Helle Viuf

Helle Viuf er teolog og præst, forfatter, blogger og master i sjælesorg. I november udkommer hun med sin første bog på vores forlaget Forfatterskabet.dk. I den anledning har vi bedt hende svare på en række spørgsmål om skrivegerningen.

Hvornår startede du med at skrive?
Jeg har altid godt kunnet lide at skrive og berette. I tredje klasse fik jeg en penneven og vi skrev og skrev; lange breve sammen. Det blev til rigtig mange pennevenner gennem min barndom og ungdom fra både ind- og udland. Derudover har jeg altid været en flittig dagbogsskriver.

Jeg skriver meget i forbindelse med mit arbejde og det er især det, der har givet egentligt afsæt til at skrive for alvor; dvs., med egentlig udgivelse for øje.

Hvorfor skriver du?
Jeg skriver af lyst og fordi Ånden driver mig. Jeg skriver, fordi jeg har noget på hjerte, som jeg har et ydmygt håb om kan være til gavn og glæde for andre. Og jeg kunne også sige, som mange af jer gør, at det er fordi jeg ikke kan lade være. Er det ikke dejligt, at vi har det sådan? Passion er så godt for os mennesker.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg er i gang med en bog om Fadervor samt en fortsætter til den, der udkommer her i november. Ja, og så er jeg faktisk også i gang med en andagtsbog mere.

Hvor mange bøger har du skrevet? 
Kun denne ene, der nu er på vej til udgivelse. Og så har jeg bidraget med kapitler i nogle fagbøger.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg foretrækker trykte bøger, fordi jeg er ret taktil. Jeg læser næsten altid med en blyant i hånden, også når det er skønlitteratur. Jeg sætter streger, post-its og laver marginnoter. Jeg ”flytter ind” i mine bøger og vender ofte tilbage til dem som var de opslagsværk.

Jeg læser også e-bøger engang imellem. Jeg har fx de bøger, der er mine arbejdsredskaber som e-bøger. Lydbøger er gode i bilen, så dem har jeg såmænd også købt en del af. Jeg låner sjældent men køber dem helst.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Hmmm… beundrer er måske ikke lige det ord jeg ville bruge men der er mange forfattere, der har givet mig rigtigt meget at læse. Indenfor mit fag er det Søren Kierkegaard og Jacob Knudsen sig.

Og ellers holder jeg meget af forfattere som Siri Hustved, Kerstin Ekman, Kristina Sandberg, Paul Auster, Majgull Axelsson, Alice Munro, Kristín Marja Baldursdottir, Jane Austen og Isla Dewar. Og så bliver jeg vist aldrig træt af Jørgen Frantz Jacobsens Barbara. Så som I nok kan se, kære læsere, er jeg meget til det nordiske.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Den jeg netop selv lige har skrevet. Jeg har det mere på den måde, at jeg ville ønske, at jeg kunne skrive lige så godt som den eller den forfatter.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej, egentlig ikke. Kun at der skal være ryddeligt og hyggeligt omkring mig.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Så slipper jeg det hele og har stor tålmodighed med mig selv. Fortæller mig selv, at det jo allerede er gledet rigtigt godt indtil nu, så det kommer igen. Og så tillader jeg mig selv en pause til en gåtur, strikketøj, oprydning i et skab eller noget helt fjerde.

I mit arbejde, hvor der hele tiden skal skrives prædikener, og man har en deadline, der presser hårdt på, bruger jeg det lille trick, at slippe alt og sætte mig i den gode stol 15-20 minutter og lave absolut ingenting – udover måske lige at tale lidt med Vor Herre om vind og vejr. Men ellers ingenting! Et kvarter i den gode stol til at tømme hovedet. Det er vidundermidlet for mig. Det gør underværker. Prøv det!

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det bedste er at kreativiteten kan få plads. Vi mennesker er skabt til selv at være skabende. Derudover er det især fordybelsen, der er så frugtbar for mig; det, at forsvinde ned i papiret… det er fantastisk. Flere skulle bare gøre det for det maner al eksistentiel kedsomhed i jorden.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
At finde tid og ro, når man også har andet arbejde ved siden af, og især som mit, der er grænseløst og ikke lader sig fuldt planlægge.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg kan faktiske ikke komme på noget… Nej. Jo, måske lige det, at det har været givende for sjælen at fordybe sig i skriveriet. SÅ var jeg nok kommet bedre i gang for længe siden.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Læs! Masser af god litteratur. Ikke mindst klassikerne; herunder også biblen (men begynd ikke fra side 1, begynd i Ny testamente). Og skriv så alt hvad du orker. Skriv også i det helt små. Øv dig, der er meget håndværk i at skrive.  Og husk så: Det skal være sjovt og nærende for dig at skrive.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig? 

Jeg er lige her:

www.helleviuf.dk

https://www.facebook.com/helleristningerogandrehellerier/

https://www.facebook.com/karkluderier/

https://www.facebook.com/helle.viuf.5

https://www.instagram.com/helleviuf/

helle@helleviuf.dk

Du kan købe bogen til 199,- lige nu – vi betaler portoen!

Annoncer