Heidi Korsgaard

Heidi Korsgaard
Hvor længe har du skrevet?

Jeg har skrevet altid. Dagbog, danske stile, postkort og så videre. For snart 20 år siden blev jeg journalist, og siden har jeg levet af at skrive. Først tekster til bogklubblade, så bagsidetekster og siden gik jeg i gang med selv at skrive bøger. Nu lever jeg af at lære andre at skrive gode bøger i Skriveværkstedet, når jeg ikke selv er på tasterne.

Hvornår blev din første bog udgivet?
Min første bog, Vilde veje – en gigolo fortæller – udkom i 2003.

Hvor mange bøger har du fået udgivet?
14, og så er der alle dem, hvor jeg har været redaktør og redigeret.

Hvorfor skriver du?
Jeg kan ikke lade være. Jeg synes, det er fantastisk at formidle gode historier, at lege med sproget og glemme tid og sted, når det bare kører af sted derudad på tasterne.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?
Lige nu arbejder jeg på en bog om ledelse.

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?
Jeg elsker trykte bøger. De er skønne at bladre i, at røre ved og have stående i flotte bogskabe. E-bøger er selvfølgelig smarte, men jeg læser dem ikke selv. Jeg synes, der er noget helt særligt ved en trykt bog, og fordi jeg sidder foran en computer så mange timer om dagen, er det et skønt afbræk at kunne slukke computeren om aftenen og finde en god bog frem. På ferier er det også skønt med trykte bøger, høj sol og læsning på skærm er ikke lige mig, så jeg slæber gerne bøger med jorden rundt for at få en god ferie. Faktisk har jeg en kuffert fyldt med bøger, som det er min drøm at læse engang, når jeg river nogle uger ud af kalenderen og tager på læseferie til Indien eller Bali.

Hvilken forfatter beundrer du mest?
Der er mange, der er virkelig dygtige. Jeg har svært ved at vælge en, jeg beundrer allermest. Sprogligt beundrer jeg Hallgrimur Helgason, han har sådan en vild energi.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?
Fængende bøger findes der mange af. Den, jeg vender tilbage til igen og igen er Pave Johanne af Donna W Cross. Og sprogligt ville jeg gerne kunne jonglere som Hallgrimur Helgason i Stormland. Og skal jeg inspireres til at skrive en bog, der får tårerne og følelserne frem, er det An Invisible Thread af Laura Schroff & Alex Tresniowski.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?
Mit skrivebord skal se pænt og ordentligt ud, så der ikke er rod, der forstyrrer. Små sten, figurer, kort og skøre småting fra mine kære skal kigge på mig ved siden af min store skærm, og så skal der stå en rigtig god kop kaffe foran mig. Så er jeg klar. Når jeg skriver i udlandet, ofte på Bali, skal der være udsigt til smuk natur. Rismarker eller et smukt hav.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?
Jeg tvinger mig selv til at blive siddende på stolen og prøver at angribe min tekst på en anden måde. Jeg plejer at finde noget med rødt, som jeg har skrevet tidligere, jeg skal have rettet. Så gør jeg stadig noget for min bog, og når jeg får den gode følelse tilbage i kroppen, bevæger jeg mig tilbage til det sted, hvor jeg gik i stå. Så har jeg som regel ny energi til det.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?
Friheden. Jeg elsker, at dagene ikke er ens. Og så er det en herlig blanding af meget alenetid og mødet med en masse mennesker på for eksempel BogForum eller til foredrag på biblioteker eller aftenskoler.

Hvad er det værste ved at være forfatter?
Jeg synes faktisk, at det er verdens bedste job. Tænk, at jeg må være kreativ og indimellem hjælpe andre til at få deres historier trykt, det er en kæmpe gave, som jeg er taknemmelig for hver dag. Hvis jeg skal pege på noget, må det være de dage, hvor jeg tvivler på, om jeg overhovedet har fat i noget med min historie. Den der grimme tvivl om, hvorvidt man kan skrive.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?
Jeg ville virkelig gerne have vidst, at jeg skulle skrive min bagsidetekst, før jeg skrev selve manuskriptet. En god bagsidetekst kan være ens bedste ven i skriveprocessen og holde en rigtig godt på sporet, så det er bare om at få skrevet den hurtigt. Jeg har mange forfatterspirer i en til en-samtaler om deres manuskripter, og jeg har oplevet så mange efterhånden, der har fået godt gang i deres bogskriveri ved at begynde med bagsideteksten.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?
Jeg har skrevet en hel bog om alt det, jeg gerne vil give videre. Den hedder 6 stjerner – fra bogdrøm til bestseller, og den tager alle forfatterspirer fra spæd ide til færdig bog og medieomtale og foredragsscener. Med den har jeg har skrevet den håndbog, jeg selv manglede, da jeg skulle skrive min første bog. Skal jeg samle det ultrakort, vil mine råd være: sæt tid af, gå til bog, skriv bagsideteksten først, find ind til kernen og udfordr dig selv igen og igen – er din historie konkret og skarp nok; giv din tekst et sprogligt brusebad, leg med sætningsrytme og undgå to ens begyndelsesord i dine sætninger, og husk så, at det skal være sjovt at skrive. Krydr hverdagen med små skriveøvelser, så du får et stort ordforråd og lærer at variere både ord og sætninger.

Du kan finde Heidi Korsgaard på Facebook og på Skriveværkstedets hjemmeside. Hun har også været med til at lave små film om at skrive og komme i medierne på Skriveværkstedets You Tube-kanal.

Annoncer