Robert Louis Stevenson og klassikeren Skatteøen

Den skotske forfatter, Robert Louis Stevenson, skrev romaner, digte, essays og rejseskildringer.

Hans mest kendte roman er Skatteøen, der er udkommet i utallige oplag verden over og er blevet filmatiseret adskillige gange.

Robert Louis Stevenson blev født i Skotland

Robert Louis (Balfour) Stevenson blev født den 13. november 1850 i Edinburgh i Skotland.

Hans forældre, ingeniør Thomas Stevenson og Mary Balfour, var meget religiøse, og det havde stor indvirkning på den unge Robert Louis.

Som barn var han angrebet af tuberkulose, hvilket mærkede ham resten af livet.

Han havde imidlertid stadig skrivelysten, og med den skabte han to af litteraturens klassikere.

Skatteøen

I 1883 udkom Skatteøen (Treasure Island), i 1884 Den sorte pil, i 1886 Dr. Jekyll og Mr. Hyde samt Kidnappet og endelig i 1888 bogen Junkeren af Ballantrae: Et vintereventyr.

Skatteøen var oprindelig en føljeton i ungdomsmagasinet Young Foks i 1881-1882.

Robert Louis Stevensons fortælling er blevet dramatiseret utallige gange. Der er mere end 75 forskellige udgaver til film, radio og tv.

Samtidig har bogen haft afgørende betydning for den populære opfattelse af pirater, herunder begreberne skattekort, skibe, øde øer og etbenede sømænd med papegøje på skulderen.

Bogen handler om drengen Jim Hawkins i 1700-tallets England. En gammel sømand, Billy Bones, indlogerer sig på en kro og betaler Hawkins for at holde udkig efter andre sømænd. Kaptajnen dør kort efter, og i hans skibskiste finder Jim et skattekort.

En ekspedition drager afsted for at finde skatten, men besætningen anført af skibskokken Long John Silver planlægger mytteri.

Skrev også Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Det andet primære værk i forfatterskabet er Dr. Jekyll og Mr. Hyde fra 1886.

I bogen følger man den respektable læge og forsker, dr. Henry Jekyll, der opfinder en mikstur, der forvandler ham til sin egen modsætning uden samvittighed og med et skrækindjagende udseende.

I den skikkelse bruger han dæknavnet Mr. Hyde og begår en række ugerninger.

Inspirationen til historien kom efter et mareridt, hvor Stevenson vågnede skrigende og straks kastede sig over at nedfælde historien. Efter blot tre dage havde han skrevet et udkast på mere end 40.000 ord.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde hører til horrorgenrens hovedværker, og også den bog har dannet udgangspunkt for adskillige film og teaterstykker.

Dør i en ung alder

Robert Louis Stevenson døde allerede den 3. december 1894 af en hjerneblødning i byen Vailima på Samoa. Han blev blot 44 år gammel.

Døden nærmede sig, da han stod med sin hustru og var ved at trække en flaske vin op. Pludselig udbrød han: “Hvad var det! Ser mit ansigt mærkeligt ud?” hvorpå han faldt om og døde få timer senere.

Samoanerne holdt vagt over den døde hele natten og bar ham på skuldrene til det nærliggende Mount Vaea, hvor de gravlagde ham med udsigt over havet.

I Edinburgh blev der i 1999 åbnet en mindelund til erindring om Robert Louis Stevenson.

Vi har læst Robert Louis Stevenson med barnlig glæde og drømt os hen til Skatteøen eller været fascineret af denne dobbelte skikkelse i Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Hans litterære værker er nok værd at genbesøge.

Annoncer