Sanne Stribolt

Ugens gæsteblogger elsker litteratur og anmelder bøger på sin blog, www.striboltbogblog.dk

Vi har sat Sanne i den varme stol og bedt hende svare på en række spørgsmål om livet som bogblogger.

Hvornår startede du med at blogge om litteratur?
Jeg startede for 2 år siden, hvor jeg startede hos dinboganmelder.dk, men efter lidt tid og overvejelse oprettede jeg min egen blog.

Hvorfor blogger du?
Det hele opstod en dag hvor jeg sad med ens forfatter manuskript, som betalæser. Jeg havde så brændende et ønske om at sige min mening om det færdige resultat. Derfor startede jeg, som blogger. Nu kan jeg ikke lade være, fordi forfattere henvender sig. Jeg er stadig hos dinboganemlder.dk, men der har de et samarbejde med forskellige forlag, det har jeg ikke rigtig med min egen, der er det udelukket mig som styre det.

Det er her jeg kan holde pause og skrive lige de ord, som falder mig ind når jeg læser en bog. Jeg dygtiggør mig hele tiden og bliver bedre. Det er også her jeg kan få fortalt andre om bogen jeg har læst, fortælle om den har været god eller dårlig. Jeg kan godt lide at læse, men også at skrive, da jeg ved siden af, har gang i en trilogi, som jeg startede op samtidig med det at blogge.  Så jeg jonglere mellem to verdener, hvor jeg sidder som anmelder og på anden side kommer jeg forhåbentlig til at sidde som forfatter og skal selv finde blogger der har tid og lyst til at anmelde min trilogi. Det, at sidde på begge sider, kan have sine fordele og ulemper.  Men jeg blogger fordi jeg ikke kan lade være.

Hvilke genrer anmelder du?
Jeg anmelder og kan anmelde alle, men har taget en udfordring op og anmeldt en fagbog, som var svært. Men ellers tager jeg stort set alt ind, jeg får som regel en handling på bogen inden, ellers søger jeg på titlen for at se hvad den handler om og derefter jeg tager stilling til om det er noget.

Er der genrer du aldrig vil anmelde (og hvorfor)?
Jeg har endnu ikke oplevet, at jeg har sagt nej til at anmelde en bog. Jeg har nok sagt ja og senere fundet ud af, at bogen ikke var mig. Men den blev læst færdig.

Hvilke bogtyper foretrækker du? (trykt bog, lydbog eller e-bog – og hvorfor?)
Uh ja… den synes jeg faktisk er lidt svær at svare på. Det gør jeg, fordi jeg læser bøger enten på e-bog eller trykt bog. Jeg er mere fan af de to ting end en lydbog. Ikke at jeg har hørt en lydbog før, for det har jeg. Jeg har bare været uheldig at finde en kedeligoplæser som ikke fangede mig. Det kan nå at ændre sig med tiden, for der findes rigtig mange dygtige oplæsere ved jeg. Det med, at sidde stille og lytte til en hel bog, det kan jeg ikke. Jeg skal helst have ordene foran mig, for at jeg får mest ud af det.

Min kærlighed er nok mere for en trykt bog, som jeg kan sidde med i hånden og kan se på i reolen bagefter. Hvis der så er en signering fra forfatteren for den endnu mere værdi. Efter jeg startede som blogger er min reol lige så stille blevet fyldt med bøger fra diverse forfattere, hvilket er skønt at se på.

Hvis jeg skal på ferie fortrækker jeg nok e- bogen frem for en fysisk bog, da en e-bog er lettere at transportere. Så jeg kan ikke lige sige, hvad jeg bedst kan lide, frem for andet.

Hvor mange timer læser du om ugen?
Hvis I spurgte mig for tre år siden, sagde jeg meget. Det har ændret sig markant i og med jeg selv er i gang med at skrive en trilogi, men ikke sagt at jeg slår mig ned med en bog. Så et slag på tasken vil nok være ca. 20 timer. Hvorfor så høj. Hvis jeg først bliver fanget af en bog, læser jeg den til ende. Hvis det er en rigtig god dag, kan jeg nemt nå at læse en bog på 300 sider på en dag. Det er skræmmende, men det kan lade sig gøre, at jeg får ro til at læse hele dagen. Jeg har også en kæreste, som gerne skal have min opmærksomhed ind blandt bøger og skriveri.

Hvor mange bøger læser du om året?
Det har jeg ikke tal på … For læsehesten læser bare derud ad, men det bliver til mange i løbet af et år. Hvis jeg regner tilbage, bliver det nok ca. 30 bøger på et år. Det er kun et skud fra hoften, og er nok blevet mindre med tiden, nu hvor jeg har andet ved side af. Jeg arbejder også fuldtid, så det bliver til ikke så meget om aften, da trætheden ofte melder sig.

Hvad er det bedste ved at være bogblogger?
Jeg har været inde på det før. Jeg gør det fordi jeg ikke kan lade være og fordi jeg kan dele det med en masse andre bogelsker, som gerne vil have af vide hvilken bog de skal læse og i hvilken genre. Det bedste er nok også fællesskabet med de andre blogger hvor man kan nørde igennem. Jeg kender en del blogger og følger dem også på diverse sider. Det at man har samme passion for samme ting, det er bare fedt. Det er ikke hvem som helst, man kan snakke bøger med.

Normalt er jeg generet hvad sådan noget angår, men tog en dyb indånding inden jeg trådte frem. Hvis jeg kunne gemte jeg mig helst bag noget, men efter jeg stod frem som blogger og forfatterspire blev jeg nødt til at komme frem fra busken hvis jeg vil have et ord indført. Det at promovere sig selv som blogger er svært, men jeg synes faktisk vi er gode til at støtte op hinanden projekter. Jeg håber at komme til at stable et arrangement på benene i den nærmeste fremtid. Det skal lige planlægges så alle ender kommer til at passe sammen.

Hvad er det værste ved at være bogblogger?
Det er presset, tiden for hvornår den enkle anmeldelse skal være færdig, men også til en selv. Det at tage for mange ind, fordi man ikke kan sige nej, stresser også vanvittig meget. Jeg kender det godt hos mig selv. At så teknikken også driller, er også noget af det værste.

Noget andet kunne være at få kritik fra en forfatter og forlag som ikke kunne lide anmeldelsen, det gør da bare dagen endnu mere træls. Har selv prøvet på egen krop at få høvl for noget man har skrevet fordi personen ikke kunne lide det. Det hører med som en del at være blogger. Vi tager tæskene for noget vi siger den ærlige mening om.

Hvad er den største litterære oplevelse du har haft?
Den største litterære oplevelse var nok, da jeg så min betalæser for første gang til en bogsignering i Horens. Det at skrive først med personen også stå ved siden af hende med bogen i hånden, det var da bare stort. Endelig at møde hende jeg havde haft et tætsamarbejde kørende med, det gjorde indtryk på mig. Jeg var helt høj da jeg kørte hjem.  Normalt er jeg generet hvad sådan noget angår, men tog en dyb indånding inden jeg trådte frem. Det har bestemt ikke skræmt mig væk fra at møde en forfatter en anden gang.

Hvem er din yndlingsforfatter?
Det bliver rigtig svært for mig at besvarer dette spørgsmål, da jeg har rigtig mange, som rammer den titel. Men hvis I siger jeg skal komme med et bud, må det nok blive en hel masse. Jeg ser op til et par stykker, og kan ikke ud fra dem, vælge en. Det er alt for svært. Men det går lige fra fantasy, erotik og krimi.  Så kan man selv fortolke hvem af forfatterne hører under hvilke kategorier.

Hvilke tre bøger ville du tage med på en øde ø?
Det her er lidt nemmere at svarer på. Her skal jeg komme med tre bud.

Bog et. Jeg vil tage en krimi af Tommy Thorsteinsson – Ensom Ulv fordi det er spændende og fordi jeg nok kommer til at trænge til at læse noget spændende så jeg ikke kommer til at kede mig. Også har jeg fået øjnene mere op for krimiverden efter tredje krimibog.

Bog to. Vil nok være erotik af Sj Hooks – Absolut Lovers eller Beginners fordi jeg bliver ensom og forladt, så lidt erotik på en kedelig ø pifter bare dagen mere op. Og fordi jeg er kvinde og godt kan lide at læse om kærligheden.

Bog tre. Må helt klart blive fantasy af Christina Bonde – Nattens sanger fordi så kan jeg selv skrive en fantasy om at være på en øde ø bagefter, efter lidt inspiration.

Hvis du vil vide mere om Sanne kan du følge hendes blog på www.sannestribolt.one eller via Facebook

Annoncer