Naja Lundgreen

Naja Lundgreen er sammen med Mikkel Gudsøe forfatter til Julingens Jul, som er udgivet her på Forlaget Forfatterskabet. Du kan lære Naja lidt at kende her i vores forfatterportræt af hende.

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg blev grebet af skrivningens kunst, da jeg læste til skolelærer tilbage i 90érne. Jeg har sidenhen udviklet både fakta- og skønlitterære tekster til især undervisningsbrug i folkeskolen. Derudover skriver jeg digte til forskellige lejligheder.

Hvorfor skriver du?

Det er sjovt, lærerigt og interessant, hvad ord kan gøre ift. at skabe indre billeder og generere til nye forståelseshorisonter og mere fantasi. Det, at skabe et særligt, intimt møde mellem ord og læser driver min skriveproces. Jeg oplever det nærmest terapeutisk, når jeg finder rette ord eller sætning,  der kan udtrykke en særlig følelse eller en oplevelse, som jeg hidtil ikke har kunnet ramme. Jeg elsker desuden at gå i total ego-skriveskjul og for en god stund glemme rod i strømpeskuffen og andre hamsterhjuls- hverdagsgøremål.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Lige nu arbejder jeg med en digtsamling ”Skilt ad”, som handler om alle de ituslåede puslebriks-fragmenter af livet, man står og tumler med efter en skilsmisse, og som skal bruges og tilpasses eller kasseres i forhold til etablering af nye livsmønstre.  

Inden længe skal i gang med at skrive på Julingens Jul nr.2, som kalder på en hel anden kreativitet og barnlighed i mig. Det glæder jeg mig til.

 

 

Hvor mange bøger har du skrevet?

Jeg har skrevet en del letlæsningsbøger og læsetekster til indskolingselever f.eks. ”Noa-bøgerne” hvor det primært er læseteknik, f.eks. lydrette ord og Lix, der er i højsædet. Julingens Jul er min første roman, hvor den gode fortælling har været styrende for processen.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker helt klart den trykte bog. Jeg elsker at sidde med en bog i hånden, mærke tyngden og følge med i, hvor meget der endnu kan nå at ske i handlingen – baseret på de resterende antal sider i bogen.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Der er rigtig mange, jeg beundrer.

Jeg har alle dage elsket H.C Andersen, fordi hans eventyr kan læses livet i gennem, da de rummer mere end tidobbelt adressering ift. temaer og budskaber. Ligeledes gemmer mange af hans eventyr på en form for eviggyldig humor.

Karen Blixens forfatterskab er genialt. Hendes tekster handler om almengyldige livstemaer, fx kærlighed, had, jalousi og løgn, men på mere kryptisk og sofistikeret vis.  

Af nyere forfattere er jeg ret glad for Leonora Christina Skovs to selvbiografiske romaner.

Jeg er også kæmpe fan af Iben Mondrup, hvor en roman som Tabita afspejler den evige kendsgerning, at vi oplever og tolker forskelligt med afsæt i vores unikke livserfaringer og oplevelser.

Bent Haller skal også fremhæves i forhold til børn og unge. Der sker noget, når børn læser hans tekster i skolen. Hans romaner, fortællinger og kortprosatekster gemmer på store personlige transformationer, livsovergange og kæmpe sociale eller personlige problemstillinger. Kaskelotternes sang og Fuglekrigen i Kanøfleskoven var blandt mine egne favoritter som barn.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Jeg ville gerne have skrevet en bog som Tabita. Både fortællerteknik og handling er vævet smukt sammen.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Masser af god stempelkaffe, mandler og mørk chokolade.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg går væk fra arbejdet og lufter mine frustrationer for mine børn, mine elever, min kæreste eller nabo. De plejer at kunne sætte et fornyet og frisk pust i skriveprocessen.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg elsker at glæde og fortrylle læserne, herunder især børn, og lede dem ind i en verden, hvor de glemmer tid og sted. Sådan skal det også være, når jeg selv læser! 

Hvad er det værste ved at være forfatter?

At man glemmer alt omkring sig, fx en steg i ovnen, og så koster det selvfølgelig tid og overskud på kreativitetskapitalen at skrive, hvilket ikke er altid er helt foreneligt med et travlt familieliv og fuldtidsjob.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Hvor meget tid, der går med korrekturlæsning, omskrivninger, gennemlæsninger m.v.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Hvis du skriver til børn, så lad børnene være dine vigtigste kritikere og anmeldere. Børn er fantastiske og meget ærlige, og så er der prompte respons alene ved at studere deres blikke og mimik under læsning og højtlæsning.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Du kan møde mig på LinkedIn her

Hvorfor skal man vælge at læse jeres bog?

Julingens Jul skal læses, fordi det er en skøn, sjov, rørende og berigende julefortælling, hvor alle kan være med. Der er handling, overraskelser, masser af jul og spænding lige til det sidste!

Hvad får man ud af at læse den?

Man får styrket og stimuleret sin fantasi og sit menneskekendskab, og så får man svar på en tusind år gammel hemmelighed om, hvem der i virkeligheden sørger for at passe på juletræerne, og hvad guldkoglen gemmer.

Hvem vil få mest ud af at læse den?

Julingens Jul henvender sig primært til 6-12 årige juleelskende børn, men den kan læses af alle aldre, og egner sig perfekt til oplæsningsbog, når julehyggen skal i højsædet i skoleklassen, i hjemmets hyggesofa og/eller til godnat-læsning.

 

 

Læs om Julingens Jul her

Køb Julingens Jul her

 

 

Annoncer