En verden af fjolser

En verden af fjolser

I 1935 blev Anny Bure Berntsen patient på et sindssygehospital i Odsherred.

Hun var snedkermester og datter af daværende statsminister Klaus Berntsen. Hun nåede at bygge folketingets talerstol og føde to døtre, før hun blev indlagt.

De næste 47 år levede hun på hospitalet uden et eneste besøg udefra.

Det satte tankerne i gang hos denne bogs forfatter. Om den fortrolige ven, hun, i forfatterens fantasi, skulle have haft.

Drengen Oskar.

Aldrig blev jeg mæt af at suge mennesker til mig

og lokke deres drømme ud af dem,

for sådan en dreng var jeg.

 

Om bogen siger forfatteren:

Hvorfor skal man vælge at læse din bog?

Fordi den beskriver et tabuiseret sted, som på den ene side pirrer vores nysgerrighed, og på den anden side frastøder os. Fordi den viser, at mennesker ikke kan opfattes entydige. Den svage kan være stærk, den triste kan sprudle, den skøre kan være fornuftig. Fordi den viser, hvad det gør ved mennesker at blive set og hørt.

Hvem vil få mest ud af at læse den?

Den, der interesserer sig for at se flere nuancer hos mennesker, der allerede er sat i bås og stemplet af samfundet. Men også den, der gør sig tanker om  psykisk sårbares situation i dag i forhold til min historie fra sommeren 1960.

 

Om forfatteren

Pauline Rehné (f. 1954) er dansk skuespiller.

Skuespilleruddannelsen førte Pauline ad kringlede og ordrige veje. Ikke kun på teaterscenerne, men også som stemme til tegnefilmsfigurer i biografer og på TV eller som oversætter af film for DR.

Som synstolker indtalte Pauline sine egne manuskripter. Herved fik blinde og svagtseende mulighed for at følge med i DR´s dramaserier. Pauline beskrev de medvirkende og omgivelserne, når der var huller i dialogen, og det vækkede hendes indre forfatterstemme.

En verden af fjolser er hendes debutroman.

 

Bogen i medierne

Artikel på sn.dk

Artikel, Ugeavisen Odsherred.

“Pauline Rehné belyser det skjulte og tabubelagte univers på sindssygehospitaler 🏥. Inspireret af det tidligere sindssygehospital ved Nykøbing Sjælland tager bogen os med på en rejse gennem menneskers dybder og skrøbeligheder. 👁️‍🗨️ Forfatteren skaber en forbindelse til Fru B gennem den fiktive karakter Oskar. Oskar er vores guide i historien, en ung dreng med en evne til at se det skønne i andre mennesker 😊.
Hans fortælling giver os et vindue ind i sindssygehospitalets verden og udforsker det komplekse i menneskelige relationer 👥.” livet_paa_olof, Instagram

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Jeg er vild med denne litterære perle. Fantastisk debutroman af Pauline Rehné. Den er så gribende og rammende, at den ikke fik lov at ligge længe på mit natbord.
I “En verden af fjolser” kommer vi helt tæt på beboerne på sindssygehospitalet i Nykøbing Sjælland i Odsherred. Drengen Oskar på 11 år vokser op i området. Gennem hans øjne lærer vi de forskellige beboere godt at kende.
Og hvilke øjne. For han ser hver enkelt beboer for det menneske, de er, og ikke bare den diagnose de har.
Han griner og græder sammen med dem. Oplever glæder og uretfærdigheder. Snakker med dem, lytter til dem eller er stille sammen med dem. Og du som læser gør det samme og lever dig helt ind i historien.
Oskar undrer sig over, hvor al den specialviden om psykisk sårbare forsvandt hen, da sindssygehospitalet blev lukket:
“Men er de syge sind da forsvundet fra jordens overflade, siden hospitalerne lukker? Nej, tværtimod. Der er nu flere brækkede hjerner end nogensinde. Tilværelsen er ved at løbe løbsk for menneskene i en verden, hvor mange halser af sted efter at få ro i sindet uden så meget som at komme i nærheden af den tilstand. Flere syge, flere diagnoser, mindre hjælp at hente…”.
“…Skal der virkelig en forbrydelse til, før systemet tager hånd om dig?”
(citater fra bogen)
Da jeg læste sidste citat, løb det mig koldt ned af ryggen, fordi vi netop har set eksempler på, at psykisk syge begår kriminelle handlinger, efter forgæves at have søgt hjælp i vores sundhedsvæsen.
Det er en utrolig vedkommende og samfundsrelevant roman. Vi lever i en tid med enorm fokus på mental trivsel og mistrivsel, men ressourcerne og behandlingstilbuddene er begrænsede.”
Suzanne von Seitzberg, Plusbog

⭐⭐⭐⭐⭐ “Bogen er en roman, en fiktion, men er selvfølgelig inspireret af virkeligheden og ikke mindst en bestemt person, en kvinde, der i årtier ikke fik besøg af nogen. Tænkt hvis hun havde haft en ”ven” til at dele sorger og glæder med. … Flot romandebut, for Pauline Rehné skriver i et velkomponeret og behageligt sprog – gad vide om næste bog ikke bliver til børn eller unge.” Ulla Strømberg, Kulturkupeen.dk

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “En hyggelig bog om patienter på et psykiatrisk hospital, det hele set fra en 11-årigs perspektiv. Drengens tanker og talemåde er fanget perfekt. Oplæsningen fantastisk.” Anne, Mofibo

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Smuk, vidunderlig og meget velskrevet fortælling om drengen Oskar og de skæbner, der bor på et psykiatrisk hospital. Fantastisk indlæst af forfatteren selv.” Anne, Mofibo

“En verden af fjolser” bør læses og opleves af mange.” Camilla Inga, Instagram

“Personligt er jeg jo ret vild med vores fortid og historier, og at forfatteren har valgt en rigtig person og krydret med fantasi, uden at omskrive fakta er så dejligt at læse. Er man bare det mindste historisk interesseret så skal man altså læse den her bog, som næste år bliver lidt mere aktuel.” Jannis Læseverden, Instagram

 

FIND DEN TRYKTE BOG HER

KØB BOGEN HOS FORLAGET

KØB BOGEN HOS PLUSBOG

KØB BOGEN HOS SAXO

KØB BOGEN HOS GUCCA

KØB BOGEN HOS WILLIAM DAM

KØB BOGEN HOS TALES.DK

KØB BOGEN HOS BOG&IDE

 

KØB E-BOGEN HER

KØB E-BOGEN HOS FORLAGET

KØB E-BOGEN HOS SAXO

KØB E-BOGEN HOS PLUSBOG

KØB E-BOGEN HOS BOG & IDE

KØB E-BOGEN HOS TALES.DK

KØB E-BOGEN HOS WILLIAM DAM

STREAM HOS NEXTORY

STREAM HOS BOOKBEAT

STREAM HOS BOOKMATE

STREAM HOS MOFIBO

 

FIND LYDBOGEN HER

KØB LYDBOGEN HOS FORLAGET

KØB LYDBOGEN HOS PLUSBOG.DK

KØB LYDBOGEN HOS SAXO

STREAM HOS NEXTORY

KØB LYDBOGEN HOS BOG&IDE

KØB LYDBOGEN HOS WILLIAM DAM

STREAM HOS BOOKBEAT

KØB LYDBOGEN HOS TALES.DK

STREAM HOS BOOKMATE

STREAM HOS MOFIBO

 

Annoncer