Danmarks store forlag

Samlet set omsætter den danske forlagsbranche for omkring 1,7 milliarder kroner årligt.

Af dette udgør det digitale salg omkring 20 procent, mens knap 80 procent altså er det traditionelle trykte salg.

4 ud af 5 solgte bøger er altså stadig trykte bøger.

Store forlag

Der findes over 300 forlag i Danmark, og antallet er i hastig vækst.

Langt størstedelen af disse forlag udgiver dog blot en enkelt eller meget få titler.

En håndfuld forlag dominerer branchen målt på titler, omsætning og solgte bøger.

Kun 3 procent af de danske forlag udgiver mere end 50 titler årligt.

Ingen over eller ved siden af – Gyldendal

Danmarks største forlag er uden tvivl Gyldendal.

Med nettoomsætningen i 2016 på knap 833 millioner kroner er Gyldendal Danmarks ubetinget største forlag.

Gyldendals resultat endte på 50,3 millioner kroner mod 55,4 millioner kroner i 2015. Den lille tilbagegang skyldes blandt andet digitale investeringer, opkøb samt interne sammenlægninger.

Det er inden for klassiske forfatterskaber og litterære værker, at Gyldendal har iværksat en omfattende digitalisering. I 2016 opkøbte Gyldendal forlagene Tiderne Skifter og Nyt Nordisk Forlag, som begge blev integreret i moderselskabet.

I 2017 opkøbte man læremiddelforlaget ConDidact og fik suppleret den eksisterende portefølje af digitale læremidler til folkeskolerne.

For regnskabsåret 2017 øgede Gyldendal sin omsætning til 863 millioner kroner, og overskuddet før skat blev på 45 millioner kr.

I Gyldendal-koncernen indgår også Rosinante & Co som et selvstændigt aktieselskab, der hvert år udgiver omkring 200 bøger under en række forlagsnavne som Cicero, Forum, Høst & Søn (der især er kendt for populære børne- og ungdomsbøger), Pretty Ink (som udgiver livsstilsbøger) samt Rosinante og Samleren, der er to primært skønlitterære forlag, der udgiver nogle af de største danske og udenlandske forfattere, nutidige såvel som klassikere.

Gyldendal omsatte i 2018 for 854 millioner kroner og tjente 16,1 millioner kroner efter skat.

Det faldende resultat skyldes blandt lavere salg af bøger, og at forventningerne til en række bestsellere ikke blev indfriet.

JP/Politikens Forlag

Denne forlagsgruppe består af Politikens Forlag, Jyllands-Postens Forlag, Ekstra Bladets Forlag samt Politikens Boghal.

Det er en af Danmarks større forlagsvirksomheder.

JP/Politikens Forlag har det brede publikum som målgruppe for udgivelser af skønlitteratur, fagbøger, rejsebøger, erindringer og biografier samt journalistiske bøger.

Hvert år udgives omkring 80 nye titler. Politikens Forlag blev grundlagt i 1946 og har inden for de seneste år skabt en markant skønlitterær profil med både danske og udenlandske forfattere.

Blandt de meste kendte i stalden er Elsebeth Egholm, Erik Valeur, Jussi Adler-Olsen, Anna Grue, Renée Toft Simonsen og A.J. Kazinski.

Forlaget har de seneste år haft stor succes med sundhedsbøger og kogebøger af bl.a. Christian Bitz, Arne Astrup og Mette Blomsterberg.

Et andet stort udgivelsesområde er biografier og erindringsbøger om blandt andre Ulla Terkelsen, Karen Thisted, Hillary Clinton og Mette Fugl.

Forlagsgruppen rummer desuden Hr. Ferdinand, C&K samt Bokförlaget Polaris i Sverige.

Udgivelsesprogrammet tæller cirka 80 årlige nyheder på Politikens Forlag, Jyllands-Postens Forlag og Ekstra Bladets Forlag, 20 nyheder på Hr. Ferdinand og C&K samt 35-50 nyheder på Bokförlaget Polaris. Udgivelserne er udpræget kommercielle med en stærk satsning på kvalitet og bestsellere.

Forlagshuset har siden år 2000 præsteret stor vækst med revitalisering af etablerede udgivelsesområder og udvikling af et stort skønlitterært program fra 2006.

I 2017 blev forlagsvirksomheden udvidet med etableringen af Bokförlaget Polaris i Sverige og købet af de danske forlag Hr. Ferdinand og C&K.

JP/Politikens Forlag er en del af JP/Politikens Hus A/S.

Lindhardt og Ringhof

Et af Danmarks største forlag er Lindhardt og Ringhof, der udgiver omkring 600 bøger om året.

Forlaget blev grundlagt i 1971 af Otto B. Lindhardt og Gert Ringhof, der havde forladt Gyldendal.

I 1979 introducerede forlaget konceptet “Månedens Tilbud hos Boghandleren”. Ideen var at lave en kombination af billigbogskonceptet og bogklubidéen.

I 1990 blev forlaget opkøbt af Bonniers Bøger A/S, der i 2007 solgte alle sine danske forlagsaktiviteter til Egmontforlaget Aschehoug. Det nye storforlag fik navnet Lindhardt og Ringhof.

Blandt datterforlagene findes Carlsen, Alinea, Akademisk Forlag, Alfabeta forlag og SAGA.

Lindhardt og Ringhof udgiver lydbøger under imprintet Audioteket samt danske og udenlandske e-bøger.

Bland forlagets forfattere er Leif Davidsen, Michael Katz Krefeld, Jørn Riel, Benn Q. Holm, Claus Meyer, Gretelise Holm, Knud Romer.

Forlaget er også stærkt på den oversatte litteratur, både fagbøger og skønlitteratur af forfattere som Karl Ove Knausgård, Herbjørg Wassmo, Siri Hustvedt, Paul Auster, John Irving, Danielle Steel, Wilbur Smith, Antony Beevor og Jamie Oliver.

Lindhardt og Ringhof Forlag A/S omsatte i 2018 for 391 millioner kroner, hvilket er en markant fremgang fra 330 millioner i 2016. Årets resultat var et overskud efter skat på 13 millioner kroner i 2018.

People’sPress

People’sPress A/S blev grundlagt i 2002.

Forlaget har i de senere år udgivet markante bestsellere indenfor såvel skønlitteratur, biografier og faglitteratur.

Blandt forlagets udgivne forfattere er Sara Blædel, Camilla Läckberg, Farshad Kholghi, Georg Ursin, Mads Brügger, Jane Aamund, Hanne Reintoft og T.C. Boyle.

I marts 2017 blev forlaget opkøbt af det børsnoterede svenske Storytel AB, der også ejer streamingtjenesten Mofibo.

Købsprisen var 75 millioner kroner for forlaget, der i 2016 omsatte for 100 millioner kroner og tjente 8 millioner.

People’sPress er det 4. største forlag i Danmark målt på omsætning.