Martin Vinther Madsen

Martin Vinther Madsen


Hvor længe har du skrevet?
Jeg ved ikke hvor længe jeg har skrevet. Det er kommet lidt hen ad vejen. I min skoletid valgte jeg altid de stile, hvor man selv skulle digte en historie. Jeg elskede at leve mig ind i historien og få enderne bundet sammen til en enhed. Men ellers skrev jeg ikke historier. Da jeg blev voksen, skrev jeg med lange mellemrum og lidt i skjul og viste det ikke til nogen, måske en enkelt gang til min kæreste. Men ellers blev det gemt af vejen i skuffen. Jeg husker, at jeg en dag bestemte mig for, at jeg på et tidspunkt ville skrive en bog. Men der gik mange år inden jeg gjorde noget ved den beslutning. Jeg havde da timer på et skolebibliotek, og der var tit nogle drenge fra de små klasser som efterlyste uhyggelige bøger. De uhyggelige bøger var dog som regel for svære for dem. Og så var det jeg fik ideen om at realisere min drøm. Jeg kunne da skrive en uhyggelig letlæsningsbog. Og for at holde mig selv fast på det, sagde jeg det højt. Først til min kone. Dernæst til min kones fætter, som er god til at tegne, og som jeg ville have til at illustrere bogen. Det lyder måske tosset, men hold da op, hvor var det svært, at få det sagt. Men jeg gjorde det, og det var det, som startede min forfatterkarriere. Jeg sagde det højt. Siden er det blevet et lille mantra for mig. ”Sig det højt, hvis der er noget du rigtig gerne vil.”

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første bog hed ”Leo i dødens hule”, og blev udgivet i 2002.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Min 15. bog udkommer den 22. februar 2017.

Hvorfor skriver du?
Jeg kan ikke lade være. Det er min passion.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er ved at skrive 6. og sidste bind i den letlæste fantasyserie Umbra. Den handler om pigen Jovia som ser to skygger hos folk. Den almindelige skygge som alle kan se, og så en særlig skygge som kun hun kan se og som viser folks onde sider.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg er faktisk ligeglad med formatet. Bare historien er god.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Astrid Lindgren. Klart Astrid Lindgren.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
”Ronja Røvedatter”.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Ingen ritualer, men ofte en masse overspringshandlinger, inden jeg kommer rigtigt i gang.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Skriver alligevel. Jeg tvinger mig selv til tasterne og finder et sted i historien, som er sjovt at skrive. Et andet sted, end der hvor jeg gik i stå.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Endelig at få udgivet bogen og sidde med den i hånden efter alle frustrationerne, skrivearbejdet, omskrivningerne og redigeringen, korrekturen og ventetiden.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
At det tager så lang tid at skrive en bog.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg tror jeg vender spørgsmålet lidt på hovedet. Jeg er faktisk glad for, at jeg ikke vidste ret meget om, hvor svært det kan være, at blive forfatter. Så havde jeg aldrig givet mig i kast med det. På den måde, kan jeg godt føle mig lidt som brumbassen. Den ved ikke hvor svært, det er at flyve, den gør det bare.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Jeg har allerede givet det første råd, nemlig ”sig det højt”, hvis du gerne vil skrive en bog, for det forpligter så dejligt.

Et andet råd, som jeg først har været i stand til at se, fordi jeg kigger bagud, er at starte med en lille bog. Min debutbog er ultra tynd, har en masse illustrationer og ikke ret meget skrift. Hvis jeg havde givet mig i kast med at skrive et tre binds værk lignende Ringenes Herre, var jeg aldrig kommet i mål, og var aldrig blevet forfatter.

Mit sidste råd skal være skriv ofte, og gerne i korte intervaller, hvis du ikke har så meget tid. Lad være med at gå og vente, til du får tid, for så får du aldrig skrevet noget.

Du kan læse mere om Martin Vinther Madsens forfatterskab på hans hjemmeside. Han er også på både Facebook og Instagram.

 

Annoncer