Ensomhedens job

Hvad gør man, når familie og venner ikke helt forstår dit valg om at skrive og blive forfatter?

Hvordan forklarer man andre, at man ikke rigtig har noget valg? Fordi forfattergerningen er meget mere end et arbejde. Og mere skal sammenlignes med en kunstners besættelse end et almindeligt 8-16 arbejde.

Er det overhovedet muligt at jonglere forfatterskab og familie på samme tid?

Vi vover alligevel at smide et par gode råd ind i kampen mellem forfatterskab og fritid.

Væn dig til ensomhed

At være forfatter er som udgangspunkt et ensomt job. Man sidder alene, når man skriver. Det er svært at have kolleger omkring sig hele tiden. Det er et livsvilkår som forfatter. Væn dig til det. Og væn andre til, at det er sådan du fungerer.

Forklar din kunst

Fortæl både venner og familie, hvor meget forfatterskabet betyder for dig. Bank, venner og familie kan ofte møde dig med “Ja, men du skal jo også have et rigtigt job.” Forklar dem, at forfatterskabet langt fra “bare” er en hobby. Det er både kunst og forretning. Og at det i perioder er fuldstændig som et “rigtigt” job. Med deadlines og masser af arbejde.

Involver din familie

Dit forfatterskab kan ikke stå alene. Du skal involvere dem, der betyder noget for dig i din skriveproces.

• Du kan læse højt for dine børn.
• Du kan lade din familie være betalæsere.
• De fleste har en ven eller nogen i familien, som er gode til korrektur. Bed dem om at hjælpe og kommentere.

På den måde deler du din passion og andre for en bedre forståelse af hvor meget det betyder for dig.

Dyrk nærværet

Som forfatter slukker man aldrig helt for antennerne. Ingen kan imidlertid skrive konstant og aldrig lave andet. Derfor er det vigtigt, at du dyrker nærværet. At man aftaler perioder, hvor man “lukker” ned og er nærværende. Det er samme metode, når man tvinger sine børn til at holde “skærmfri” fra iPads og smartphones.

• Hold kæresten i hånden.
• Se en film sammen eller gå en tur.
• Spis middag i byen.
• Lyt til din partner og venner.
• Du kan også lade op ved at holde pause fra skriveriet.

Planlæg dit skriveri

Vi forsøger at planlægge vores skrivearbejde så det passer med familien.

Skriv mens børnene er i skole eller partneren er på job. Der er ingen grund til, at du ligger i sengen og ser fjernsyn, mens resten af verden arbejder. Og først stempler ind, når alle andre kommer hjem.

Vær fleksibel når du kan. Og meld ud i god tid, så andre kender dine “mødetider” på forfatterskabet.

Gå på kompromis

Man kan ikke skrive altid. Nogle gange kommer inspirationen midt i en parmiddag eller hyggetid med kæresten. Sommetider er skrivemaskinen bare langt væk. Lige når den gode ide opstår. Eller sætningen fuldendes i dit hoved. Erkend, at du ikke kan rumme alting.
Hvis ideerne forsvinder, inden du atter sidder foran maskinen, så er der måske en årsag til det. Lad være med at stresse over det.

Husk at sige tak

Venskaber og parforhold handler også om at give plads. Det er ikke altid nemt at være gift/forlovet/kæreste med en forfatter. Det skal man minde sig selv om som forfatter. At sige tak for pladsen og friheden til at skrive. Man skal være taknemmelig for at skrive.

Annoncer