Camilla Howalt

Hvornår startede du med at skrive?

Den første historie, som jeg mindes, var en skoleopgave, jeg skrev som 8 eller 9-årig. Den handlede om et stykke chokolade, der med arme og ben kæmpede mod varmen, der fik den til at smelte og miste sin form.

Hvorfor skriver du?

Da jeg begyndte at skrive, helt tilbage til den første historie, oplevede jeg, at noget kropsligt og dybt sanseligt opstod. Noget, der ikke hørte til den person, jeg normalt identificerer mig med, begyndte at vise sig igennem billeder, følelser og fornemmelser. En person, jeg startede med at tro var en del af den ydre virkelighed, blev med årene integreret til en indre fiktiv figur, der tænkte sine egne tanker, tog sine egne beslutninger og begav sig ad andre veje, end jeg selv ville have gjort. Des mere jeg skrev, des tydeligere fremstod denne indre figur, og des bedre begyndte vi at tænke.

Hvilken bog arbejder du på lige nu?

Jeg har et oprydningsarbejde foran mig, der involverer at gennemgå to års daglige fragmenter og samle dem til tekster under forskellige kategorier, der derefter måske bliver til en bog.

Hvor mange bøger har du skrevet?

VI ER TIDEN er min første udgivne bog.

 

Foretrækker du trykte bøger, e-bøger eller lydbøger og hvorfor?

Jeg foretrækker trykte bøger til research og lydbøger til at lytte til fiktion. E-bøger bruger jeg mest til kortere tekster, artikler og essays..

Hvilken forfatter beundrer du mest?

En er ikke nok: Julia Kristeva, Hélène Cixous, Simone de Beauvoir, Anaïs Nin, Iris Murdoch, Tove Ditlevsen etc. – udover alle de fantastiske mandlige forfattere, ikke at forglemme.

Hvilken bog ville du helst selv have skrevet?

Arcades Project, Walter Benjamin

Har du et særligt ritual før/mens du skriver?

Rutine. Et særligt tidspunkt hver dag. Uden rutinen føler jeg mig rimeligt hjælpeløs. Når det så er sagt, skriver jeg bedst halvt liggende – i en stol eller en sofa, på en cafe fuld af larm, hvor kaffen smager som nyristede bønner fra kaffens eget hjemland.

Hvad gør du, hvis du oplever en skriveblokering?

Jeg har ikke endnu oplevet at have en skriveblokering. Syv ni tretten. Jeg kan føle mig træt og uoplagt, og der er dage, hvor jeg arbejder på andre tekster end min hovedtekst. De dage, i stedet for at skrive nyt, starter jeg som en slags opvarmning, som regel med revidering.

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Jeg føler, at jeg udfører en gerning helt tæt ved det, der for mig er meningen med at være i live. En form for eksistentiel justering.

Hvad er det værste ved at være forfatter?

Jeg kender ikke altid forskel på virkelighed og uvirkelighed, og i den forstand kæmper jeg stadig mod varmen, så at sige.

Hvad ville du ønske, du havde vidst, før du begyndte som forfatter?

På samme måde som jeg er disciplineret med min rutine og struktureringen af mit dokument, ville jeg gerne tidligere have vidst noget om at (over-)holde administrative systemer og deadlines, såsom at have et system for noter, at have lært at skrive ‘gode’ ansøgninger, samt at have en oversigt over min økonomi og et system for, hvordan jeg tracker mit forbrug.

Hvilke råd vil du give til en kommende forfatter?

Andre forfattere har svaret virkelig godt på dette, forfattere med meget mere erfaring end mig. Fælles for deres råd er at sige, skriv. Og bliv ved. Derudover har de fleste forfattere lavet en tjekliste over, hvad der for hver af dem er vigtigt, når de skriver. Jeg tror, lister er vigtige for at strukturere sin hverdag og som inspiration, men lige præcis for den personlige skriveproces, og stemme, som handler om at finde, støde på, høre, noget ‘nyt’ i sig selv, ville jeg sige, læs dem på alle måder, og smid dem så ud.

Hvor skal man gå hen, hvis man vil vide mere om dig?

Man er velkommen til at finde og følge mig på facebook, LinkedIn, Instagram og via min hjemmeside, alle med mit navn tilfælles.

Annoncer