Jesper Bugge Kold

jesper bugge kold
Hvor længe har du skrevet?

Vintermænd er det første, jeg nogensinde har skrevet. Jeg kan derfor ret præcist sige, at jeg har skrevet siden efteråret 2010.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første bog udkom i august 2014.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
Jeg har udgivet to romaner og skriver i øjeblikket på min tredje. De to er første er også udkommet i udlandet.

Hvorfor skriver du?
Det lyder klichéagtigt, men jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være. 

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Jeg arbejder på en roman om en gymnasielærer, der tager til Libyen, Mali, Ukraine og Syrien, fordi han keder sig bravt i sit liv i Danmark.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Når jeg læser, foretrækker jeg trykte bøger. Jeg er nok lidt bibliofil og har det bedst med at kunne mærke bogen, for det taktile betyder noget for mig. Jeg hører også mange lydbøger, når jeg kører bil.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Jeg har mange forfattere, jeg beundrer, men vil nøjes med at nævne Jorge Luis Borges, Lars Saabye Christensen og Jonathan Safran Foer.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Jeg elsker Jorge Luis Borges’ novellesamling Fiktioner.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Nej det har jeg ikke. Hvis jeg har tid, læser jeg en masse, inden jeg går i gang. Det kan være alt fra romaner til digtsamlinger, og jeg gør det, fordi det ligesom åbner min måde at tænke bog på.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Det har jeg endnu ikke oplevet, men jeg skriver heller ikke mine bøger kronologisk. Så sidder jeg lidt fast, kaster jeg mig bare over et andet kapitel.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Det må afgjort være friheden til selv at bestemme, og det er alt fra handlingen, om en person i bogen skal få udslæt af pinjekerner til om jeg vil skrive om natten. Noget andet er alle de fantastiske mennesker jeg møder, når jeg er ude til litterære arrangementer eller i forbindelse med at jeg laver research.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg synes kun, jeg har oplevet gode ting. 

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Læs også dårlige bøger, de kan sætte en masse i gang oppe i hovedet: Hvorfor virker historien ikke? Hvordan ville jeg have fortalt den? Hvorfor er den person fremstillet utroværdigt?

Hvad der virker for mig er, at jeg er meget selvkritisk. Hver anden dag synes jeg, at det jeg skriver er godt, de andre dage synes jeg det modsatte. På sidstnævnte dage bliver fortællingen meget strammere, fordi jeg sletter og omskriver en masse.

Meget tidligt i min proces får jeg folk til at læse nogle kapitler. Det nytter jo ikke noget, hvis jeg er den eneste, der synes historien er god. Så har man samtidig også nogen, man kan forklare om bogen, og tit lyder den anderledes og sætter andre tanker i gang, når man får den ud af sit hoved.

Besøg også Jesper Bugge Kold på hans hjemmeside eller på Facebook.
Annoncer