Malene Grau Nielsen

Malene Grau Nielsen har skrevet Præstens arv. Her kan du læse vores forfatterportræt af hende.

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg har altid godt kunnet lide at skrive og har gjort det løbende i mit liv, men i 2008 startede jeg på en stor fortælling, og det er den, der nu ser dagens lys.

Hvorfor skriver du?

Jeg skriver fordi livet inspirerer mig, og fordi jeg kan lide at fortælle historier. Jeg har i mange år arbejdet med voldsudsatte kvinder og børn og lyttet til et hav af både traumatiske og fantastiske historier. De mennesker har jeg i den grad med mig, og jeg håber deres stemmer træder tydeligt frem. Inspirationen til, at der i bogen er en voldelig præst, kommer fra en snak med min morfar, der som barn en overgang boede hos en præst, som udsatte ham for vold.

Den fortælling har på en eller anden måde siddet fast i mit system, men har nu fået et liv i Præstens arv.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg arbejder ikke på nogen bog lige nu.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Præstens arv er min eneste bog.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker helt klart trykte bøger. Jeg tror det handler om flere ting. Dels har jeg mange gode minder med trykte bøger, og så elsker jeg at skabe en hyggelig ramme med en kop te og en god bog i en dejlig blød stol. Det kan man også med lydbøger, men jeg bliver nemmere distraheret, når jeg lytter til lydbøger, og for mig er det at læse selv en mere intens oplevelse. Jeg synes jeg ser meget skærm i min hverdag, hvilket nok er en af grundene til at jeg undgår e-bøger.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Jeg tror jeg vil tillade mig at beundre en gruppe i stedet for en enkelt person. Jeg har kæmpe respekt for de forfattere, som i deres litteratur deler ud af eget levede liv med forskellige svære erfaringer. Motiverne kan være forskellige, men jeg synes de er modige og er med til at gøre en kæmpe forskel for mennesker, som kan spejle sig i deres fortællinger og måske nå til nye erkendelser. Jeg kommer bl.a. til at tænke på Christian Kampmann, Yahya Hassan, Leonora Christina Skov og Thomas Korsgaard, men rækken er lang.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Kærlighed ved første hik af Dennis Jürgensen. Jeg elskede den som stort barn og kan huske hvordan jeg lå i min seng og grinede højt, da jeg læste den.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg prøver altid at gøre det hyggeligt, og så kan jeg godt lide at gå en tur som opvarmning.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Går ture.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg er vist endnu ikke helt dus med den titel, men det som jeg kan blive helt høj over, når jeg skriver, det er når teksten pludselig skriver sig selv. Det synes jeg er magisk.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Det er, at man skal være god til at sidde stille.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg ville ønske, at jeg havde haft en større viden om, hvordan man bygger en bog op.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Læs Søren og Mortens bog ”Forfatterdrømme” eller deltag i workshops, webinarer og lignende, hvor du får masser af gode fifs. Det gør det nemmere senere. Men samtidig skal du også give dig selv lov til at være din egen og have din egen stil.

Hvorfor skal man vælge at læse din bog?

Det skal man fordi den handler om hvordan vi bliver dem vi bliver, og fordi alle læsere vil møde nogle karakterer, som minder om nogen, de er stødt på i deres liv, og bogen vil forhåbentlig sætte refleksioner i gang.

Hvad får man ud af at læse den?

Mit håb er selvfølgelig, at man får en medrivende oplevelse, men jeg håber også at læseren får stof til eftertanke i forhold til hvad vold og svigt gør ved mennesker.

Hvem vil få mest ud af at læse den?

Mennesker som er optaget af eksistentielle spørgsmål, og måske mennesker som selv har mødt svigt og vold i deres liv.

 

Læs mere om Præstens arv her:

Præstens arv

Annoncer