Alexandre Dumas

Alexandre Dumas
Har man i ungdommen ladet sig begejstre over skattejagt, eventyr og dueller mellem mænd med kappe og kårde, så har man sikkert også læst en bog af Alexandre Dumas.

Alexandre Dumas

Den franske romanforfatter blev født den 24. juli 1802 som Dumas Davy de la Pailleterie i Villers-Cotterêts, Aisne i Frankrig.

Alexandre Dumas er mest kendt for sine talrige historiske romaner og eventyr, og han er en af verdens mest læste franske forfattere.

Mange af hans romaner, som Greven af Monte-Cristo og fortællingerne om De tre musketerer, udkom oprindeligt som føljetoner og blev først senere samlet i bogform.

Alexandre Dumas skrev også skuespil, artikler for magasiner og tidsskrifter, og han var en højt profileret korrespondent.

Dumas var mulat, idet hans farmor var afroamerikansk slave, og han måtte tåle en del racisme, hvor karikaturtegnere spillede uhæmmet på hans udseende.

Alexandre Dumas døde 5. december 1870 i en alder af 68 år i Puys ved Dieppe, Seine-Maritime.

I litterær forstand tilhørte Dumas romantikken. Blandt hans værker er Bastillens Fald, De tre musketerer, Greven af Monte Cristo, Manden med jernmasken, Musketerernes sidste bedrifter, Musketerernes ætling: Porthos’ søn, Kvinden med fløjlshalsbaandet samt Tyve år efter.

Han skrev desuden en række journalistiske artikler og erindringer.

Greven af Monte-Cristo

Greven af Monte-Cristo er en af hans mest populære romaner og startede som en avisføljeton i Le Journal des débats i 18 dele.

De første afsnit kom fra 28. august til 26. november 1844, mens resten kom fra 20. juni 1845 til 15. januar 1846.

Bogen handler om Edmond Dantès, der bliver offer for et komplot og idømmes fængsel på ubestemt tid på øen If.

Motivet til komplottet er misundelse og ærgerrighed. Efter 14 års indespærring undslipper Edmond ved hjælp af medfangen, abbed Fariam, der i fængslet har oplært Edmond i at læse, skrive, regne og fægte, så han kan begå sig i Paris.

Faria afslører på sit dødsleje, at han kender til en hemmelig skat på øen Monte-Cristo. Edmond antager herefter identiteten Greve af Monte-Cristo, og som formuende mand vier han sit liv til en langsom og nidkær hævn over dem, der stod bag hans arrestation og dom.

Handlingen udspiller sig i tiden efter den franske revolution og bogens temaer er bedrag, forræderi, kærlighed, retfærdighed og hævn. Bogen er filmatiseret adskillige gange, første gang allerede i 1908 som stumfilm.

De tre musketerer

Det måske mest genkendelige af hans værker er fortællingerne om de tre musketerer, der udkom som føljeton i tidsskriftet Le Siècle fra 14. marts til 14. juli 1844.

Bogen blev udgivet samme år som den første i en trilogi, der også omfatter Tyve år efter (1845) og Musketerernes sidste bedrifter (1850).

Romanens titelpersoner er Athos, Porthos og Aramis. Athos elsker vin og er meget følelsesladet. Porthos er den vilde karakter, der helst vil kæmpe mod flere på én gang, mens Aramis er den fredsommelige, der tilhører Kirken og det åndelige liv.

De tre har det vedensberømte motto: “En for alle og alle for en”, og senere optages også den unge D’Artagnan i deres kamp mod kardinal Rochefort og Lady de Winther (Mylady).

Også De tre musketerer er filmatiseret mange gange, hvoraf den første var en fransk stumfilm i 1921. Siden er der kommer adskillige udgaver, både film, tegnefilm og dukkefilm.

Alexandre Dumas benævnes også Alexandre Dumas den ældre, idet hans søn, Alexandre Dumas den yngre, ligeledes var forfatter. Sønnen blev især kendt for bogen Kameliadamen, men det er en helt anden historie.

Der findes ingen eksakte salgstal for Alexandre Dumas, men det estimeres, at hans bøger har solgt mere end 100 millioner eksemplarer.

Vi har læst bøgerne af Alexandre Dumas som en fascinerende beretning om eventyr og heltemod.

Annoncer