Marlene Lisberg

Hvornår startede du med at skrive?

Da jeg lærte alfabetet. Stilehæfter fulde af ubehjælpsomme tekster og skæve bogstaver. Historier á la H.C. Andersens om møblerne i mit værelse, der fik liv og talte sammen, mens jeg var i skole. Men at skrive, med henblik på at andre måske skulle læse det … hmm, for omkring 15 år siden. Men det meste endte i skrivebordsskuffen uden at nogen så det. Senere har nogle få udvalgte set lidt af det.

Min debutbog blev fundet frem af skuffen og gjort færdig i år, fordi jeg havde behov for, at 2020 skal give mening, ikke bare være ren overlevelse. Jeg ønskede at se tilbage på dette annus horribilis og føle, at jeg dog trods alt havde fuldført noget. Og endda noget ganske nyt.

Hvorfor skriver du?

Fordi det er SÅ sjovt. Vildt at man, med ordene fra sin hjerne, kan skabe billeder i andre menneskers hoveder. Kreere en hel verden, og som en anden gud eller dukkefører få væsner til at danse efter sin egen fantasi.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Min debutbog er lige blevet færdig, men jeg er i gang med at lave research til endnu en børnebog, denne gang med et danmarkshistorisk afsæt. Og så har jeg et par halve voksenbøger i computeren også.

 

 

Hvor mange bøger har du skrevet?

Indtil videre kun ”Bellas (h)jul”. Men i min lille, hemmelige og smukt indbundne notesbog er der mindst 10 mere, som måske har gang på jord. Og jeg får nye idéer ca. en gang om ugen.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Trykte bøger er jo skønne. Duften, tyngden, følelsen af papiret, når man bladrer. E-bøger har jeg normalt ikke tålmodighed til, men min kæreste og jeg læser nogle gange op for hinanden, og så er de ok, fordi de så får en slags ekstra dimension. Lydbøger er rare, når man gør rent eller kører langt i bil. Jeg er dog meget afhængig af at kunne lide oplæserens stil og stemme – jeg bliver nemt irriteret, hvis de taler for langsomt eller udtaler ord eller navne forkert. Jeg holder af biografier, og især hvis de er indlæst af personen selv.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Hmmmm … for dramatik og selviscenesættelse før det blev moderne: Karen Blixen. For fantasi, udholdenhed og mod: J.K. Rowling. For at kunne skrive lige humoristisk og sprogligt interessant for både børn og voksne: Bjarne Reuter. For at skrive tåbelige plots og alligevel være relevant i 400 år: Shakespeare.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Alle de idéer, der står i min notesbog! Men af ægte bøger: ”Den afrikanske farm” af Karen Blixen, ”Klokken i Makedonien” af Knud H. Thomsen, ”Løgnhalsen fra Umbrien” af Bjarne Reuter, ”Shaman’s daughter” af Salermo & Vanderburgh og ”Brødrene Løvehjerte” af Astrid Lindgren.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Ikke endnu. Jeg har været nødt til at skrive, hvor og hvornår muligheden og tiden var der. Men faktisk skriver jeg ikke kun ved computeren. Idéer udvikler sig under bruseren, på en gåtur, under en snak med kæresten. Selvfølgelig bliver det først ”ægte” når fingrene danser hen over tastaturet, og ordene bliver til en slags virkelighed. Men for mig kan hele afsnit snildt blive ”skrevet” andre steder. Ofte lige før jeg falder i søvn!

 

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Det har jeg endnu til gode. Men somme tider går jeg i stå i et kapitel. Så hopper jeg bare til et andet eller gen-læser (for 10.003. gang!) noget, der allerede er ”færdigt”. Det giver som regel et skub til det kapitel, der driller.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Det er så nyt for mig at skrive ”forfatter” på CV’et, og det føles stadig uvirkeligt og som storhedsvanvid. Så jeg véd faktisk ikke helt, hvad der er det bedste.  Endnu. Men en følelse af forløsning, tror jeg. At alt det liv, der myldrer rundt i min hjerne, pludselig finder vej til en side, i en bog. Endda en bog som et forlag synes er god nok til udgivelse.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Den horrible blanding af total sikkerhed og grænseløs usikkerhed. De udsving, man udsætter sig selv for. Nogle dage synes man, at det man skriver grænser til genialt, andre dage er det selvsamme kapitel tæt på papirkurven.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg troede, at det var fuldstændigt uoverstigeligt svært at skrive en bog, og selvfølgelig er der mange ting at lære, og der er lang vej endnu, før jeg selv bliver helt tilfreds, men det er ikke en umulig proces.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Gør det! Skriv for s…n! Husk din målgruppe, men glem kritikken. Især selv-kritikken, i hvert fald i den indledende fase. Nogle forfattere råder til, at man skal forestille sig en bestemt person at skrive til, men jeg skrev mest til mig selv i de indledende faser og rettede sproget til bagefter, så det passede til målgruppen (børn 8-13 år). Jeg faldt over dette citat, som gav mening for mig: “I’m writing a first draft and reminding myself that I’m simply shoveling sand into a box so that later I can build castles.” (Shannon Hale)

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Man kan finde mig via min hjemmeside marlenelisberg.dk

 

Annoncer