Digitale bøger får større andel af biblioteksafgiften

Den 16. april 2024 udbetales bibliotekspengene for 2023.

Og det bliver med en markant ændring, idet en større andel af den samlede pulje fremover fordeles til forfattere til e-bøger og lydbøger.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

Ny dynamisk fordelingsmodel

Danmark indførte i 2018 bibliotekspenge for forfattere af e-bøger og lydbøger. De første seks år har den digitale andel af biblioteksafgiften været fast, så den har udgjort henholdsvis 4, 6, 8, 10,5 og 13,8 % af den samlede bevilling.

Den 16. april 2024 udbetales biblioteksafgiften for første gang ud fra en dynamisk fordelingsmodel.

Her vil størrelsen på den digitale pulje afhænge af forholdet mellem udlånet af fysiske bøger på den ene side og udlånet af e-bøger og netlydbøger på den anden.

Dermed vil den digitale andel af bevillingen også blive højere.

Samlet set øges biblioteksafgiften imidlertid ikke, da der på finansloven for 2024 er afsat i alt ca. 206 mio. kr.

Den større udbetaling til digitale titler tages dermed fra puljen for de trykte bøger.

I år går 21 procent af midlerne til e-bøger og netlydbøger.

Usikkerhed blandt forfattere

Biblioteksafgiften er en central indkomstkilde for mange forfattere.

Derfor vil Kulturministeriet i samarbejde med Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere evaluere konsekvenserne af den nye dynamiske fordeling, når bibliotekspengene uddeles april 2024.

Ifølge Kulturministeriet er bibliotekerne med til at sikre, at alle danskere kan få adgang til bøger, uanset om de vil læse i en fysisk bog eller lytte til dem digitalt. Da lydbøger og e-bøger bliver mere populære på bibliotekerne, skal biblioteksafgiften understøtte, at forfattere af lydbøger også bliver honoreret ordentligt.

Evaluering kommer efterfølgende

Ifølge Dansk Forfatterforening skal man dog fastholde, at biblioteksafgiften er en kulturstøtteordning baseret på, at bibliotekerne stiller en bred vifte af litteratur til rådighed for brugerne, uanset om brugerne låner bøgerne med hjem eller ej. Derfor vil Dansk Forfatterforening, der deltager i evalueringen af den dynamiske fordelingsmodel være særligt opmærksomme på, at beregningen af den digitale pulje ikke forskubber den hidtidige balance.

Også Danske Skønlitterære Forfattere ønsker en tilbundsgående evaluering af den fulde konsekvens af det nye fordelingsprincip, der kan stor betydning for nogle forfattere.

Den nye ordning betyder altså, at biblioteksafgiften fra og med 2024 ændres. Fremover opgøres størrelsen af den andel af finanslovens bevilling, som øremærkes til e-bøger og netlydbøger, på baggrund af det nyeste data om forholdet mellem antallet af udlån af trykte bøger og fysiske lydbøger og antallet af udlån af e-bøger og netlydbøger.

Præcis hvor store forskydninger det vil betyde for de enkelte forfattere vil kunne ses med udbetalingen den 16. april.

Annoncer