åbningsweekenden ny danmarksrekord. Det var den hidtil bedste åbning nogensinde for en dansk film.

Jussi Adler-Olsen har som forfatter dog ikke været ubetinget lykkelig for de første film, og rettighederne til de seks sidste bøger i serien blev i stedet erhvervet af Nordisk Film.

Salgstal og priser

Jussi Adler-Olsen har også skrevet teaterstykker og desuden modtaget et utal af priser og hædersbevisninger for sit forfatterskab.

Blandt de vigtigste priser er

The Ripper Award – Europa (2014/2015)
The Barry Award – USA (2012)
De gyldne laurbær – Danmark (2011)
Glasnøglen – Skandinavien (2010)

Det samlede salgstal for hans forfatterskab har nu rundet 23 millioner eksemplarer. Heraf er der alene solgt over 4 millioner eksemplarer i Danmark.

Vi ser Jussi Adler-Olsen som en inspiration. For hans evner til at skabe et plot, skrive bøger, der fængsler og for at være en økonomisk succes af højeste karat.

Læs mere om Danmarks krimikonge her

Denne artikel bringes i samarbejde med serien “Forfatterdrømme”.

Du kan allerede nu bestille den første bog i serien

Annoncer