Manden bag Steen & Stoffer

Vil elsker Steen og Stoffer

Elsker du også en stribet tøjtiger, der spiser tunmadder og er med i træhusklubben G.I.S.P. (Godkender Ikke Slimede Piger)?

Så er du sikkert blandt de tusindvis af danskere, der har moret sig over tegneserien Steen & Stoffer.

Vi har den liggende på hylden med vores absolutte favoritter.

Politisk tegner

Manden bag tegneseriestriben er William B. Watterson II, der blev født 5. juni 1958

Efter at have studeret statsvidenskab blev Bill Watterson ansat på Cincinnata Post som politisk tegner, men han blev hurtigt fyret fra jobbet.

I stedet skabte han sin egen daglige avisstribe om Calvin & Hobbes, der på dansk kom til at hedde Steen & Stoffer.

Her følger man den unge Steen og hans fantasifulde og humoristiske udskejelser sammen med den energiske og sarkastiske tøjtiger, Stoffer.

Steen ser Stoffer som en levende tiger, mens alle andre ser ham som et udstoppet tøjdyr. For Steen er der slet ingen tvivl: Stoffer ER levende, men der er bare ikke andre, der forstår det.

Avisstriben blev trykt fra 18. november 1985 til 31. december 1995. På sit højdepunkt blev tegneserien bragt af mere end 2.400 aviser verden over.

Der er tillige solgt mere end 30 millioner eksemplarer af bøgerne.

Seriens persongalleri

Striben foregår i et ikke nærmere defineret forstadsmiljø, og overordnet handler striberne om den 6-årige Steens fænomenale fantasi og hans venskab med tøjtigeren Stoffer.

Læserne følger makkerparret i deres fælles eventyr i en vidunderlige kombination af den voksnes viden og barnets verdensanskuelse af politiske og kulturelle emner.

Steen & Stoffer kendetegnes af intelligent humor og vittige sociale og politiske observationer, hvor ikke mindst Stoffer ofte tilføjer en filosofisk kommentar.

Udover Steen og Stoffer møder man i serien hans forældre, skolelæreren Frøken Mortensen, Babysitteren Marlene, skolegårdens bølle Kurt, monstre under sengen og hans eventyr med tidsmaskiner, hans Transmogriffer og Duplikator.

Steen & Stoffer modtog to gange en Reuben Award fra National Cartoonists Society i kategorien Outstanding Cartoonist of the Year.

Den sidste stribe

Bill Watterson har stærke antikommercielle holdninger og har levet nærmest isoleret fra offentlighedens søgelys.

I 1995 skrev han via sin forlægger til alle avisredaktører, der trykte striben:

“Jeg vil stoppe Steen & Stoffer ved afslutningen af dette år. Dette var ikke nogen nem beslutning, og jeg forlader arbejdet med vemod. Mine interesser har ændret sig, og jeg er overbevist om, at jeg har gjort, hvad der er muligt inden for stramme deadlines og små firkanter. Jeg ønsker at arbejde i et mere eftertænksomt tempo med færre kunstneriske kompromiser … At tegne denne serie har været et privilegium og en nydelse.”

Stribe nummer 3160, som var den sidste, blev bragt 31. december 1995.

Den viste Steen & Stoffer udenfor i nyfalden sne, hvor de glædes over verdens muligheder før de tager afsæt med slæden, mens Steen proklamerer: “Lad os udforske den.”

Vidste du dette om serien?

På originalsproget er Calvin (Steen) opkaldt efter den schweiziske teolog Jean Calvin, mens Hobbes (Stoffer) er opkaldt efter filosoffen Thomas Hobbes fra det 17. århundrede.

Stoffer overfalder ofte Steen og hopper oven på ham, når Steen kommer hjem fra skole, fordi han har savnet ham så meget.

Stoffer er førstetiger i Steens træhusklub G.I.S.P. (Godkender Ikke Slimede Piger) og elsker tunmadder.

Vi læser Bill Watterson som en tegner og forfatter, der på mesterlig vis kombinerede billeder og ord til små mesterværker om tilværelsen.

Han er et bevis på, at stor fortællekunst også findes i tegneserier.

Billedet i denne artikel er en del af vores egen samling af tegneserien. Vi købte ALT på dansk og sidenhen det meste på engelsk også.

Og vi læser dem stadig, når vi trænger til at blive mindet om, at verden er et fantastisk sted at være.

Annoncer