Synne Kristine Eriksen

Synne Kristine EriksenUgens gæsteblogger er fantasyforfatter Synne Kristine Eriksen. Hun er født i 1977 og trådte sine barnesko på Fyn.

Efter at have læst statskundskab tog hun en læreruddannelse. Hun skriver i øjeblikket på tredje bind i trilogien De Tre Tyste.

Hvor længe har du skrevet?
Jeg har skrevet historier, siden jeg var barn. Men som voksen var der en del år, hvor jeg slet ikke skrev. Jeg tror simpelthen, det var forbundet med for stort vemod over ikke at have forfulgt drømmen, da jeg var ung. Men det gode ved det med at blive forfatter er jo, at det ikke er en karriere, der kommer med en indløbs- eller udløbsdato. Jeg er glad for, at jeg begyndte at skrive igen.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Det gjorde den i 2016. Den hedder Beskytteren og er første del i en planlagt trilogi, som hedder De Tre Tyste.

Hvorfor skriver du?
Det er et godt spørgsmål! Det ville jo sådan set være nemmere at lade være. Men det har bare altid været en drøm, det der med at skabe mine egne verdener og historier, og det er en drøm, jeg ikke kan slippe. Og så er der jo ikke andet at gøre end at gøre det.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg arbejder på bind 3 af De Tre Tyste. Bind 2 har jeg netop afleveret til sidste gennemlæs hos redaktøren, så den er stort set færdig og udkommer engang i efteråret.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg foretrækker trykte bøger. Lydbøger hører jeg kun for at falde i søvn. E-bøger kan jeg slet ikke finde ud af. Mit taktile jeg kan ikke lide det der med, at man ikke kan mærke, bladre, fornemme hvor langt man er nået, eller sådan cirka hvor man læste et eller andet. Der er ikke noget galt med e-bøger, det er et medium for historier lige som alt muligt andet. De er bare ikke for mig.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Altså, det er ikke noget, jeg går rundt og tænker så meget over. Men måske Jeffrey Eugenides. Jeg synes, han skriver virkelig fantastisk. Humoristisk, intelligent, råt (men uden at det bliver klamt) og bare virkelig smukt.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Harry Potter-bøgerne. Har læst dem mange gange, og genlæser dem lige nu for min søn. De er jo simpelthen geniale. Plot-drevne – og hvilket plot! – men samtidig også sjove, kloge, farverige og finurlige. Det er ikke alle bøger, der fortjener deres hype, men Harry Potter-bøgerne gør.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Kaffe …?

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg prøver som regel at skrive mig ud af det. Tvinge mig selv til at skrive, selv om jeg skriver dårligt, og huske, at det kan være en del af processen bare at skrive noget hø for at komme videre. Så kan man altid slette det senere. Men jeg er ikke altid sikker på, at det er det klogeste at gøre. Jeg ville ønske, jeg var bedre til at erkende, at jeg ikke er et godt sted skrivemæssigt og gå en tur eller et eller andet. Men som regel bliver jeg siddende ved skrivebordet og piner mig selv.

Det har også hjulpet mig meget at begynde at skrive i hånden. Jeg ved ikke hvorfor, men der er et eller andet ved at skrive i hånden, der fjerner noget af al tvivlen. Det er så indlysende, at det man skriver, er en kladde, og det gør på en eller anden måde, at det er nemmere at komme ind i en skriverytme. Slippe tvivlen, slippe de evindelige rettelser og bare komme videre. Det kan virkelig anbefales.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Friheden! At man får lov at sætte sine egne tider og rytmer, og at man får lov at skabe sine egne historier og personer. Jeg kan ikke forestille mig noget andet job, hvor man har så meget magt. Nu lyder jeg helt magtgal, og det synes jeg jo egentlig ikke, at jeg er. Men måske er jeg. Lidt.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
At man hele tiden skal tage sig sammen. Jeg er virkelig dårlig til at tage mig sammen. Og så lønnen, selvfølgelig.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
At det ville lykkes. Usikkerheden og tvivlen har klart været det værste.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Åh, jeg ved jo dårligt nok selv, hvad jeg laver endnu … Men altså, hvis jeg skal komme med et råd, som jo bare har rod i min egen erfaring og personlighed, så er det, at man skal blive ved. Skriv, skriv, skriv, indtil du når slutningen. For hvis der er en ting, alle forfattere i hvert fald har til fælles, så er det, at de blev ved, til historien var færdig. Og det lyder nemt, men det er det ikke. Sagde damen, der stadig ikke har skrevet sin trilogi færdig.

Hvis du vil vide mere om Synne kan du følge hende på hjemmesiden www.synnekristineeriksen.com på Facebook,  Instagram eller Twitter

Annoncer