Rikke Strand

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg har et stilehæfte fra 3. klasse. Stilene er lange og der er utrolig mange stavefejl.

Jeg kan huske, at mine klassekammerater undrede sig over, at jeg fyldte side efter side, når man kunne nøjes med en halv til en hel side. Mine stile kunne være fra 7-12 sider.

En gang fik vi en stil for, hvor man skulle skrive om sit kæledyr. Jeg syntes at opgaven lød kedelig og endte med at skrive en lang stil om en hund med fem ben, som kom ud af et æg. Min lærer syntes, det var en mærkelig historie – og det var det jo sådan set også.

Hvorfor skriver du?

Jeg har altid elsket bøger og gode historier, men efter jeg gik ud af folkeskolen, stoppede jeg med at skrive.

I årenes løb har jeg tit tænkt på, at jeg godt kunne tænke mig at skrive en krimi; men med små børn og arbejde synes jeg ikke rigtig, at der var tid til det. Nu er børnene store, og for et par år siden gik jeg i gang med at skrive min krimi. Det tog mig halvandet år at skrive 100 sider. Ikke fordi jeg ikke kunne finde på noget at skrive, men fordi jeg ikke havde tiden og roen til det. Jeg arbejder bedst med stilhed omkring mig.

I november sidste år fik jeg konstateret brystkræft. I starten gik jeg på arbejde, men da kemoen i december havde spist næsten alle mine hvide blodlegemer, var jeg nødt til at sygemelde mig. Fra den ene dag til den anden havde jeg intet at lave, og jeg var meget hjemme, fordi mit immunforsvar var i bund.

Jeg fandt min bog frem og skrev den færdig.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg har lige skrevet et eventyr og fået bogen lavet hos et af de firmaer, som laver bøger med familiebilleder.

Det er min tale til en konfirmation, jeg snart skal til. Den var virkelig sjov at skrive, så jeg overvejer faktisk, om jeg skulle prøve at skrive en børnebog.

Jeg gik også i gang med at skrive om mit kræftforløb, men jeg syntes, at bogen blev for kedelig.

Jeg føler mig bedre tilpas, når jeg skal bruge min fantasi. Derfor har jeg opfundet en anden person, som blandt andet gennemgår de ting, som jeg gjorde i mit kræftforløbet. Men nu har jeg overvejet at lave det om, så jeg bruger hovedpersonen fra Pigen i kælderen i stedet for.

Det bliver desværre ikke til så meget skriveri nu, da jeg er startet på arbejde igen.

Jeg skylder måske lige at sige, at jeg er blevet rask.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Pigen i kælderen er min første bog, og jeg er virkelig nervøs for, hvordan den bliver modtaget. Med den første bog ved man jo endnu ikke, om man overhovedet skal skrive bøger. Er jeg mon god nok?

Min mor har læst bogen og synes, jeg er meget dygtig, men jeg har sagt til hende, at det altså ikke tæller, når det kommer fra ens mor.

Min følelse omkring udgivelsen? Jeg er selvfølgelig vildt spændt, men jeg har også en følelse, som kan sammenlignes med, at man går nøgen ud og handler. Jeg føler at jeg blotter mig selv.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Da jeg var barn, var det selvfølgelig altid trykte bøger – der fandtes jo ikke andet. Jeg havde altid bøger, der skulle byttes på klassens faste ugentlige biblioteksdag.

Som voksen købte jeg bøgerne og fik altid bøger som gave. Men på et tidspunkt havde jeg pludselig en hel stak bøger, som lå og ventede på at blive læst. Det var der, jeg begyndte at høre lydbøger.

Det gode ved lydbøger er, at mens man luger haven, laver mad, eller kører på arbejde, kan man høre lydbog. Jeg har indtil videre hørt tæt på 200 lydbøger. Så mange bøger ville jeg helt sikkert ikke havde kunnet nå at læse.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Selv om jeg ikke har læst Harry Potter, men kun set filmene, kan jeg ikke lade være med at have stor respekt for J.K Rowling. Jeg synes nogle gange, at det var svært nok at holde styr på de få personer, jeg har med i min bog, men det er jo intet i forhold til, hvad hun skulle holde styr på, og så kan man da kun have respekt til overs for en person, der har så vanvittig en fantasi.

Jeg har læst rigtig mange af Bjarne Reuters bøger, både børnebøgerne, ungdomsbøgerne og de krimier, han har skrevet. Han er helt klart den forfatter, jeg beundrer mest. Hans bøger har fulgt mig, fra jeg læste den første bog. Han kan skrive alt og laver også nogle fantastiske filmmanuskripter.

Hvilken bog ville du helst selv havde skrevet?

Jeg ville rigtig gerne havde skrevet Harry Potter. Det må være fantastisk at sidde og opfinde alle de figurer, som J.K. Rowling har med i sine bøger og skabe en verden ud fra sin egen fantasi.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Det har jeg egentlig ikke. Det, der er vigtigt for mig, når jeg skriver, er, at jeg har ro og ikke bliver afbrudt.

Jeg kan ikke tage min bog frem og skrive i to timer og så lægge den fra mig. Jeg har brug for, at jeg har ro til at skrive en hel dag eller gerne en hel weekend.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg synes ikke, at jeg på den måde har oplevet en skriveblokering, men jeg må da indrømme, at der er nogle steder i min bog, som har været sjovere at skrive end andre. Når jeg kommer til et ”kedeligt” sted, lover jeg mig selv, at når jeg er færdig med at skrive det, må jeg skrive noget sjovt. For mig er det kedeligt at skrive fakta, men sjovt at skrive fantasi.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

At skrive er det bedste ved at være forfatter. Jeg ville sagtens kunne se mig selv sidde og skrive hver dag i stedet for at gå på arbejde, men økonomisk vil det nok ikke kunne hænge sammen.

Det bedste for mig, når jeg skriver, er at finde på historier og personligheder.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Det værste for mig har helt klart været den lange rettelsesproces. Jeg synes, det var en hård omgang, og jeg frygter faktisk lidt at skulle igennem det igen.

Men på den anden side har jeg lært rigtig meget under det forløb, og derfor har jeg et håb om, at det bliver nemmere næste gang.

Hvad ville du ønske at du havde vidst før du begyndte som forfatter?

Det kan måske lyde som en lille ting, men jeg startede med at skrive uden at lave kapitler. Det fortrød jeg senere. Det var noget af en opgave at få det til at passe bagefter.

Jeg skulle også havde skrevet data ned om personerne efterhånden, som jeg opfandt dem, men jeg var helt sikker på, at jeg godt kunne huske alt om dem alle sammen. Men det kunne jeg selvfølgelig ikke.

Jeg skal helt klart være mere organiseret.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Inden man begynder at skrive, bør man gå på skriveskole, så man får begyndt helt rigtigt. Den tid, man bruger på skriveskolen, vil helt sikkert være tjent ind, når bogen er færdig. Man undgår en masse små fejl undervejs, som man så senere skal bruge tid på at rette.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Man kan finde mig på Facebook

Jeg er også på Instagram

Man kan skrive til mig på e-mail: rikkestrand@gmail.com

Annoncer