Mette Kjær

Mette Kjær har udgivet bogen “Fis og ballade” om den 11-årige drengepige Sif, som roder sig ud i en masse herlig sjov og ballade. I den anledning har vi inviteret Mette til at svare på en række spørgsmål om forfatterlivet.

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg var glad for dansk i skolen og elskede at skrive dansk stil. Lysten til at fortælle historier og skrive startede meget tidligt. Jeg skrev og fortalte historier som barn, og senere i teenageårene forsøgte jeg mig med små digte, som dog alle sammen blev smidt i skraldespanden.

Hvorfor skriver du?

Det giver mig energi og livsglæde at skrive. Jeg føler mig i live, når jeg finder på løjer. Løjer, som kan flettes sammen til en sjov historie.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg skriver på efterfølgeren til Fis og ballade. Den kommer til at handle om Sif og hendes første forelskelse og selvfølgelig også om hendes grimme lillebror Peter-Prut.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Fis og ballade er min første bog.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker trykte bøger. Jeg vokset op med bøger overalt i mit barndomshjem. Mine forældre havde hyldekilometer med bøger, og for mig var det indbegrebet af hjemme, at væggene var plasteret til med bøger. Både faglitteratur og skønlitteratur. Jeg har siden, jeg flyttede hjemmefra samlet på bøger, passet godt på dem og nydt at hive klassikerne ned fra reolen. Fornemmelsen af at sidde med værket i hånden, lade tankerne vandre alene ved at se omslaget, mærke papiret, og bladre bogen igennem side for side har altid været en stor fornøjelse for mig.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Jeg beundrer flere forfattere. Herbjørg Wassmo for eksempel og Helle Stangerup.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Jeg ville super gerne have skrevet hele serien om Tykke Niels. Jeg ville også gerne have skrevet Jørn Riels skrønesamlinger fra Nordøstgrønland.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg sørger for at sætte mig godt til rette. Jeg har ingen ritualer. Historierne opstår, mens jeg skriver, og så skriver de nærmest sig selv.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg skriver ikke. Jeg sætter mig kun for at skrive, når jeg føler, at der er noget, der skal ud og ned på papir.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Det bedste for mig er nok, at jeg oplever det som et frikvarter, når jeg giver mig selv tiden og rummet til at få afløb for alle de ord, der vil ud. Historierne får liv.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Jeg kan ikke komme på noget, som jeg vil betegne som det værste ved at være forfatter. For mig er der kun plusser.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg ville gerne have været bedre forberedt. Det vil sige, at jeg forinden havde udarbejdet en ramme for bogen, og at jeg havde dannet mig et klart billede af persongalleriet i bogen, inden jeg gik i gang med at skrive.

Du kan læse mere om bogen Fis og ballade lige her