H.M.S. Ulysses

ulysses

Dette er en forfatter, som deler vandene. Kritiske røster sætter fingeren på det skabelonagtige præg, som visse bøger i Alistair MacLeans forfatterskab er skåret efter. Andre – og det er millioner af læsere verden over – elsker manden for hans spændingsromaner.

Blandt hans mest kendte bøger er Navarones Kanoner og Ørneborgen, der begge er filmatiserede.

Vores favorit er dog debutromanen H.M.S. Ulysses fra 1955. Beretningen om den tapre og hårdt prøvede besætning på krigsskibet af samme navn er en mesters værk.

I teenageårene slugte vi roman efter roman, og vi medgiver gerne, at der er kvalitetsforskel på hans værker. Men ingen bør være i tvivl om at H.M.S. Ulysses er et sandt mesterværk indenfor genren.

Det er en fabelagtig god bog, og vi lever gerne med, at den nok henvender sig mere til mænd end kvinder og i virkeligheden nok også en anden tid.

Skønt han skrev mange bøger efterfølgende, har ingen helt samme nerve og nærvær i beskrivelserne. Ikke mindst begår han i vores øjne en lille genistreg ved at kaste læseren ind midt i handlingen. Mere skal ikke siges, for bogen skal læses!

Vær beredt på at føle dig hensat til ishavene og de kolde udkigsposter i denne ufatteligt spændende bog om konvojsejlads under 2. Verdenskrig.

Det er samtidig en af de bøger, der kalder allermest på en filmatisering.

Annoncer