Christina Bonde

Portræt-Christina-BondeChristina Bonde er født i Fredericia i 1978. Oprindeligt uddannet sygeplejerske, men valgte efter en årrække at blive selvstændig. Hun debuterede som forfatter i 2013.

Hvor længe har du skrevet?
Siden jeg kunne. Jeg skrev min første ’bog’ som syv-årig. Den hed vist noget i retning af ’Vampyren’ og var 1 side lang! Senere var det noveller, digte og sangtekster, som endte i skrivebordsskuffen eller i skraldespanden. Jeg skrev også mine egne små ’fagbøger’ om dyrepasning. Jeg kunne simpelthen ikke lade være med at skrive. Men det var først i sommeren 2010, at jeg for alvor satte mig til computeren og skrev et manuskript af fuld boglængde. Siden er det gået rigtig stærkt.

Hvornår blev din første bog udgivet?
I december 2013. Bogen hedder Månens Børn, og er en historie om varulve. Jeg havde skrevet flere færdige manuskripter på det tidspunkt, men Månens Børn endte med at blive min debutbog.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Månens Børn, 2013
Besat, Nattens Sanger 1. del, 2014
Skæbne, Nattens Sanger 2. del, 2014
Følelse, Nattens Sanger 3. del, 2014
Skyggesider, 2015
Sjælevært, udkommer i 2017
Nattens Sanger (genudgivelse), udkommer i 2017

Hvorfor skriver du?
Fordi mit liv føles perfekt, når jeg skriver. Jeg er simpelthen afhængig.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg arbejder på det, der gerne skal ende med at blive et tobindsværk til unge. Dark fantasy krydret med en smule eventyr.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Papirbogen. Min oplevelse af historien bliver bare meget bedre, når jeg selv kan sidde med bogen i hænderne og få lov til at danne min egen indre stemme til bogens karakterer. Og så elsker jeg at have bøgerne stående, specielt dem hvor der lige er gjort lidt ekstra ud af coveret.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Det spørgsmål får jeg ret ofte, og jeg kan aldrig give et konkret svar. Jeg beundrer rigtig mange og er blevet formet som forfatter efter inspiration fra forskellige forfattere. Da jeg var yngre, læste jeg meget af Tove Ditlevsen og Lise Nørgaard, men Jane Austen, Karen Blixen, Jean M. Auel er også blandt mine favoritter.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
’Hestenes Dal’ af Jean M. Auel er min første indskydelse, men jeg kan helt sikkert remse flere op.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Jeg forsøger at klare alle hverdagens opgaver, før jeg sætter mig foran computeren. Jeg skriver bedst, når jeg kan tømme hovedet for stressende tanker og fokusere 100% på mit eget univers. Der skal helst være ro omkring mig og ikke to-do lister, som ånder mig i nakken. Og så elsker jeg at drikke te eller cola og spise chokolade i bunkevis. Masser af sukker til hjernen!

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Det er min erfaring, at skriveblokeringer opstår, hvis man forsøger at skrive noget, som man i virkeligheden ikke brænder for at skrive. Jeg oplever dem sjældent, heldigvis, men hvis jeg går i stå, så tager jeg en pause. Frisk luft og fysisk arbejde er de bedste midler til at få fantasien tilbage på sporet. Hvis skrivearbejdet for alvor går i hårknude, overvejer jeg først og fremmest, om jeg overhovedet bør fortsætte i det spor, eller om der helt skal skiftes bane. Ved tvivl lader jeg manuskriptet ligge en uge eller to, måske længere. Herefter kan jeg se på det med friske øjne.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
For mig er det selve skrivearbejdet. Den indre fest jeg føler, når ideerne bare kommer væltende. Det er en form for eufori, som jeg er dybt afhængig af. Og så er det følelsen af sejr, hver gang forlaget takker ja til at udgive mit arbejde.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Når jeg ikke kan få ro til at skrive, specielt hvis jeg føler mig inspireret. Desuden bryder jeg mig ikke om at afvente de første anmeldelser, når min bog netop er blevet udgivet.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Hvor vigtigt det er at tro på sig selv. Hvis du ikke tror på dig selv, er der sandsynligvis heller ikke ret mange andre, som gør det.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Skriv altid med hjertet.

Du kan læse mere om Christina Bonde og hendes udgivelser på hendes forfatterhjemmeside. Hun kan også findes på Facebook og Instagram.

Annoncer