Lida Wengel

lida
Lida i sit es på Krimimessen, mens hun griller et par tvillinger foran publikum.

Da vi var på vores første krimimesse i Horsens, mødte vi Lida Wengel, som interviewede os foran publikum på en af standene. Nu har vi byttet rollerne om, når vi har bedt krimimessens sødeste bibliotekar om at være ugens gæsteblogger.

Lida arbejder på Horsens Bibliotek, som teamleder og Krimimessemedarrangør.

Forfattere er en stor del af Lidas arbejdsdag, som udlånsbibliotekar i Team Skøn, som har alt Fiktion for voksne. Både i formidlingssituationer og ved materialevalg.

Hvad er din rolle på Krimimessen?
Den direkte kontakt kommer mest ind over i forbindelse med arrangementer. Og her er Krimimessen væsentlig. Her har jeg den direkte kontakt med forfatterne, både i løbet af året, men ikke mindst under afviklingen af den årlige Krimimesse på det gamle fængsel i Horsens.

Henunder året er jeg i kontakt med forskellige krimi-/spændingsforfattere, enten for at få den til at svare på noget til Krimimessens hjemmeside/blog eller FB-side eller for at høre mere om dem.

Det tætte samarbejde med forfattere og forlag er altafgørende, for os som arrangører, i arbejdet med Krimimessen og forfatterne er flinke til at stille op og deler gerne ud af deres lidt mere private liv, se f.eks. http://krimimessen.dk/boeger-feriekufferten-del-5.html

Har du overhovedet tid til at læse bøger?
Jeg er også en del af Litteratursiden, hvor jeg anmelder bøger. Her er mulighed for læsere og forfattere kan mødes og ”tale” om bøger, og selv om redaktionen er anmeldere, så er de først og fremmest læsere 🙂

Jeg er også en del af et team der tager rundt og holder bogcafeer i hvert år. Både ”Årets bøger” og ”optakt til Krimimessen”. Her taler vi lidt om de læseoplevelser der har været størst i løbet af året og det er helt klart begejstringen, der er i højsædet her.

Hvad er din vigtigste rolle som bibliotekar?
Bibliotekarerne på landets biblioteker er ambassadører for den gode historie. Vi er ikke anmeldere, der bliver betalt for at anmelde og omtale bøger, men er professionelle læsere, der aldrig kan få gode historier nok 🙂

Hvilken forfatter/bog har gjort størst indtryk på dig?
Den bog, der har gjort det største indtryk på mig i løbet af de seneste par år er: Et lille liv af Hanya Yanagihara. Men ellers har Astrid Lindgrens magiske univers fyldt min barndom og Susan Hinton og Tine Bryld/Michael Strunge min ungdom…. Lyder jeg meget gammel!!!  🙂

Hvor meget betyder gode anmeldelser for om biblioteket tager bogen hjem?
Der kommer som oftest en materialevurdering på de bøger der bliver tilbudt bibliotekerne (det er hovedsagelig bibliotekarer der kommer med en kort anmeldelse og en vurdering i forhold til udlån på bibliotekerne). Den fylder mere end anmeldelser, når vi skal vælge. Men man kommer ikke udenom at gode anmeldelser i de landsdækkende medier giver efterspørgsel!

Hvor stor indflydelse har de lokale biblioteker på udvalget? Kan de selv bestemme?
Der er meget forskel på, hvordan man håndterer mat. Valg på de forskellige biblioteker. Men her i Horsens er os der vælger ofte på et lokalbibliotek også. Vi kender profilerne på alle bibliotekerne og søger at tage hensyn til det også. Og vi tager gerne imod, hvis en af vores kolleger ønsker en bog, vi har overset!

Kan man som forfatter få sit lokale bibliotek til at købe bøger direkte?
Man er velkommen til at henvende sig til sit lokale bibliotek og foreslå at bogen bliver indkøbt, men det er ingen garanti. Hvis der er en lokal vinkel, kan det nogle gange være en fordel i den forbindelse. Vi har f.eks. Lokalsamlingen og søger at have et eksemplar af de lokale titler der udkommer. Men igen, det er forskelligt fra bibliotek til bibliotek.

Kan man spørge en bibliotekar om alt?
Ja, man kan spørge om alt på et bibliotek og via biblioteksvagten.dk. Jeg har ikke lige nogle sjove eksempler, dog er jeg blevet spurgt om der fandtes et foto af Jesus – er det sjovt eller tragisk???!

Bliver folk ved med at komme på biblioteket – selvom meget er digitalt tilgængeligt?
Der kommer stadig rigtig mange mennesker på et bibliotek. Men biblioteket er også meget andet end bøger. Du kan låne film, lydbøger, spil og låne studierum (hvilket der er utrolig mange studerende der gør). Der er mange kurser, foredrag og arrangementer, og i Brædstrup kommer der mange og benytter sig af Borgerservice (som ligger sammen med biblioteket).

Annoncer