Freya Gram Olsen

Freya Gram Olsen (f. 1999) er fra en sportslig og kreativ familie. Hun er triatlet, aspirerende fotograf, eventyrer, uddannet life- & businesscoach og arbejder med strategi samt kommunikation. DANNELSESAAR er forfatterens debut.

Her kan du læse vores forfatterportræt af hende.

Hvornår startede du med at skrive?

Min morfar døde meget pludseligt i 2009, da jeg var 10 år gammel – det kom som et stort chok for mig og hele min familie, for få dage inden min morfar gik bort meget pludseligt, der havde vi lige fejret hans 69-års fødselsdag.
Tabet og sorgen over min morfars død, fik mig til at tegne og skrive mine tanker ned. Lige siden 2009, har jeg fyldt mange notesbøger med mine tanker og følelser, for at sætte dem fri. Dét at skrive har derfor altid været en del af den måde jeg processerer ting. Dét er det, som har ført til at jeg har skrevet ’Dannelsesaar’ – for at hjælpe mig selv videre, men også for at kunne hjælpe andre, der står i en lignende situation eller som er pårørende til en som ikke har det godt mentalt.

Hvorfor skriver du?

Jeg rammes tit af en følelse af rastløshed, det fører ofte til at jeg sætter mange ting i gang, som jeg tager handling på, for at opnå en bestemt drøm. Mange af de ting som jeg sætter i gang, kan have både negative og positive konsekvenser. I kraft af de konsekvenser, ved de ting som jeg sætter i gang, så har jeg ofte behov for at skrive mine tanker og følelser ned, for at udforske, hvad den pågældende situation egentlig betød for mig, og hvad jeg kan lære af situationen – på både godt og ondt.
Jeg tror på, at når vi mennesker oplever modgang, så er det muligt for os at finde en læring i dét, der skete. Det kan skabe grobund for videreudvikling af os selv. Så vi hele tiden opnår nye bevidsthedsgrundlag. Det kan hjælpe med at vi finder frem til vores autentiske selv; nemlig, hvem vi i virkeligheden er.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Lige nu arbejder jeg på en ny bog, der handler om ledelse af selvet. Det er en eksplorativ bog som tager udgangspunkt i at undersøge hvordan vi mennesker, kan finde vej og lede os selv igennem livet på en hensigtsmæssig måde. Jeg ønsker at undersøge, hvordan vi kan skabe det bedste grundlag, for at være vores egen leder, i vores eget liv; i en tid, der på mange måder udfordrer vores individuelle grundlag og fokus. I den vestlige verden er mange mennesker meget privilegerede ved at være givet utroligt mange muligheder, men de mange muligheder kan faktisk være hæmmende og føre til en følelse af vildfarelse i livet.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Indtil nu, så har jeg skrevet én bog og det er ’Dannelsesaar’.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Da jeg gik i 2. klasse, så tog min dansklærer mig og mine klassekammerater med på biblioteket, for at låne bøger til vores dansktimer. Lige siden, der har jeg været en hyppig bibliotek-gænger, hvor jeg altid forlader biblioteket med mange bøger under armen. Mange af de bøger som jeg har lånt igennem tiden, har jeg dog ikke nået at få læst, men intentionen om at læse de lånte bøger, har altid været der – nogle gange er det dog kun blevet til lidt bladring i bøgerne, for at studse over en finurlig sætning, tankestreg eller noget andet der berigede mig. Derfor elsker jeg at sidde med en trykt bog, når jeg skal læse, fremfor at sidde med e-bog på min telefon. Den trykte bog føles som den mest nærværende måde at konsumere en forfatteres skrevne ord – i tillæg til det, så kan lydbøger også noget ganske særligt, hvis det er forfatteren selv der læser op, for der er også en vis autenticitet og nærvær at spore.

 

 

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Jeg beundrer mange forfattere, men de bøger som jeg har haft stor glæde af at læse, er bøger af Puk Damsgård, Natascha Illum Berg, Robin Sharma og Morten Albæk.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

På de dage, hvor jeg har sat i kalenderen at jeg gerne vil skrive, så sørger jeg for at komme ud af hovedet og ned i kroppen inden. Det gør jeg helt lavpraktisk, i følgende rækkefølge; ved at lave friskpresset appelsinjuice, meditere i 5-10 minutter, dyrke yoga i 10-15 minutter; svømme, cykle eller løbe i en times tid, for at få frisk luft til hovedet inden skriveriet kan begynde.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Når jeg oplever skriveblokering, så tyer jeg til overspringshandlinger. Det er ikke så befordrende. I de tilfælde hvor overspringshandlingerne ikke får magten over mig, så forsøger jeg at forløse skriveblokeringen, ved at tvinge sig selv til at sidde koncentreret i 25 minutter; hvor det bare handler om at skrive, hvad end der lige kommer ind på nethinden – typisk skriver jeg alle de ting som jeg er taknemlig for, for at få blokeringen til at forsvinde. De første tankestreger kan ofte ikke bruges til noget, men det er en gatekeeper til de ønskede ord.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Det bedste ved at være forfatter er at det giver mulighed, for at skrive omkring sårbare emner, og derigennem italesætte tabuer.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

En stor udfordring ved at være forfatter er at: ’kill your written darlings’ i redigeringsprocessen. Det er også hårdt at gennemlæse bogmanuskriptet op til flere gange i redigeringsfasen og forholde sig til redaktørens feedback.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Mit bedste råd til dig, der gerne vil udgive en bog, eller gøre noget andet som føles overvældende; dét er at tage ét skridt ad gangen; bird by bird. De små skridt vil føre til at du lige pludselig har gang i et flow, der kan føre til at du pludselig sidder med en trykt bog i hånden eller noget helt andet. Èt lille step ad gangen; hvor ’consistency is key’.

Hvorfor skal man vælge at læse din bog?

I Dannelsesaar er der en vigtig fortælling om hvordan en psykose føles og opleves indefra af den psykotiske. En psykose der blev udløst af kærestesorg, rejseoplevelser, jetlag, ingen søvn og ingen mad. Bogen italesætter sårbare livssituationer, som kan være svære at tale om. Dannelsesaar, ønsker derfor at være et bidrag til at starte en sårbar, men stærk og vigtig, dialog omkring det der er svært i livet – og som oftest er lettest at undgå at tale om.

Hvad får man ud af at læse den?

Læseren kan blive beriget med en indsigt i hvordan det er at være en ung kvinde i det 21. århundrede; hvor livet slår en kolbøtte, og vender op og ned på alt. Dannelsesaar søger at hjælpe andre mennesker, med at blive deres bedste jeg, og forstå dem selv bedre.
Dannelsesaar er en erindringsbog med rejsebreve, selvudviklingsøvelser og så indeholder den sårbare psykotiske refleksioner. Refleksioner som kan være med til at hjælpe andre, som har det svært psykisk og hjælpe dem, som er pårørende til mennesker med mentale udfordringer.

Hvem vil få mest ud af at læse den?

Dem som vil få mest ud af at læse Dannelsesaar er et menneske, som oplever kærestesorg og psykiske udfordringer – eller som er kommet ud på den anden side. Desuden vil bogen også være relevant for dem, som er pårørende til et ungt menneske der oplever psykiske udfordringer og kærestesorg.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

www.freyagramolsen.dk
Instagram.com
LinkedIn

Læs mere om DANNELSESAAR her.

Annoncer