Anne Møller-Johansen

Anne Møller-Johansen udgiver romanen “Når lyngen blomstrer” på forlaget. I den anledning har vi sat hende i den varme stol, for at svare på spørgsmål om livet som forfatter.

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg startede med at skrive, da jeg kunne stykke ord sammen til sætninger. Jeg var introvert som barn, og det skrevne ord og historier var min måde at komme til orde. Jeg har, som de fleste andre piger fyldt en hel bogreol med tætskrevne dagbøger – med unge, umodne tanker og følelser i.

Jeg elskede skriftlige opgaver i skolen, og jeg mødte heldigvis lærere, der var med til at opmuntre mig og anerkende det mit arbejde. Jeg har derfor altid har været optaget af at skabe noget med ord og være kreativ. “Når lyngen blomstrer” begyndte jeg at skrive på for cirka 2½ år siden.

Hvorfor skriver du?

Fordi det er en af de ting i verden, der gør mig allermest lykkelig. Når jeg skriver, kommer jeg i bedre kontakt med mig selv. Jeg bliver derfor meget glad og høj på energi, når jeg får forløst mine ord og se dem bygge langsomt op omkring min historie.

Omvendt, hvis ikke jeg får skrevet, bliver jeg mere stille og lukker mig lidt som menneske. Det er ikke godt for mig. Ordene er en store del af min livs-energi, som for mig er lige så vigtigt at nære, som f.eks. at få løbet, spist sund mad og grinet med gode mennesker.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Lige nu skriver jeg på en ny bog, der hedder “Jeg skal ikke være her så længe”, som handler om en fantastisk kvinde, der lever et hurtigt og karriereorienteret liv. Hun har helt bevidst fravalgt sig mand og børn, og lægger i stedet sin energi i sit velbetalte job. For andre at se lever hun et liv, der foregår meget på overfladen – og da hun på en ferie til Sri Lanka får en helt uventet åndelig oplevelse, tvinges hun til at tage sit liv op til overvejelse.

Hvor mange bøger har du skrevet?

“Når lyngen blomstrer” er min første bog.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker helt klart trykte bøger. De har et liv for sig selv og kan skabe rum for ro, nærvær og fordybelse. For mig er der noget sanseligt, der går lidt tabt, når det ikke er en trykt bog. Følelsen af at sidde med bogen i hånden, duften og siderne der skal bladres. Omvendt har både e-bøger og lydbøger virkelig også deres berettigelse – og jeg kender mange, der går ture og lytter til e-bøger – eller ordblinde der lytter til dem, og på den måde får mere litteratur ind i deres liv på den måde. Så alt er velkomment.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Der er mange. Jeg er begejstret for Sheryl Strayed og Paulo Coelho. Deres bøger rører mig altid meget.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

“Alkymisten” af Paulo Coelho. Den har jeg læst indtil flere gange, og hver gang lærer jeg noget nyt. Alle burde læse den.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg har brug for ro omkring mig, når jeg skriver. Og så skal jeg have frisk luft i lungerne, så jeg går ofte en lang tur inden – og så skal jeg have god kaffe og stille musik.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Så går jeg en ud i naturen, så jeg kan få ny inspiration. Eller skifter lokation og går på cafe og skriver eller lignende.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

At jeg føler mig mere hel, efter at jeg har skrevet min bog. Jeg er blevet mere glad, og så har jeg lært de mest fantastiske mennesker at kende i min process med at researche.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Det kan være lidt svært at dele sine oplevelser, glæder og udfordringer med andre – og at få samme følelse af fællesskab, som man ellers kan med kollegaer på et almindeligt arbejde.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

At det ville give mig så stor glæde, for så var jeg gået igang for længe siden.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Skriv altid det, du har på hjertet og vær tro mod din historie. Men vær også ydmyg og lyt til dem, du skal lære noget af i processen.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Du kan følge mig på Facebook

Du kan finde mig på instagram

Du kan læse mere på min hjemmeside

Annoncer