Lars Kramhøft

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første bog udkom i 2015, men den  første udgivelse med mit navn på forsiden var tegneserien ”Fordærvet” i 2013.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Fem bøger og en tegneserie.

Hvorfor skriver du?
Fordi det er en udfordring, der bliver ved med både at frustrere mig og give mig tilfredsstillelse. Til tider driver det mig  til vanvid, og til andre tider er det næsten som om det har en meditativ kvalitet, der gør at man helt glemmer sig selv. Når det sker, gør det at skrive mig noget nær lykkelig. Og så tror jeg på, at jeg har et vist talent for det, samtidig med jeg synes, det er en nobel beskæftigelse at bruge sit liv på – altså at indtage rollen som historiefortæller i samfundet.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Når jeg ikke stopper op og ryster på hovedet, over hvad det er, jeg har gang i, skriver jeg på første bind af en dark fantasy trilogi. Den handler om at bryde fri af sine forældre, finde sin egen vej i livet, og de eksistentielle overvejelser denne process indebærer. Historien udspiller sig i en mytologiseret version af middelalderens Danmark, hvor det gode og det onde optræder som meget håndfaste størrelser.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Helt klart trykte. Jeg kan godt lide at have den taktile dimension med, og at det hele er et samlet værk eller produkt, hvor både format, papir, skrifttype, størrelse osv. skaber en helhed.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg er tilbøjelig til at beundre dem, som både formår at favne det kommercielle og det mere personlige, samtidig med at de er produktive og alsidige. Warren Ellis kunne være et godt eksempel. Og dem som kan skrive så det rammer både børn og voksne. F.eks Tove Jansson og Carl Barks. Eller de bedste af de gamle pulp forfattere der fik løn pr. ord. At kunne leve af at skrive på den måde, synes jeg er gevaldigt imponerende.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
For mig er højdepunkterne: Friheden. At kunne arbejde derhjemme i sit eget tempo og på sin egen måde. Selv at kunne bestemme over det, man skaber, hvilket er meget svært indenfor andre medier. Når det, man finder på, synes at komme til live på papiret og ordene bare flyder frit. Og når en 11-årig fortæller dig at din bog er den første bog hun nogensinde har læst færdig.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Min top 3 må være:
1. Alle de fejl man begår hen af vejen, opdager for sent, og som man ikke har andre end sig selv at skyde skylden på.
2. Det faktum, at det altid kan blive bedre, og derfor aldrig er ”godt nok”.
3. At man tilsyneladende kan blive ved med at føle sig som en svindler når man skal fortælle nogen, hvad man laver.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
At det ikke handler om at få andre til at synes man er klog og interessant. Dvs. at det ikke handler om ens ego. At KISS-reglen (Keep It Simple, Stupid) gælder lige så vel her som i så mange andre henseender.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
“Lad være med at lytte til råd.”

Du kan finde mere om Lars på hans hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig nyhedsbrevet om hans projekter, bøger og skrivning.

Annoncer