Mona Kjærulff Hansen

Hvornår startede du med at skrive?

 Jeg har altid skrevet, elsket ord og historier, lige så længe jeg kan huske. Jeg læste også i en tidlig alder og har altid læst mange bøger. Jeg var god til at finde på historier, da jeg var lille. I skolen, når der var stil eller andre danskopgaver med frihed i. Og alle opgaver, hvor jeg skulle formulere mig på skrift, elskede jeg. Siden skrev jeg digte og mange historier til skrivebordsskuffen – men det har altid været min drøm at kunne leve af at skrive.

Så med denne første udgivelse, håber jeg at komme tættere på at virkeliggøre det.

Hvorfor skriver du?

 Jeg skriver, fordi jeg ikke kan lade være. Alt hvad du møder i livet, bærer på en historie, der på en eller anden måde kan blive vedkommende. Gennem mange af livets kriser, både op og nedture, har jeg skrevet for min egen skyld, for at få hold på oplevelserne, i kladdehæfter, på løse ark og i notesbøger, og de senere år også på computer selvfølgelig. Mit håb er, at noget af det jeg skriver, kan hjælpe andre til at tage skridt til at forbedre livet for sig selv. Det er mit håb, at jeg kan tjene andre på denne måde. Jeg har også en blog, og har før haft nyhedsbrev og den slags, hvor jeg fik meget god respons – så jeg tænker, jeg har formålet på plads for mine skriverier.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

 Jeg arbejder målrettet på en 2’er til ”Og ingen taler om det,” for jeg tænker, der ikke skal gå alt for længe, før den kommer. Og så en 3’er kort tid efter for at fuldende værket. Ellers har jeg andre gode titler på bedding, når de her er ude af mit system.

Hvor mange bøger har du skrevet? 

 Jeg har skrevet en e-bog, som jeg gav væk til folk der tilmeldte sig mit nyhedsbrev. Den handlede om forældreskabet, om at tage ejerskab i den rolle. Og så har jeg været med til at formulere en bog til forældre med anbragte børn, men uden at blive nævnt som bidragsyder. Så har jeg skrevet artikler mm. løbende gennem årene.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg kan selv bedst lide at have bogen i hånden og helst en hardback. Derfor er det også sådan en, jeg har valgt at udgive. Den der duft når man lige åbner en ny bog, og lyden af siden der vendes. Åh, det er en skøn oplevelse.

Jeg øver mig på lydbøger, men jeg kan blive så irriteret på oplæseren, hvis det ikke er forfatteren der selv læser bogen op. Og e-bøger er slet ikke mig. Mine øjne bliver trætte af at kigge på en skærm i for lang tid ad gangen.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Paulo Coelho, der skrev ”Alkymisten” og mange andre gode bøger.

Elisabeth Gilbert med ”Eat, Pray, Love” og hendes ”Big magic” – dem er jeg meget inspireret af.

Jeg holder meget af forfattere, der har et budskab der rækker ud over historiefortællingen.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Det er et svært spørgsmål, hvis jeg skal vælge andre forfattere. For allerhelst vil jeg jo gerne skrive de bøger, der dannes i mig. Dem som der står mit navn på, allerede før de er ude. Elisabeth Gilbert siger i hendes bog ”Big Magic,” at en historie, der ikke bliver fortalt af den som den lander hos i første omgang, rejser videre til en anden, fordi den skal ud i en eller anden form. Det synes jeg er så fint sagt.

Men skal jeg vælge, så vælger jeg ”Et lille liv” af Hanya Yanagihara. Den er helt fantastisk fortalt.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Jeg skriver bedst om morgenen, når jeg lige er stået op. Ofte sætter jeg noget meditationsmusik på, som jeg finder på YouTube. Der kan du finde noget, der bare spiller derud af i 8 timer. Så kan jeg gå helt i zen og bare skrive løs, glemme tid og sted. Det er fedt, når det sker.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering? 

Åh, det har jeg ikke som sådan oplevet. Men jeg har lært mig selv at skrive der hvor min energi er i historien. Jeg har en veninde, der er lærer. Hun gav mig det råd engang. Det gør ikke noget, at man ikke skriver i lige linje, man kan skrive der hvor energien i en selv er for historien. Altså, hvis jeg en dag bedre kan skrive noget til slutningen af fortællingen end der, hvor jeg lige er kommet til, så gør jeg det, hvis det er der min energi er.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

For mig handler det mest om, at det er mit livs drøm at blive forfatter. Og den energi jeg igen har fået på at skrive, fordi Forfatterskabet gerne ville hjælpe til med udgivelse, den er helt enestående. Det jeg havde brug for, var at nogen professionelle sagde, det er sgu meget godt det der.

Så det bedste ved at være forfatter for mig er, at jeg langt om længe rent faktisk udgiver mine historier, og at jeg tror på, de kan give noget til andre. Det føles som om, det er mit egentlige livsformål.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Jeg har egentlig ikke noget svar på det. Men måske er det, at mange siger, det er så svært at leve af. At vi ikke alle kan være en ”Jussi” eller en ”Blaedel”. Men altså, hvis jeg skal sige noget, så er det nok, at der er langt imellem, at man får feedback. Ens historie er jo sårbar, inden den er færdig, og man sidder alene med det, så man viser det heller ikke bare frem. Det kan være en ensom tjans, hvis det er det eneste man laver. Og vi har alle brug for anerkendelse i de opgaver vi udfører, uanset hvad det så er.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg ville ønske, jeg havde vidst noget mere om opsætning og måske om det at have en struktur for sig selv senere i processen.

Men altså, der er hele tiden noget at lære for os alle sammen. Så jeg lærer en masse i den her proces. Jeg har været selvstændig socialkonsulent og familiebehandler i 13 år. Så alt det med målgruppe, markedsføring og at vægte noget mere end noget andet – det har jeg styr på. Men det kan være, at det for nogen vil være en hurdle.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter? 

Følg dit hjertes stemme. Spring ud i det, og lad dine fingre fortælle i første omgang. Uredigeret og i en lang køre. Så kan du altid finde hoved og hale i det bagefter. Og skriv som om du fortæller historien til en god ven. Det råd giver Elisabeth Gilbert også, og det er et virkelig godt råd.

Den bog jeg udgiver nu, ”Og ingen taler om det”, har været virkelig mange år undervejs. Den har haft mange former, men det er også en meget personlig bog. Jeg tror, det er anderledes med ren fiktion. Men gør det, uanset om du skal udgive eller ej. Har du lyst til at skrive så gør det.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig? 

Du kan finde mig her:

Linkedin

Facebook

Instagram

Min hjemmeside, www.sydhavnsmamma.com

Min hjemmeside, www.monak.dk

E-mail: Mokjha@outlook.dk

 

Annoncer