Jette Bürgel Nielsen

Foto: Sara Skytte

Hvornår startede du med at skrive?

Jeg har skrevet digte siden gymnasietiden (‘89-‘92) I 1997 sendte jeg en digtsamling ind til Borgens Forlag. Den var helt vildt dårlig, og den blev heldigvis heller ikke antaget, men afslagsbrevet startede med “Kære forfatter …”. Dér lå det så latent, indtil et dødsfald på en tidligere kollegienabo i 2016 triggede min skrivekløe.

Hvorfor skriver du?

Jeg skriver, fordi der er en masse, der skal ud af systemet, men jeg er da også så forfængelig, at jeg gerne vil anerkendes kunstnerisk.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Pt. har jeg ikke noget konkret, jeg skriver på. Jeg er sådan én, der skriver mig ud, og så går der et stykke tid, hvor jeg skriver lidt og læser en masse forskelligt, før jeg på et eller andet tidspunkt får en klar idé at arbejde udfra.

Hvor mange bøger har du skrevet?

Jeg udgav i 2018 en autofiktiv roman: “Et kvarters venten” om en kvinde i fyrrerne, der hver dag venter i et lille færgeleje og oplever den nære verden foran sig, mens hun tænker sig tilbage til kollegietidens store og ikke særligt nemme kærlighed; og lige nu er truecrime-digtsamlingen “I dag er du Basse – min bror”, om min kendte halvstorebror, så i trykken. Ellers har jeg kun haft digte i studiebladet RiberRet og i diverse digitale udgivelser.

 

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Hver ting til sin tid. Jeg elsker mit Mofibo-abonnement med e- og lydbøger, fordi jeg hverken har råd eller plads til alle de bøger, jeg gerne vil læse. Det er også enormt pladsbesparende, når man er på farten, men der er nu ikke noget, der slår den trykte bogs evne til at få én til at forsvinde for en tid. Og så er det jo også lidt svært at få sin yndlingsforfatter til at signere de digitale versioner.

Hvilken forfatter beundrer du mest?

Det er helt umuligt kun at nævne én. Tolkien havde f.eks. en beundringsværdig selvdisciplin, Fupz og Reuter formår til stadighed at være knivskarpe trods en enorm produktivitet, Stephen King har en vild evne til at gøre mig bange for ord, Lone Hørslev skriver tit lige præcis dét, jeg mener, og Helle Helle får det enkle til at se så let ud.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Harry Potter – det havde kunnet lukke de værste økonomiske huller, ha ha.

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Næh, men jeg har fundet ud af, at jeg har et mønster med en summe-periode, nogle søvnløse nætter og noget med at bure mig inde på soveværelset, før der kommer noget konkret og udgivelsesværdigt fra mig.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Lever og læser, hvad jeg hidtil har skrevet på projektet.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg ved ikke, om det er det bedste, men noget jeg nyder rigtig meget er læse op, f.eks. til Open Mic på Jyderup Højskole, hvor jeg også har været på sommer-skrivekursus et par gange. Skal afsted igen i år. Glæder mig som en fireårig til juleaften. Elsker det sted!

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Den helt vildt dårlige timeløn.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

Jeg ville gerne have vidst som ung, hvor meget det giver mig at skrive – og blive udgivet.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Skriv! Læs! Lev! Gentag!

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Man finder mig på Facebook

Annoncer